Global folkemarsj i 2500 byer: Vil vekke verdens ledere før klimatoppmøtet

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft til VG: - Engasjementet gir et ytterligere press

Klima-veteran: Et varsku fra grasrota

NEW YORK/OSLO (VG) To dager før klimatoppmøtet i FN deltar hundretusener av mennesker i 161 land i en global folkemarsj for klimaet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Søndag samlet hundretusener av mennesker seg over hele verden for å vise engasjement rundt klimasaken. De krever handling fra de 120 andre stats- og regjeringssjefer som tirsdag samles til klimatoppmøte i New York, deriblant statsminister Erna Solberg.

Marsjen omtales som tidenes største klimamarsj.

For første gang siden København i 2009 skal storparten av verdens politiske toppledere diskutere kampen mot klimaendringene.

Mobilisering for strengere klimatiltak

Det var ventet minst 100 000 mennesker i klimamarsjen i New York. I tillegg er det varslet at 2500 andre byer verden over holder egne marsjer søndag.

VG var til stede under marsjen i og rundt Central Park på Manhattan.

Politiet sperret av en rekke gater rundt parken, og det er svært mye mennesker over alt. FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltok sammen med sin familie - i likhet med rundt 100.000 andre.

Ban Ki-Moon har tidligere uttalt at han håper at en ny klimaavtale vil bli signert av alle FN-landene innen utgangen av 2015.

Hollywood-skuespiller Leonardo DiCaprio, som i forrige uke ble utnevnt som FN-representant for klimaendringer, deltok i folkemarsjen i New York søndag.

Dokumentarfilmskaper Michael Moore var også på plass i folkemarsjen i New York. Det samme var designer Vivienne Westwood, skuespiller Emma Thompson og musiker Peter Gabriel.

- Folkeliggjøring av klimakampen

Også vår egen klima- og miljøminister Tine Sundtoft gikk i klimatoget. VG møtte henne da hun gikk inn i folketoget på Upper West Side.

­ - Jeg syntes det er utrolig bra at så mange mobiliserer og virkelig viser engasjement for klimakampen. Og at det skjer samtidig som Ban Ki-moon arrangerer dette møtet, sier Sundtoft til VG.

I NEW YORK: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft deltok i klimamarsjen i New York søndag. Foto: MARIANNE VIKÅS Foto: ,

- Jeg er utrolig glad for at det blir en mye mer folkeliggjøring av klimakampen. At man får konkretisert mer hva det betyr, samtidig som engasjementet gir et ytterligere press og inspirasjon inn i klimatoppmøtet vi skal ha på tirsdag.

- Hva kan man konkret nå frem med en slik marsj?

- Det er engasjementet – at det nå er en forventning hos folk at klimautfordringen tas på alvor, at politikerne setter seg ned sammen med det private næringslivet og finner konkrete løsninger på utfordringene. Vi må få til en internasjonal avtale, men mye av selve politikken må skje nasjonalt, sier hun.

- Hva kan vi vente oss av møtet på tirsdag?

- Jeg tror vi kan vente oss flere offensive meldinger fra statsledere om at - ja, nå må vi handle. Det har vi tenkt å gjøre hos oss. Vi er villige til å forplikte oss for å stille opp klimaet.

- Hvilke forpliktelser?

- Noe går på finansering av det grønne klimafondet, som er viktig for utviklingslandenes del. Slik at de vet at verden stiller opp med finansiering. Norge har allerede sagt at vi går inn i koalisjonen for å redusere metan i olje- og gassproduksjonen – et helt konkret tiltak. Så kommer vi til å annonsere hva mer vi gjør for regnskog.

- Nødvendig med varsko fra grasrota

Klimarådgiver og tidligere divisjonsdirektør i FN Svein Tveitdal gikk også i marsjen i New York sammen med klima - og miljøministeren, og Besteforeldrenes klimaaksjon.

- Vi er 20 besteforeldre fra Norge som går. Vi ønsker Norge ut av tjæresand og et oljefritt arktis. Utrolig mange mennesker fyller gatene og gir tydelig beskjed fra grasrota om at FN-toppmøtet her i neste uke må produsere en mye sterkere klimapolitikk enn de har gjort så langt. Ban Ki-Moon går i toget, og han trenger denne støtten, skriver Tveitdal i en sms til VG.

Han mener marsjen er viktig fordi verdens ledere ikke har vært i stand til å produsere en klimapolitikk som begrenser global oppvarming til to grader.

- Ifølge siste klimarapport fra FN der Jens Stoltenberg var med har vi under 15 år på oss for å unngå klimakatastrofe. Et stort varsko fra grasrota er nødvendig, sier Tveitdal.

Vil vekke verdens ledere

Miljøforkjemper og forfatter Bill McKibben er en av pådriverne bak folkemarsjen i New York. I 1989 skrev han den bestselgende boken «The end of nature», som han trodde ville være være en «vekker» for folk om farene ved global oppvarming.

I dagens marsj var håpet å vekke ytterligere engasjement i klimasaken ved å lage så mye bråk som mulig. Folkemarsjen får nemlig hjelp av minst 20 korps og kirkeklokker rundt omrking i byen. I tillegg vil det lages lyd om klimasaken ved hjelp av høyttalere, fløyter og telefoner, skriver NBC news.

I et intervju tidligere denne uken uttalte McKibben at det kommer til å bli vakkert:

- Det kommer til å bli som en innbruddsalarm rettet mot de som stjeler framtiden, uttalte han.

Massiv global folkemarsj

I Australia samlet omlag 20.000 mennesker seg i Melbourne for å legge press på landets statsminister Tony Abbott i forkant av klimatoppmøtet. Landet frykter mer alvorlig tørke og skogbranner i framtiden med mindre utslippene av klimagasser reduseres.

I storbyer som New Dehli, London, Berlin og Roma har det også blitt arrangert folkemarsjer for strengere klimatiltak i dag.

Ingen vet ennå om målet om en ny klimaavtale vil bli nådd, og det er kommet flere signaler den siste tiden som tyder på at veien videre vil bli svært vanskelig.

Mens USAs president Barack Obama deltar på toppmøtet i New York, har Kinas president Xi Jinping og den indiske statsministeren Narendra Modi meldt avbud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder