200.000 på flukt fra ekstremister i nordlige Irak

Norsk-kurdiske Veman (27) med videodagbok fra den krigsherjede regionen

Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

Norsk-kurdiske Veman Abdulaziz (27) har i hele sommer befunnet seg i de kurdiske delene av Irak, mens ekstremistene i ISIL har rykket nærmere og nærmere. Nå ber hun omverden om hjelp.

Artikkelen er over fem år gammel

– Hei. Klokken er fire om morgenen. I dag har vært en hard dag, med dårlige nyheter…

Slik starter et av klippene i en videodagbok den 27 år gamle norsk-kurdiske Veman Abdulaziz spilte inn natt til torsdag.

Veman har tilbrakt sommeren i området hennes familie opprinnelig flyktet fra, de kurdiske områdene i nordlige Irak. Regionen har i hele sommer vært herjet av harde kamper mellom ekstremistene i ISIL og de kurdiske selvstyremyndighetenes egen hær, Peshmergaen.

På oppfordring fra VG har Veman spilt inn sin egen dagbok fra den krigsherjede regionen. Hun befinner seg nå i den kurdiske byen Dahuk, åtte mil fra ISILs hovedbase i Irak, Mosul.

BAKGRUNN: Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

LES OGSÅ: Brutalt fremrykk for ISIL på slagmarken

Minoriteter forfulgt og drept

Etter at ISIL inntok nordlige Irak den 10. juni har kurderne delt en flere tusen kilometer lang grense med den mest ytterliggående og voldelige opprørsgruppen i verden. Grensen mellom det relativt stabile kurdiske områdene, og de usikre områdene ISIL kontrollerer, strekker seg fra nordvest, nær Syria, helt ned til grensen mot Iran lenger sør-øst.

Kampene langs de flytende skillelinjene har vært ekstra harde den siste uken. I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere fra yazidi-minoriteten flyktet opp i fjellene.

En humanitær katastrofe er på trappene:

Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom ISIL har omringet området rundt fjellet.

– Barn dør på fjellet, på veiene. Det finnes ikke vann, vegetasjon. De er helt fanget og omringet av ISIL. Det er en katastrofe, en forferdelig katastrofe, sa Marizio Babille, en irakisk FN-representant torsdag.

FORFULGT: Irakiske Yazidi-kvinner som har flyktet fra den nord-irakiske byen Sinjar sitter i ved en skole i den kurdiske byen Dohuk på tirsdag. Yazidi er en liten gruppe med en 4000 år gammel tro, og gruppen blir nå angrepet av ekstremister. Norsk-kurder Veman Abdulaziz er nå i Dohuk. Foto:Safin Hamed,Afp

– De slaktet folk og bortførte kvinner

– Med en gang ISIL kom seg inn i kurdiske områder, angrep de folk, slaktet folk, og bortførte kvinner og mishandlet dem, sier den norske studenten Veman i sin innspilte video.

Ekstremistene tok i løpet av uken byen Tal Kayf uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning. Sunniekstremistene fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene.

– Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas til Reuters.

Veman Abdulaziz er fortvilet. Hun skal egentlig starte masterstudiene i Bergen i august. Nå vet hun ikke om hun kommer til å reise hjem. Hun vil ikke forlate hjemlandet slik situasjonen er nå.

– Jeg ber det internasjonale samfunnet, jeg ber politikere, parlamentsledere og humanister om å sende støtte til kurdiske barn og kvinner, sier hun.

– En ære å bli martyr

VG har tidligere beskrevet hvordan en ny gruppe nordmenn gjør seg klar til å delta i krigen i Irak. Flere titalls unge norskkurdere har planlagt å reise for å forsvare Kurdistan, mot ISIL.

– Den største æren er å bli martyr i kamp for folket mitt. Dør jeg for Kurdistan, vil det være en ære for familien min og vennene mine, sa en 28 år gammel nordmann med kurdiske bakgrunn, til VG da.

I KAMPER: Kurdiske militærstyrker, peshmergaen, frakter en skadet mann vekk fra fronten i kampen mot ISIL i Jalawla den 4. juli. Ordet peshmerga kan oversettes som «den som ser døden i øynene». Foto:Stringer/iraq,Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder