Australsk par forlot surrogatbarn med Downs syndrom

Surrogati-organisasjon: - Dessverre ikke første gang det skjer

Det australske paret ventet tvillinger fra en thailandsk surrogatmor. Da den ene babyen viste seg å ha Downs, reiste paret hjem - men kun med en av dem.

Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 21 år gamle thailandske moren ble sittende igjen med gutten, ettersom det australske paret bare ville ha tvillingsøsteren.

Kvinnen, som også har to egne barn, var fra første stund bestemt på å ta vare på lille Gammy, som gutten heter, skriver Sunday Morning Herald.

Den seks måneder gamle gutten har også en alvorlig hjertefeil, men moren har ikke råd til å betale for behandlingen.

Nå ligger Gammy på sykehus, og moren, Pattharamon Janbua, sier hun ikke tror han vil overleve.

– Han har en lungeinfeksjon, og jeg tror den er for alvorlig, sier hun, ifølge The Age.

SYK: Gammy har en lungeinfeksjon og moren tror ikke han vil overleve. Foto: Hands Across the Water. Foto: ,

Ville ikke ta abort

Moren fikk vite om Gammys tilstand fire måneder ut i svangerskapet, men nektet å følge det australske parets oppfordring om å ta abort fordi det strider imot hennes buddhistiske tro.

– Jeg har valgt å beholde ham, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier hun til ABC News.

En donasjonsside på internett har samlet inn over 700.000 kroner til behandlingen av barnet fra australiere som har blitt berørt av historien. Moren skal ha blitt betalt rundt 100.000 kroner for å være surrogatmor, men hun sier hun ikke har pengene som skal til for å sikre den lille gutten behandling.

Surrogati-organisasjonen Surrogacy Australia frykter hendelsen vil kunne bidra til at Australia forbyr internasjonal surrogati. Australias statsminister Tony Abbott mener hendelsen er svært uheldig:

– Dette illustrerer noen av fallgruvene i denne bransjen, sier Abbott.

Forbyr betalt surrogati

Thailandske myndigheter vurderer nå å stenge ned surrogati-klinikker i landet. Onsdag erklærte helsemyndighetene at de eneste tilfellene der surrogati er lovlig etter thailandsk lov, er der et gift par ikke kan få barn, og engasjerer en slektning til å bære frem barnet for seg - uten vederlag.

Hverken likekjønnede par eller ugifte har med det lov til å skaffe seg et surrogatbarn i Thailand, og avtaler som involverer betaling til surrogaten er også forbudt.

Sam Everingham, en representant for den australske organisasjonen Families Through Surrogacy, sier erklæringen fra myndighetene setter hundrevis av australiere i en knipe. Surrogati har ikke vært lovlig i Thailand, men har blitt praktisert under løfter om diskresjon.

– Mange har stolt på thailandske leger, som har gitt dem en forståelse av at dette var en trygg måte å bli foreldre på. Allerede ser vi at australske par som forlater Thailand med surrogatbarn, blir bedt om å dokumentere at surrogaten ikke har fått betalt på noe vis, sier han til WA Today.

Everingham sier også at Gammys historie ikke er unik.

– Det er veldig trist, men dessverre ikke det første tilfellet vi har sett. Det har vært flere tragiske eksempler på at utenlandske foreldre ikke aksepterer surrogatbarn som blir født med handicap, sier han.

Advarer andre

Den unge surrogatmoren sier hun løy til myndighetene for å gjøre det mulig for det australske paret å reise fra Thailand med den friske tvillingbabyen.

Hun traff aldri paret hun bar frem de to barna for. Nå ber hun andre thailandske kvinner holde seg langt unna surrogati - og sier også at hun ikke har fått alle pengene hun ble lovet.

– Ikke gå inn i dette. Ikke tenk bare på penger, om noe går galt er det ingen som hjelper oss, samfunnet vil fryse ut barnet, og vi må ta ansvar alene, sier Pattharamon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder