FLERE BLIR EBOLA-SMITTET: - I dag er det helt katastrofalt, sier Lindis Hurum i Leger uten grenser. Hun jobber som nødhjelpskoordinator i Liberia. Foto:Leger uten grenser,

Seks nordmenn i kampen mot ebola

Seks nordmenn befinner seg i det vestlige Afrika for å bistå i
kampen mot ebolaepidemien som så langt har tatt over 930 menneskeliv.

 • Eirik Landsend Henriksen
 • Cathrine Ekehaug
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

I Liberias hovedstad Monrovia jobber norske Lindis Hurum som nødhjelpskoordinator for Leger uten grenser. Der har hun vært siden 1. juli, og har sett sykdommen eksplodere de siste ukene.

– Jeg var bekymret allerede 1. juli, og det har bare blitt verre og verre siden da. I dag er det helt katastrofalt, vil jeg si. Flere og flere blir smittet, og responsen er for dårlig, sier Hurum til VG.

Hun forklarer at det i utgangspunktet er lett å hindre at sykdommen sprer seg, så lenge folk holder seg hjemme og ikke har fysisk kontakt med syke mennesker og vasker hendene mye. Dessverre blir ikke disse rådene fulgt av alle.

– Så lenge befolkningen enten tror det ikke eksisterer, eller har stor mistro til myndighetene, så hjelper det ikke uansett hvor mange ressurser vi hadde hatt her nede. Jeg tror dessverre det kommer til å bli mye verre før det forhåpentligvis blir bedre.

Organisasjonen har så langt hatt 12 personer fra Norge som har vært involvert i bekjempelsen av viruset. Flere av dem er nå hjemme eller på vei hjem til Norge. Nå har organisasjonen fire nordmenn på bakken i Sierra Leone og Liberia, som sammen med Guinea og Nigeria er rammet av viruset. Så langt er 932 mennesker bekreftet døde.

Tøft arbeid

– Vi opplever alltid stor pågang når det er en slik situasjon, det er mange som vil hjelpe til. Vi rekrutterer kontinuerlig til enhver tid, og vurderer fortløpende behovet for å sende flere, sier Solveig Busk Halvorsen, koordinator for feltpersonell i Leger uten Grenser. Ytterligere tre nordmenn er allerede i ferd med å forberede seg til å dra ned til det epidemiherjede området.

– Det er tøft arbeid, de kommer hjem med utrolig sterke historier, men det er mange av dem som likevel drar ut igjen, sier hun.

Lindis Hurum synes det er frustrerende å ikke få gjort nok i kampen mot sykdommen.

– I tillegg er det veldig tøft å se på dem som har sykdommen og som har det veldig vondt. Det er et voldsomt sykdomsforløp som er tøft å se på og oppleve.

Det er kollega Sebastian Stein enig i. Han jobber som vann- og sanitetsansvarlig på en klinikk i Kailahun i Sierra Leone.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STRENGE HYGIENERUTINER: Hver gang noen skal inn og ut av klinikken Sebastian Stein (t.h.) jobber på i Sierra Leone, må føttene sprayes med klorinblanding for å hindre smitte. Foto: LEGER UTEN GRENSER Foto:Sylvain Cherkaoui,Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Les også:Her har lille Aisha akkurat blitt skrevet ut fra ebolaklinikk.

– Da jeg kom hadde klinikken nettopp åpnet. Pasientene som kom da var ganske sent i sykdomsforløpet og var veldig, veldig syke. Det var et ganske sterkt inntrykk med så mange mennesker samlet på ett sted som var så syke. De aller fleste døde.

– Det var ganske voldsomt å skulle håndtere så mange og så ødelagte mennesker. Det var virkelig en trist stemning inne på klinikken.

Bygger feltsykehus

Smittevernslege i Røde Kors, Siri Johanne Boye, er i Kenema i det østlige Sierra Leone. Organisasjonen skal sette opp et feltsykehus for behandling av ebolasyke. Boye har reist ned sammen med sykepleier Bjørn Fougner.

– Vi er nå i gang med treningen hvor vi går gjennom de viktigste prinsippene for arbeid i en smittesituasjon. Vi håper å åpne sykehuset så fort som mulig, men det er viktigere å få gjort det på en sikker måte enn å få gjort det raskt, sier hun.

Delegasjonen skal i dag til Leger uten grenser sin isolasjonsenhet i Kailahun for å høste erfaringer og kunnskap om hvordan de behandler og isolerer de syke.

– Vi har et meget godt samarbeid med Leger uten grenser og WHO. Den jobben lokallaget til Røde Kors gjør her nede er også helt essensiell.

Ifølge Boye jobber de frivillige med informasjonsspredning for å redusere frykt, stigma og for å spore opp mennesker som har vært i kontakt med dem som er smittet.

– Ikke urolig

Feltsykehuset bygges slik at man skal kunne skille de som smittet og de som er mistenkt smittet. Videre skal familie og pårørende få en mulighet til å kommunisere med sine nærmeste fra sikker avstand.

I SIERRA LEONE: Sykepleier Bjørn Fougner og , smittevernoverlege Siri Johanne Boyer før avreise til det epidemirammede landet. Foto:Arild Blomkvist,

– I tillegg må vi ha tilgang til sikkert vann til pasientene, systemer for desinfeksjon for dem som jobber der og selvfølgelig legge til rette for medisinsk behandling.

– Det finnes ingen vaksine eller medisin mot ebola, så behandlingen består i å gi godt med væske og næring, samt andre medisiner hvis det oppstår infeksjoner.

Boye forteller at hun har følt seg trygg siden hun kom frem til landet tirsdag kveld.

– Jeg føler meg helt trygg. Jeg føler hverken uro med tanke på smittefaren eller noen sosial uro eller fiendtlighet fra befolkningen. Jeg har det helt greit i situasjonen, sier hun.

Unntakstilstand

Torsdag ble det erklært unntakstilstand i både Liberia og Sierra Leone. De to landene har sammen med Guinea også igangsatt strenge tiltak som å gi militæret fullmakt til å gjøre søk i boliger de tror er infisert av viruset. I Sierra Leone satt politi og militærstyrker opp en blokade rundt de verst smittede områdene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til et todagersmøte i Genève i Sveits for å diskutere bekjempelsen av sykdommen og for å avgjøre om det skal erklæres en global nødssituasjon.

Les også

 1. Ebolaviruset sprer seg: To personer med ebola innlagt på sykehus i USA

  NEW YORK/OSLO (VG) Her trilles en amerikansk misjonær som har testet ebola-positivt inn på sykehuset i Atlanta i…
 2. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

  Slektninger av ebolaofre i Liberia trosset regjeringens ordre og dumpet infiserte kropper i gatene.
 3. Jubelscener ebolaherjede Sierra Leone: Her har lille Aisha akkurat blitt
  skrevet ut fra ebolaklinikk

  Hele familien hennes døde etter å ha blitt smittet av det dødelige Ebola-viruset, men Aisha overlevde og fikk onsdag…
 4. Forskere ber WHO om å tillate eksperimentell ebola-medisin

  Tre av verdens ledende spesialister på ebola oppfordrer WHO til å tilby eksperimentell medisin og vaksiner til folk i…
 5. Overlege ved Folkehelseinstituttet: - Ikke vær redde for å reise på ferie

  Ebolaepidemien som sprer seg i Vest-Afrika tar nye liv hver…

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Jubelscener ebolaherjede Sierra Leone: Her har lille Aisha akkurat blitt
  skrevet ut fra ebolaklinikk

 2. Ebola-arbeider i Sierra Leone: - Menneskene her trenger hjelp. Det er viktig at de som kan, bidrar

 3. Nytt ebola-tilfelle i Mali

 4. Slik angriper ebola kroppen

 5. Røde Kors sender nytt team: Slår alarm om nytt ebola-utbrudd

 6. Liberia innfører portforbud for å hindre ebola

Fra andre aviser

 1. Nordmenn til Sierra Leone for å bekjempe ebola

  Aftenposten
 2. Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

  Aftenposten
 3. - De jobber som helter mens familie og venner dør rundt dem

  Fædrelandsvennen
 4. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 5. Ebola-spredning i storbyer truer millioner

  Aftenposten
 6. - Vi føler oss trygge, både smitte- og sikkerhetsmessig

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder