200.000 på flukt fra ekstremister i nordlige Irak

Norsk-kurdiske Veman (27) med videodagbok fra den krigsherjede regionen

Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

Norsk-kurdiske Veman Abdulaziz (27) har i hele sommer befunnet seg i de kurdiske delene av Irak, mens ekstremistene i ISIL har rykket nærmere og nærmere. Nå ber hun omverden om hjelp.

 • Amund Bakke Foss
 • Nikolai Kleivan

Artikkelen er over seks år gammel

– Hei. Klokken er fire om morgenen. I dag har vært en hard dag, med dårlige nyheter…

Slik starter et av klippene i en videodagbok den 27 år gamle norsk-kurdiske Veman Abdulaziz spilte inn natt til torsdag.

Veman har tilbrakt sommeren i området hennes familie opprinnelig flyktet fra, de kurdiske områdene i nordlige Irak. Regionen har i hele sommer vært herjet av harde kamper mellom ekstremistene i ISIL og de kurdiske selvstyremyndighetenes egen hær, Peshmergaen.

På oppfordring fra VG har Veman spilt inn sin egen dagbok fra den krigsherjede regionen. Hun befinner seg nå i den kurdiske byen Dahuk, åtte mil fra ISILs hovedbase i Irak, Mosul.

BAKGRUNN: Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

LES OGSÅ: Brutalt fremrykk for ISIL på slagmarken

Minoriteter forfulgt og drept

Etter at ISIL inntok nordlige Irak den 10. juni har kurderne delt en flere tusen kilometer lang grense med den mest ytterliggående og voldelige opprørsgruppen i verden. Grensen mellom det relativt stabile kurdiske områdene, og de usikre områdene ISIL kontrollerer, strekker seg fra nordvest, nær Syria, helt ned til grensen mot Iran lenger sør-øst.

Kampene langs de flytende skillelinjene har vært ekstra harde den siste uken. I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere fra yazidi-minoriteten flyktet opp i fjellene.

En humanitær katastrofe er på trappene:

Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom ISIL har omringet området rundt fjellet.

– Barn dør på fjellet, på veiene. Det finnes ikke vann, vegetasjon. De er helt fanget og omringet av ISIL. Det er en katastrofe, en forferdelig katastrofe, sa Marizio Babille, en irakisk FN-representant torsdag.

FORFULGT: Irakiske Yazidi-kvinner som har flyktet fra den nord-irakiske byen Sinjar sitter i ved en skole i den kurdiske byen Dohuk på tirsdag. Yazidi er en liten gruppe med en 4000 år gammel tro, og gruppen blir nå angrepet av ekstremister. Norsk-kurder Veman Abdulaziz er nå i Dohuk. Foto:Safin Hamed,Afp

– De slaktet folk og bortførte kvinner

– Med en gang ISIL kom seg inn i kurdiske områder, angrep de folk, slaktet folk, og bortførte kvinner og mishandlet dem, sier den norske studenten Veman i sin innspilte video.

Ekstremistene tok i løpet av uken byen Tal Kayf uten å møte motstand. Byen huser en stor kristen og sjiamuslimsk befolkning. Sunniekstremistene fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene.

– Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas til Reuters.

Veman Abdulaziz er fortvilet. Hun skal egentlig starte masterstudiene i Bergen i august. Nå vet hun ikke om hun kommer til å reise hjem. Hun vil ikke forlate hjemlandet slik situasjonen er nå.

– Jeg ber det internasjonale samfunnet, jeg ber politikere, parlamentsledere og humanister om å sende støtte til kurdiske barn og kvinner, sier hun.

– En ære å bli martyr

VG har tidligere beskrevet hvordan en ny gruppe nordmenn gjør seg klar til å delta i krigen i Irak. Flere titalls unge norskkurdere har planlagt å reise for å forsvare Kurdistan, mot ISIL.

– Den største æren er å bli martyr i kamp for folket mitt. Dør jeg for Kurdistan, vil det være en ære for familien min og vennene mine, sa en 28 år gammel nordmann med kurdiske bakgrunn, til VG da.

I KAMPER: Kurdiske militærstyrker, peshmergaen, frakter en skadet mann vekk fra fronten i kampen mot ISIL i Jalawla den 4. juli. Ordet peshmerga kan oversettes som «den som ser døden i øynene». Foto:Stringer/iraq,Reuters

Les også

 1. FN: – Minst 35.000 fordrevet fra irakisk by

  Minst 35.000 mennesker har flyktet fra ISIL-opprørere i byen Sinjar i Nord-Irak, ifølge FN.
 2. ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak

  Ekstremister fra Den islamske staten (ISIL) sier de har tatt kontroll over 15 byer i Nord-Irak.
 3. Frykter at flyktninger i fjellene skal sulte i hjel

  Det vil ta flere dager å lage en trygg passasje ned for de rundt 200.000 flyktningene som har søkt dekning i…
 4. Minst 50 drept i kamper i Mosul i Nord-Irak

  Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og islamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak.
 5. Obama vurderer luftangrep mot ISIL

  USAs president vurderer å ty til luftangrep for å hjelpe religiøse minoriteter som er fanget av ISIL på en fjelltopp i…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Nordmenn i harde kamper mot ISIL i Irak

 2. Kurdiske soldater i fronten i Irak:
  - Nordmennene er velkomne

 3. Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

 4. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

 5. Obama vurderer luftangrep mot ISIL

 6. Frykter at flyktninger i fjellene skal sulte i hjel

Fra andre aviser

 1. Minst 20.000 slapp unna dødsfjellet

  Aftenposten
 2. - ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  Fædrelandsvennen
 3. – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

  Aftenposten
 4. Samlet om fordømmelsen av ISIL

  Bergens Tidende
 5. 14 slektninger av Ali svarer ikke lenger på telefon

  Aftenposten
 6. USA vil hjelpe kurderne, ikke regimet i Bagdad

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder