BISTÅR FAREN: Advokat Geir Lippestad sier at faren vil dra til Syria, igjen for å få døtrene sine tilbake. Foto: HELGE MIKALSEN

Faren til Syria-søstrene sier han ble torturert

Faren til de to norsk-somaliske søstrene som dro til Syria tidligere i høst, skal ha blitt torturert av opprørere da han tok seg over grensen til landet.

  • Tanja Wibe-Lund
  • Daniel Gynnild-Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

Til avisen Wall Street Journal sier farens advokat Geir Lippestad at faren har sagt at da han fant sine to døtre i en gruppe med opprørere i Syria for over tre uker siden, ble han selv tatt til fange og torturert i to uker, melder NTB.

Lippestad sier til den amerikanske avisen at faren planlegger å dra tilbake til Syria i løpet av de nærmeste dagene for nok en gang å prøve å få døtrene tilbake til Norge.

Reiste i oktober

De to jentene, som er 16 og 19 år gamle, reiste i midten av oktober til Syria. Plutselig en torsdag ved middagstider kom ingen av døtrene hjem. I farens innboks ventet en epost der døtrene fortalte at de hadde reist til Syria.

«Pappa, vi er på vei til Syria(...) Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan», stod det blant annet i e-posten.

Jentenes mor skal ha besvimt og falt på gulvet, etter å ha lest avskjedsbrevet, ifølge wsj.com.

- Det var starten på et mareritt for vår familie, har faren uttalt i et tidligere intervju.

Tilbake over nyttår

- Faren hadde håpet å få søstrene hjem til jul, men det går ikke. Men vi tror nå at vi skal finne en løsning, og har et håp om at de er tilbake i Norge ikke så lenge over nyttår, har Lippestad tidligere uttalt til VG.

I slutten av oktober tok faren ut familiens sparepenger og fløy fra Oslo til sørlige Tyrkia for å lete etter døtrene. Han skal ha gjennomsøkt hvert hotell, i håp om å finne jentene før de rakk å krysse grensen til Syria. Men det var for sent.

Etter uker uten spor, fikk han omsider en tekstmelding fra et syrisk telefonnummer.

«Pappa, vi er i fare. Du trenger ikke komme å lete etter oss. Vi vil forsøke å redde oss selv. Reis tilbake til Norge, til mamma og de andre».

Les også: Søstrene med klar beskjed til faren: Dra hjem til Norge!

Frustrert og bekymret fortsatte faren jakten til han fant dem.

REISTE SELV: Faren til de to jentene møtte VG da han lette etter dem i Tyrkia. Her er han ved en grenseovergang nær den syriske byen Bab Al Hawa. FOTO: HARALD HENDEN/VG


Da skal den yngste av de to jentene på 16 og 19 år ha hatt en skuddskade i beinet og problemer med å gå.

- Da han møtte barna sine, gråt de i en blanding av glede og fortvilelse, sier Lippestad til WSJ.

- Den eldste datteren skal ha tatt tak i ham og ville ikke slippe.

Men opprørerne lot ikke døtrene få bli med faren. I stedet skal han ha blitt holdt fanget og torturert i to uker.

- Vil hjem

Jentene skal overfor familien sin ha gitt uttrykk for at de ønsker å komme hjem til Norge.

- Vi samarbeider med familien og har mottatt informasjon fra faren, som jeg ikke vil kommentere i detalj. Vårt mål er å få jentene hjem så raskt som mulig, ved at de kommer seg tilbake til den tyrkiske siden av grensen, og at tyrkisk politi bistår oss med å få dem til Norge, sa kriminalsjef Nina Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt til VG lille julaften.

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Håper å få Syria-søstrene hjem rett over nyttår

  2. Planlegger Syria-flukt for døtrene

  3. Faren til Syria-søstre fikk kontakt med døtrene på Facebook

  4. Faren til Syria-søstrene har dratt inn i Syria

  5. Politiets beskjed til Syria-søstrenes far: Kom hjem!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder