KARANTENEKAOS: Ida Halvorsen (22) merker virusfrykten som herjer i den sørkoreanske hovedstaden. Over 1600 mennesker er satt i karantene etter utbruddet av det dødelige lungeviruset mers.
KARANTENEKAOS: Ida Halvorsen (22) merker virusfrykten som herjer i den sørkoreanske hovedstaden. Over 1600 mennesker er satt i karantene etter utbruddet av det dødelige lungeviruset mers. Foto:,Privat

Dødelig virusutbrudd i Sør-Korea

Stenger 700 skoler

UTENRIKS

Norske Ida: – Fått beskjed om å bruke munnbind

Ida Halvorsen (22) og hennes medelever har fått streng beskjed om å ta forholdsregler etter utbruddet av det dødelige lungeviruset mers i Seoul.

Publisert: Oppdatert: 04.06.15 11:00

Fem nye smittetilfeller av mers-viruset (Middle East Respiratory Syndrome) ble registrert torsdag, og til sammen er 35 mennesker smittet og to døde, ifølge landets myndigheter.

Den norske utvekslingsstudenten Ida Halvorsen studerer ved Seoul National University, og har selv merket virusfrykten som herjer i den sørkoreanske hovedstaden.

– Det har eskalert særlig de to-tre siste dagene. Da vi først fikk høre om viruset tenkte jeg ikke så mye over det, men nå er jeg blitt mer bekymret, sier Ida til VG.

Så langt er over 1 660 personer som har vært direkte eller indirekte utsatt for viruset satt i karantene.

Les: 13-åring døde av fuglevirus

– Beskjed om å bruke munnbind

Den 22 år gamle bærumsjenta sier at myndighetene ikke har stengt universitetet hun går på, da dette i hovedsak gjelder barne- og ungdomsskoler.

Men at skoleledelsen har bedt elevene ta forholdsregler når de ferdes i offentlige rom.

– Vi befinner oss på sørsiden av hovedstaden og er således ikke like utsatt, men vi har fått anbefalinger om å bruke munnbind, sier 22-åringen.

Smittefrykten er stor, og myndigheter og privatpersoner iverksetter nå ekstraordinære tiltak for å hindre spredning av viruset.

Les mer om viruset her.

Stenger skoler

Tusenvis av sørkoreanere har avlyst sine reiseplaner, og over 700 skoler, alt fra førskoler til videregående skoler og høyskoler, har stengt inntil videre.

I hovedstaden Seoul og mange andre byer bruker mange munnbind når de reiser til og fra jobb på overfylte busser og T-baner.

Nest største utbrudd

Det første tilfellet av mers i Sør-Korea ble registrert 20. mai da en 68 år gammel mann ble syk etter å ha kommet hjem fra Saudi-Arabia.

Mers-utbruddet i Sør-Korea er det nest største i sitt slag etter utbruddet i Midtøsten der over 400 er døde siden smitten brøt ut i 2012.

Viruset forårsaker lungebetennelse og akutt lungesviktsyndrom (ards). Det finnes ingen kur eller vaksine mot viruset.

VG/NTB

Her kan du lese mer om