Flyktning i Malmö: – Vi flyktet fra politiet i København – de sparket

Politiet: – Vi håndterte personene på en etisk og meget human måte

MALMÖ (VG) Flere av de syriske flyktningene som kom til
Sverige fra Danmark tirsdag ettermiddag hevder overfor VG at de ble utsatt for vold av dansk politi.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har vært på flukt fra politiet i Danmark. De var etter oss på flere steder før vi kom oss hit. I København var vi i tre dager. Der ble vi tvunget med vold til å avgi fingeravtrykk. De sparket meg, sier Fahed Ouso via tolk.

De har vært to voksne og to barn på flukt. Alle i slekt, men ingen av de to voksne mennene er foreldre til barna.

Reisen fra hjemprovinsen Idlib i Syria har vært lang og strabasiøs. Mot alle odds, sier de, har de overlevd. De mener de ikke hadde noe annet valg enn å dra. Faheds hus er rasert. Den 11 år gamle jenta Lajalis far, er drept i krigen.

Flyktninger forteller: Slik var den dramatisk flukten til Europa

Nå har de endelig kommet seg til Malmö Centralstation. I kaoset av de mange frivillige, som vil hjelpe flyktningene, andre reisende og skuelystne er de lykkelige, men slitne.

– Det har vært en veldig vanskelig reise, men alt jeg ønsket var å komme til min onkel her i Sverige. Her har mottagelsen vært fantastisk, sier Ahmad Sashaa, som er 13 år og nevø av Faheds kone.

– Alt vi vil er å være her hos det gode svenske folket og den gode svenske regjeringen. Jeg dør heller enn å forlate Sverige, legger Fahed til.

FLYKTNINGER: - Vi hadde høye forventinger, men den varme mottagelse vi har fått i Sverige er bedre enn vi kunne forestille oss, sier slektningene fra Syria. Fra ventre: Lajali Barani (11), Fahed Ouso, Hassan Abulaziz (bor allerede i Sverige), Ahmad Sashaa (13 - smilende i bakgrunne) og Fadi Barani. Foto: Frode Hansen , VG

Slektning: – Behandlet som dyr

Slektningene ønsker ikke å fortelle så mye om ruten de reiste, men forklarer at de i Tyskland ble møtt av Faheds svigersønn, Hassan Abdulaziz, som har vært med på den siste delen av reisen.

Hassan bor i Sverige sammen med sin kone, Faheds datter, og snakker selv svensk.

– I Tyskland var alt fint, men i Danmark blir flyktningene behandlet som dyr. Ikke mennesker. Jeg skulle bare hjelpe min familie, men ble holdt innelåst. Politiet brukte vold, hevder en tydelig sint Hassan.

Les også: Giftet seg i flyktningleir

VG var også til stede da to andre flyktninger, som bare kort tid i forveien hadde kommet til Malmö fra København, gikk om bord på et nytt tog, som skulle til Stockholm.

PLAKATER: På Malmö Centralstation var det hengt opp lapper som skulle gjøre det enklere for flyktningene å få den hjelpen de trengte. Dersom man ønsket å komme seg videre til Oslo kunne man stille seg ved denne plakaten. Foto: Frode Hansen , VG

Billetter til det toget fikk de av de frivillige, som på stasjonen samlet inn penger til billetter for de flyktningene som skulle videre. Oussama El Jelali, opprinnelig fra Irak, er en av de frivillige. Han har selv bodd mange år i Sverige. Han forteller VG at også disse to hadde rystende historier å fortelle fra Danmark:

– De fortalte at de hadde vært fengslet i København i tre dager. Der hadde de fått juling av politiet. Han ene viste meg blåmerker på bena.

Politiet: – Behandlet verdig

Ledende politiinspektør at Københavns Politi, Jan Bjørn, sier til VG onsdag formiddag at påstandene om vold ikke stemmer overens med politiets egne meninger, og at de mener flyktningene har «blitt behandlet verdig og med respekt».

– Dansk politi håndterte situasjonen og personene involvert på en etisk og meget human måte, som er det formålet vi har. Disse menneskene er i en alvorlig situasjon, og jeg synes vi behandler dem godt.

Les også: Over 300 flyktninger forsvunnet fra Danmark

FRIVILLIG: Maritza Fuentes var blant de frivillige som tirsdag tok imot flere titalls syriske flyktninger i Malmö. Foto: Frode Hansen , VG

Bjørn forteller at det er riktig at politiet tar fingeravtrykk når flyktningene ankommer Danmark, for å sikre deres identitet og forsikre seg om at de ikke er asylsøkere i et annet land.

– Det er en helt vanlig prosedyre. Det er ikke frivillig, og i ytterste konsekvens kan vi tvangsmessig gjennomføre det, men det er siste utvei, og vi er veldig tålmodig og unngår å bruke makt så langt det går, sier han.

Les også: Flyktninger nekter å forlate tog i Rødbyhavn

– Kan det ha oppstått en situasjon der politiet har vært nødt til å bruke fysisk makt?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det hendelsesforløpet som blir beskrevet, men det kan godt være at det har oppstått en situasjon hvor politiet har måttet gripe inn fysisk. Hvis en person ikke vil følge med, kan politiet bli nødt til å anvende makt for å få de til å bli med, men vi forsøker i minst mulig omfang å benytte makt.

– Så det stemmer ikke at disse personene kan ha blitt sparket av politiet?

– Jeg har ingen kjennskap til noen slik situasjon, og har veldig vanskelig for å forestille meg at det er tilfelle.

Ønsker å bidra

Etter at over 1000 flyktninger de siste dagene har tatt seg inn i Danmark fra Tyskland har flere hundre siden mandag kveld kommet seg videre til Sverige. Mange har fått hjelp fra både dansker og svensker på veien. Noen har blitt kjørt i privatbiler, noen har blitt seilt i båt over Øresund og andre har tatt tog.

I Malmö har politiet pågrepet 14 personer som er mistenktfor menneskesmugling. Ifølge politiet handler det både om personer som har gjort det for å tjene penger, og personer som har handlet med et ideelt formål. Juridisk sett er imidlertid begge deler ulovlig.

På sentralstasjonen i Malmö har et titalls personer i gule vester tatt imot flyktninger hele tirsdag. De har delt ut blant annet mat, drikke, klær og bleier. I tillegg har de altså hjulpet med å skaffe penger og billetter til de som skulle reise videre.

– Det har vært mange her i dag. De behøver hjelp. Det føles bra å kunne bidra, sier en av de gulkledde, Maritza Fuentes, som selv opprinnelig kommer fra Chile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder