FRA ERITREA: De 785 migrantene ble plukket opp av tre italienske kystvaktskip, brakt om bord i det norske skipet og satt i land i Palermo i Italia lørdag morgen. De fleste oppgir å være fra Eritrea. Foto:,Kripos

Norsk skip har hittil reddet 2709 båtflyktninger i Middelhavet

Styrkesjef: – Tøft å se en tiåring reise alene

Deler ut bamser til barna

Lørdag morgen ble 785 nye båtflyktninger reddet og satt i land i Italia av det norske skipet Siem Pilot. 27 av dem er barn.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Migrantene ble plukket opp av tre italienske kystvaktskip, brakt om bord i det norske skipet og satt i land i Palermo på den italienske øya Sicilia lørdag morgen.

De fleste av dem oppgir å være fra Eritrea. Blant migrantene var det 27 små barn.

Mer informasjon:Slik er Norges skip i Middelhavet

Skipet har aldri tidligere hatt så mange migranter om bord samtidig, ifølge Kripos.

Fem oppdrag

Oppdraget er det femte i rekken for Siem Pilot etter at det begynte å delta i EUs Operasjon Triton (se faktaboks).

– Siem Pilot har siden skipet ble en del av Operasjon Triton i juni, brakt i land 2709 migranter. 136 er registrert som barn, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, til VG.

Bakgrunn:Den grufulle dødsflukten (krever innlogging)

Her er oversikten over redningsoppdragene til det norske skipet:

** 22. juni: 768 migranter

** 30. juni: 419 migranter

** 8. juli: 286 migranter

** 16. juli: 451 migranter

** 23. juli: 785 migranter.

Kom fra Tripoli

VG snakket med styrkesjef Erling Olstad like etter de var ferdige med å ilandsette imigrantentene, klokken 10 lørdag morgen.

GJØR INNTRYKK: Styrkesjef Erling Olstad reiser hjem tirsdag, og forteller at han reiser som en litt annen mann enn da han dro. Foto:,Kripos

– Nå begynner vi å klargjøre skipet for nye utfordringer. Det innebærer blant annet å desinfisere og rense alt, slik at vi ikke drar med oss noen sykdommer eller andre ting videre på andre oppdrag, sier Olstad, som har vært med på tre av de hittil fem redningsaksjonene.

Han forteller at migrantene ble plukket opp av italienske kystvaktskip 23. juli.

– De beskriver at de har vært ute i båt i litt over et døgn, og dro ut fra Tripoli, men vi vet ikke helt hvilke båt de har vært i, da vi ikke fikk noen opplysninger om det fra de italienske skipene. Hoveddelen kommer fra Eritrea, men det er også migranter fra blant annet Syria, Bangladesh og Nigeria.

– Utfordrende å jobbe her

Mer enn 5000 flyktninger har druknet under forsøk på å krysse Middelhavet i 2014 og 2015.

Hittil i år har det ankommet minst 150 000 migranter til Europa over Middelhavet, cirka dobbelt så mange som i fjor. I samme periode er antallet omkomne mer enn doblet.

Regjeringen bestemte i april i år at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Også en redningsskøyte er en del av det norske bidraget.

Les også: Slik reddet det norske skipet 600 mennesker i Middelhavet

Når migranter skal om bord, starter en omstendelig prosess, ifølge Olstad.

– De kroppsvisiteres, i tilfelle de har farlige gjenstander på seg. Videre gjør vi en helsefaglig vurdering ved hjelp av lege og helsepersonell fra Forsvaret. Vi brukte 5,5 timer på dette i dag, før vi kunne beskrive tilstanden deres. Vi hadde relativt få pasienter; to diabetikere og 15 personer med kraftig diaré.

– Hvordan er stemningen blant mannskapene nå?

– De er en drivende dyktig gjeng som gjør en helt utrolig jobb. Stemningen er god. Men det er klart at det er utfordrende å jobbe her, ikke minst på grunn av varmen. Fokuset deres er å behandle migrantene på en norsk måte, og gi dem den oppfølgingen og oppmerksomheten de trenger.

Tiåring reiste alene

Styrkesjefen berømmer sine ansatte spesielt for hvordan de følger opp de mange barna de redder.

– Barna til mannskapet har gitt dem bamser, som har blitt gitt videre til migrant-barna. Så lenge barna er fornøyde, blir som regel foreldrene rolige også.

Les også: Menneskesmuglere med forbindelse til Norge

En skjebne som har brent seg fast hos Olstad er en ti år gammel gutt.

FÅR BAMSER: 27 av de 785 båtflyktningene som ble reddet lørdag morgen, er barn. Her passer tre av barna godt på bamsene de har fått. Foto:,Kripos

– Han reiser helt alene, uten familie eller kjente så vidt vi kjenner til. Vi har ikke klart å finne ut så mye om ham, men han blir ivaretatt av andre, og vi har overlevert ham til italienske myndigheter. Å se en så liten gutt reise på egen hånd, er tøft.

– Under forrige aksjon hadde vi 15 kvinner med stygge brannskader etter å ha sittet i en bensindam i gummibåt. Slike ting gir store inntrykk.

Tirsdag blitt det nytt mannskapsskifte på båten, og Olstad reiser hjem.

– Kripos har det operative ansvaret for skipet og har 3 styrkesjefer som alternerer. Hver styrkesjef har med seg cirka 20 personer fra politi og forsvaret i tillegg til skipets eget mannskap, sier Ida Dahl Nilsen i Kripos.

Olstad, som til vanlig er innsatsleder i Oslo politidistrikt, reiser hjem som en litt annen mann enn da han dro.

– Denne jobben gir andre utfordringer og en annen tankegang. Jeg tar med meg mange gode tanker hjem, og livsperspektiver jeg ikke var klar over tidligere, sier Olstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder