Fire barn bekreftet døde etter likfunn i Østerrike

Eieren av lastebilen og to andre personer er ifølge politiet pågrepet i Ungarn, i forbindelse med funnet av 71 døde flyktninger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

59 menn, åtte kvinner og fire barn er blant de døde, og det dreier seg trolig om en syrisk flyktninggruppe, bekrefter politiet under fredagens pressekonferanse.

Blant barna er det tre gutter på åtte til ti år, og ei jente som er antatt å være mellom ett og to år.

Myndighetene i Østerrike bekrefter at syv personer ble pågrepet i Ungarn. Tre personer sitter nå i varetekt, mens fire personer skal være løslatt. Ungarsk politi har avhørt de tre som er pågrepet og overlevert dem til østerriksk politi.

Politiet opplyser at de som er pågrepet kun er såkalte fotsoldater i et omfattende menneskesmuglingsnettverk, og at det trolig dreier seg om en menneskesmuglerring med tilknytning til Ungarn og Romania.

ETTERFORSKNING: Politiet jobber nå på spreng for å finne informasjon om flyktningene som befant seg inne i denne lastebilen. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Dette har skjedd: Mer enn 70 personer funnet døde i forlatt lastebil

En av personene som er pågrepet skal være eieren av lastebilen, bekrefter politisjefen i Burgenland-regionen.

Politiet forteller at de tror flere personer har byttet på å kjøre lastebilen. Ifølge NTB skal den antatte eieren være en bulgarer av libysk opprinnelse, mens de to andre som er pågrepet er mistenkt for å ha kjørt den på ulike tidspunkter. Den ene antas å være bulgarer, mens den andre har et ungarsk ID-kort.

– Dette dreier seg om menneskesmuglere, ikke bare personer som har hjulpet mennesker på flukt, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner, og understreker at Europa må finne en løsning på flyktningkrisen snarest.

Les også: Tysk avis: Lastebilen var lufttett

– Europa må finne en løsning

Totalt 71 mennesker befant seg inne i lastebilen da den torsdag ble funnet forlatt i veikanten på motorveien A4, i Østerrike.

– Jeg tror det finnes en løsning. Vi må finne lovlige måte å komme til Europa på som flyktning, slik at det undergraver forretningsmodellen til de kriminelle, sier Mikl-Leitner, og understreker at hun er svært lei seg for det som har skjedd.

Politiet forteller at de primært jobber med å identifisere ofrene, og ønsker kontakt med pårørende som kan bistå i identifiseringsarbeidet.

De kan også rapportere om en stadig økning av flyktninger, og forteller at det kommer 400 personer over grensen til Østerrike daglig, for å søke asyl.

Tysklands statsminister Angela Merkel opplyser fredag at EUs statsledere vurderer et hastemøte om flyktningkrisen. Det skriver NTB.

– Statsledere og regjeringssjefer står klare til å møtes når det innledende arbeidet er gjort – hvis det er nødvendig å holde et hastemøte, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin fredag ettermiddag.

Hun understreket at et toppmøte først er naturlig å holde etter at EUs justis- og innenriksministere ferdigstiller sitt arbeid.

Podcast: Giæver og Joffen: –Klarer Europa å håndtereflyktningkatastrofen?

DØDSFERDEN: Mer enn 70 døde flyktninger ble funnet inne i denne lastebilen. Trolig startet ferden i Ungarn onsdag, før bilen ble funnet langs motorveien i Østerrike torsdag ettermiddag. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Dødsårsak ikke endelig

Ifølge politisjefen i Burgenland-regionen er det grunn til å tro at flyktningene døde av oksygenmangel, men understreker at han ikke kan bekrefte dødsårsaken på nåværende tidspunkt.

Stabssjefen til Ungarns statsminister Viktor Orbán gikk i torsdag ut og sa at den mistenkte sjåføren er rumener, men fredag opplyser Romanias utenriksdepartement at vedkommende ikke er rumensk statsborger.

Har du lest? Opptil 200 fryktes omkommet i forlis i Middelhavet

Ifølge de første opplysningene fra etterforskningen skal den 7,5 tonn tunge lastebilen ha startet ferden i Budapest i Ungarn tidlig onsdag morgen.

Politiet karakteriserer lastebilen som et uvanlig kjøretøy for menneskesmugling, fordi smuglerne vanligvis benytter seg av mindre kjøretøy, som minibusser.

Bakgrunn: Skrekkfunn ryster Østerrike: – Det verste massemordet siden krigen

Saken fortsetter under bildet.

FRAKTES BORT: Fredag ble kiste på kiste med lik fraktet bort fra stedet der flyktningene i det mørke og trange lasterommet endte sine liv. Foto:Heinz-peter Bader,Reuters

Krysset grensen om natten

Klokken 09 onsdag morgen befant lastebilen seg fremdeles i Ungarn, rett før grensen mot Østerrike, ifølge politiets opplysninger.

Lastebilen skal ha krysset grensen i løpet av natten som fulgte, skriver avisen.

Tidlig torsdag morgen, i 05 – 06-tiden ble lastebilen ifølge vitner hensatt på veiskulderen på motorvei A4, forklarte politidirektøren i delstaten Burgenland, Hans Peter Doskozil.

Politiet jobber trolig etter en teori om at ofrene kan ha vært døde i opptil to døgn, altså at de var døde før de krysset grensen til Østerrike.

Tidligere fredag morgen ble det kjent at mer enn 70 personer er funnet døde i den forlatte lastebilen.

Det grufulle funnet ble gjort torsdag, da politiet fikk melding om en lastebil som sto parkert langs motorveien A4, mellom Neusiedl og Parndorf, i Østerrike.

Klokken 11 fredag vil det holdes en pressekonferanse der politiet i Østerrike trolig vil si mer om antallet døde, kjønn, alder, og hvor de kommer fra, samt dødsårsak.

Se hele pressekonferansen her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder