MULIG SPOR: Fransk politi undersøker den store vrakdelen som ble funnet på stranden i Saint-Andre, 29. juli 2015. Foto:Stringer/france,Reuters

Australsk visestatsminister: – Vrakdel er viktig spor

Serienummeret fra vrakdelen som ble funnet i går er et viktig steg i riktig retning i søket for Malaysia Airlines 370

  • Ingri Gudmundsen Bergo
  • Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det uttalte den australske visestatsministeren Warren Truss i dag, ifølge CNN.

OPTIMISTISK: Visestatsminister i Australia, Warren Truss, snakket om vrakdelen som er funnet skylt opp på land på en øy i Det indiske hav. Foto:AFP,

Bilder av vrakdelen er blitt spredd på nettet, og mange flyeksperter identifiserer den som en bevegelig del av vingen, en bremseklaff som er plassert rett ved flykroppen, på fagspråket en «flaperon», skriver NTB.

Delen er nå sendt til et fransk militært laboratorium nær Toulouse for å få bekreftet om det er den første vrakdelen fra det malaysiske passasjerflyet som omsider er dukket opp.

Den malaysiske visetransportminister Abdul Aziz Kaprwai går langt i retning av å bekrefte at det er rester fra flight MH370 som er funnet.

Kan være enormt gjennombrudd

Ifølge CNN bekrefter en kilde i gruppen av eksperter som etterforsker delen, at den stammer fra et Boeing 777-fly.

Les også: Fant vrakdel – sjekker opp mot Malaysia Airlines-forsvinning

MH370 er det eneste Boeing 777 som har forsvunnet i sjøen i dette området. Dersom vrakdelen viser det å være fra et Boeing 777, vil det derfor være et enormt gjennombrudd i etterforskningen.

Kilden til CNN har sagt at Boeing-etterforskerne som har analysert bildene av delen er sikre på at delen stammer fra et 777-fly.

Bilder av vrakdelen ser ut til å samsvare med tegninger av den høyre vingeflappen til et Boeing 777-fly. En vingeflapp hjelper piloten med å kontrollere flyet.

Imidlertid ønsker etterforskere fra USA å granske delen før man kommer med en endelig uttalelse, ifølge kilden.

Fant koffert

Vrakdelen ble funnet av folk som rengjorde stranda onsdag. Torsdag ble også en liten koffert i svært dårlig stand funnet på den franske øya Reunion, nesten på samme sted som en vrakdel ble funnet onsdag, melder nettstedet Linfo, skriver NTB.

Reunion ligger i Indiahavet, flere tusentalls kilometer unna det området man tidligere har søkt etter MH370.

Les også: Har advart om mulig feil på Boeing 777-fly

Ekspertgruppe undersøker

Både franske, malaysiske og australske eksperter er i sving med å analysere funnene.

Australia leder det undersjøiske søket i det sør-indiske havet, 3.700 km øst for øya Reunion. Imidlertid er det franske og malaysiske myndigheter som er ansvarlige for å avgjøre om vrakdelen stammer fra det savnede flyet.

En ekspertgruppe er sendt til øya for å undersøke funnet, ifølge malaysiske myndigheter. De beskriver delen som «en del som muligens kan tilhøre MH370».

Les også: MH 370: Ett år siden mysteriet startet

Malaysias statsminister, Najib Razak, uttalte torsdag at det er «svært sannsynlig» at delen stammer fra flyet.

Det malaysiske Transportdepartementet advarer imidlertid mot å spekulere før det er fremskaffet håndfast bevis på at delen faktisk tilhører MH370.

Det var klokken 00.41, lokal tid, natt til 8. mars 2014, at Malaysia Airlines-flyet tok av fra Kuala Lumur med 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord. Flyet skulle til Kinas hovedstad Beijing, men knappe to timer ut i flyturen forsvant det store Boeing 777-flyet sporløst fra radaren.

Mange teorier

Så langt er det ikke blitt funnet et eneste spor av flyet, og MH370 er derfor et av de største flymysteriene i historien.

Les også: Hør lydloggen fra MH370

Det siste menneskelige livstegnet fra flyet var et enkelt «Good night, Malaysian three seven zero» klokken 01.19. Da befant det seg i 35.000 fots høyde øst for Malaysia.

Spekulasjonene om hva som har skjedd vært mange. Kapring, teknisk feil, en brann og at USA har skutt det ned, er blant teoriene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder