Regissør Erik Poppe: Opprørt over trykkingen av Muhammed-karikaturer

En av Norges mest profilerte filmskapere sier han ikke kan begripe at så mange aviser har publisert Charlie Hebdos kontroversielle tegninger.

 • Audun Jahren
 • Nikolai Kleivan

Artikkelen er over fem år gammel

I et TV-intervju med VG gir den tidligere pressefotografen uttrykk for at han er kraftig uenig i den utstrakte publiseringen av omstridte Muhammed-tegninger det siste døgnet.

- Jeg klarer ikke å forstå hvilken rett vi nå har til å publisere disse tegningene, som utelukkende virker utrolig støtende og krenkende på enhver muslim i denne verden, sier Poppe til VG.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i saken

Viser til den forrige debatten

Poppe står bak norske storfilmer som «Hawaii, Oslo» og «De usynlige», men har også jobbet som fotojournalist for Reuters og VG. Han forstår ikke hvorfor norske medier nå vil publisere tegningene, etter at de fleste norske medier unnlot å publisere tilsvarende tegninger under karikaturstriden i 2005 og 2006.

- Det vi gjør, er å krenke deres aller helligste. Da det ble diskutert forrige gang kom norsk presse frem til at dette skulle man være forsiktige med. Derfor lurer jeg på hva som er grunnen til at alle medier plutselig velger å publisere det nå, sånn helt uten videre, sier Poppe.

Bakgrunn: Derfor reagerer muslimer på Muhammed-karikaturer

JAKTES: Said Kouachi (t.v.) og Cherif Kouachi er mistenkte for å stå bak terrorangrepet, og titusener av politifolk i Frankrike leter etter brødreparet. Foto:FRANSK POLITI,

Bør heller stå sammen

Poppe mener man heller burde søke å stå sammen mot terroristene istedenfor å skape motsetninger mellom muslimer og ikke-muslimer.

- Hvorfor ønsker vi å ramme verdens muslimer istedenfor å stå sammen mot disse kjeltringene? Det begriper jeg ikke, og jeg blir opprørt. Ingenting opprører mer enn det som skjedde i Paris, men at vi så håndterer det så hodeløs, forstår jeg ikke. Jeg begriper ikke at mange i pressen, inkludert VG, har mistet bakkekontakten, sier Poppe.

- Disse tegningene er den uttalte årsaken til at angrepene ble gjennomført. Syns du ikke da det er relevant å vise dem i avisene?

- Da må vi huske på; hva er kjernen til at de gjør det de gjør? Kjernen for terroristene er å sette i gang en brann og få folk på gaten. Har noen stilt seg spørsmålet; var det dette de egentlig ønsket? Kanskje de visste at dette ville skje, og at muslimer over hele verden videre ville reagere. Hva om det de ønsket var å skape en større avstand og polarisering mellom grupper, mellom dem og oss, spør Poppe.

Kommentar: Spørsmål til den muslimske terroristen

- Sårer og ydmyker

55-åringen mener at den forrige karikaturstriden viste at folk klarte å få med seg hva det hele handlet om uten at tegningene ble trykket av pressen. Han mener den samme tankegangen burde vært brukt denne gangen.

- Det vi nå gjør, er å såre og ydmyke helt uskyldige mennesker. Og det gjør vi selv om alle verdens muslimer reagerer på terrorangrepet akkurat som vi gjør her hjemme; de reagerer med avsky. De er fortvilet over dette. Da skjønner jeg ikke at vi skal krenke dem og deres aller helligste. Det begriper jeg ikke, sier han.

- Vet du at alle verdens 1,6 milliarder muslimer reagere på dette?

- Det er naturligvis muslimer som ikke bryr seg om det. Men vi vet fra tidligere at når disse karikaturene trykkes, så setter det i gang reaksjoner. Det skaper et større skille mellom dem og oss.

Poppe mener ytringsfrihet handler først og fremst et enormt ansvar.

- Det handler om å respektere andre mennesker og forvalte denne ytringsfriheten på en slik måte at vi oppnår det vi alle ønsker med den, og ikke det motsatte, nemlig å krenke andre og skape konflikter som for ettertiden vil fremstå som helt ubegripelige, sier Poppe.

BAKGRUNN: Slik skjedde terrorangrepet

SJOKKERTE: Forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet i Norge (t.v.) og spaltist og islamkommentator Mohammad Usman Rana. Foto:BJØRN THUNÆS/VG / NTB scanpix,

Rokkes ikke

Spaltist og islamkommentator Mohammad Usman Rana mener Muhammeds status ikke rokkes uansett hvordan han fremstilles på en tegning.

- Profetene i islam, som Jesus og Muhammed, er tildelt en høy status av Gud, tror muslimene. Deres hellighet eller status rokkes ikke av verken positive eller negative illustrasjoner eller karikaturer, sier islamkommentatoren.

Derfor mener han at muslimer ikke bør føle noe spesielt når de ser «diverse illustrasjoner av diverse typer».

- Reell blasfemi finner sted når muslimer som sier de følger profeten Muhammad utøver vold i hans navn, sier Rana.

I likhet med Rana mener forstander Basmi Ghozlan i Det islamske forbundet i Norge at muslimer i utgangspunktet ikke reagerer spesielt når de ser en illustrasjon av Muhammed.

- Jeg sier bare «det er ikke profeten». Men hvis budskapet er å fremstille en hel religiøs gruppe som kriminelle, så vil jeg bli provosert.

- På hvilken måte?

- Det vil skape hat og reaksjoner mot muslimer, som vil føre til en ond spiral og som igjen vil bli vann på mølla til muslimske ekstremister, sier Ghozlan.

Dokumeterer

VGs sjefsredaktør Torry Pedersen forklarte tirsdag VGs bruk av Charlie Hebdo-bilder i et TV-intervju.

- Det vi må tenke på, er at vi må prøve å gi en forklaring på hvorfor dette terrorangrepet kan ha skjedd. Og da må vi for eksempel bruke et bilde av redaktøren som holder opp en av de kontroversielle magasinforsidene. Vårt poeng er å bruke disse bildene i en dokumentarisk sammenheng, slik at leserne kan få en forståelse av en mulig bakgrunn, sier Pedersen.

Danske Jyllands-Posten var en av svært få aviser som i 2005 trykket en svært omstridt karikatur av profeten Muhammed. Etter det har avisen blitt truet en rekke ganger, og planer om flere terroraksjoner mot avisen har blitt avverget. Men aviser har nå avstått fra å trykke Charlie Hebdos kontroversielle tegninger - og høster kraftig kritikk i Danmark.

- For meg har Jyllands-Posten siden Muhammed-krisen stått som et ikon for ytringsfriheten. Men nå ser det dessverre ut til at Jyllands-Posten har gitt opp, sier ordfører i Jylland, Inger Støjberg til avisen.

Jylands-Postens redaktør Jørn Mikkelsen forklarer blant annet avgjørelsen om ikke å trykke Charlie Hebdo-tegninger med hensyn til de ansattes sikkerhet.

Foto:Grafikk: TOM BYERMOEN,

Les også

 1. Slik ser verdens avisforsider ut dagen etter Paris-terroren

  Torsdag er de fleste av verdens avisforsider preget av gårsdagens grusomme terrorangrep i Paris.
 2. Trykker én million Charlie Hebdo

  PARIS (VG) Ti ansatte ble drept i…
 3. Kommentar: Spørsmål til den muslimske terroristen

  Mens verden igjen samler sammen bitene og forsøker å bygge seg opp, har jeg noen spørsmål til deg.
 4. Derfor reagerer muslimer på Muhammed-karikaturer

  Norske muslimer mener angrepet mot Charlie Hebdo i Paris ikke kan forsvares med at det etter islamsk tro er galt å tegne…
 5. Humorkonger hedrer Charlie Hebdo-redaksjonen

  Terroraksjonen mot Charlie Hebdo har rystet en hel verden. Onsdag kveld ble den franske redaksjonen hyllet av en rekke…
 6. Terrormistenkt beskrives som en rappende, hasjrøykende deltidsmuslim

  OSLO/ PARIS (VG) Et TV-klipp fra 2005 viser den terrormistenkte Chérif Kouachi (32) mens han danser og synger.
 7. Bakgrunn: Slik var karikaturstriden

  30. september 2005 trykket Jyllands-Posten 12 karikaturtegninger av profeten Mohammed, under tittelen Mohammeds ansikt.
 8. Slik skjedde terrorangrepet

  PARIS/OSLO (VG) Påtalemyndigheten tror ikke det var tilfeldig at terroristene slo til da hele redaksjonen var samlet for…
 9. Dette er de terrormistenkte brødrene

  PARIS/OSLO (VG) Fransk politi har utstedt pågripelsesbeslutning på tre personer som de mener utførte…

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo

Flere artikler

 1. Derfor reagerer muslimer på Muhammed-karikaturer

 2. Intens menneskejakt etter terrorangrep i Paris

 3. Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

 4. Reagerer kraftig på skuddene i København: Kurt Westergaard: – Jeg er rasende

 5. Bakgrunn: Slik var karikaturstriden

 6. Kronikk: Vi er i samme båt

Fra andre aviser

 1. Selbekk: - En beksvart dag for ytringsfriheten

  Fædrelandsvennen
 2. Dette er Lars Vilks

  Bergens Tidende
 3. Vilks frykter mer selvsensur

  Bergens Tidende
 4. Fordummende karikaturer

  Bergens Tidende
 5. - Rørende, empatisk og forsonende

  Bergens Tidende
 6. Nå frontes ytringsfriheten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder