VIL BISTÅ: Hellas, Italia og Ungarn opplever stor tilstrømning av flyktninger og migranter, og Jean-Claude Juncker og EU-kommisjonen foreslår å fordele ytterligere 120.000 asylsøkere blant EU-landene. Foto: Frederick Florin , Afp

Juncker: Refser Europas behandling av flyktninger

BRUSSEL (VG) EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, ga europeere det glatte lag, da han onsdag snakket om den dramatiske flyktningsituasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flyktningkrisen gjør det nødvendig å fordele ytterligere 120.000 asylsøkere EU-landene imellom, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i en følelsesmessig og engasjert tale onsdag morgen.

Kommisjonen ønsker å lette trykket mot Italia, Hellas og Ungarn, og tar derfor til orde for en dugnad som skal fordele 120.000 asylsøkere medlemslandene imellom.

– Dette må gjøres bindende, sier Juncker, og fortsetter:

– Å klandre hverandre hjelper ikke flyktningene. Det er på tide å se klart hva som skjer. Nå må det være slutt på snakk. Nå trenger vi handling, tordnet Juncker da han holdt den såkalte «state of the union»-talen for EU parlamentet i Strasbourg.

Les også: Flyktninger nekter å forlate tog i Rødbyhavn

Saken fortsetter under videoen:

Mener bosetting bør bli obligatorisk

Hittil i år er det kommet over 350 000 flyktninger til Europa. Hovedsakelig fra Syria og det nord-afrikanske kontinentet. Idet han startet på talen gjorde Juncker det klart at dette ikke var en vanlig tale om økonomi og de sedvanlige temaene som omhandles i en tale om Europas tilstand.

Fra før har EU-landene blitt enige om å fordele 40.000, så den samlede dugnaden blir på 160.000. Juncker la fram planene for EU-parlamentet i Strasbourg onsdag, og viet hele sin tale til flyktningkrisen i Europa.

Les også: Dansk avis: Mann spyttet på flyktninger

– De landene som mottar flest, kan ikke overlates til å håndtere dette selv, sier Juncker, og understreker at å bosette flyktninger må bli obligatorisk.

– Vi har råd til å hjelpe

– Vi har råd og midler til å hjelpe de som nå flykter fra krig, terror og undertrykkelse. Vi kan ikke land Italia, Hellas og Ungarn alene ta de største byrdene, sier han, og fortsetter:

– Om det var våre barn som måtte flykte fra krig og terror, ville det ikke være noen pris som var for høy å betale. Vi vi ville trosse alle farer for å få dem i sikkerhet.

Han understreker også at det ikke er rom for å skille mellom kristne, muslimer eller jøder i en slik situasjon Europa nå opplever.

– Det handler ikke om religion, tro og filosofi når det er snakk flyktninger. Det handler om mennesker og det handler om verdighet, sier han.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder