Desperate tilstander i Irak: Tusener fortsatt fanget til fjells

40.000 mennesker fra yezidi-minoriteten er fanget på dødsfjellet

CNN-journalist som var med på redningsoppdrag: – De kastet ungene sine inn i helikopteret

Fjellet som historisk sett reddet sivilisasjonen, har nå blitt en dødsfelle for et helt folkeslag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De 40.000 menneskene fra Yezidi-minoriteten som har flyktet fra ISIL og søkt tilflukt på Sinjar-fjellet i Nord-Irak har manglet alt fra vann til tak over hodet i flere dager.

Det 13 kilometer høye fjellet, som ifølge yezidiene er stedet hvor Noas ark grunnstøtte etter syndefloden, har alltid blitt lovprist som hellig av den irakiske minoriteten.

Nå er de fanget på den samme fjelltoppen av en gruppe som ønsker dem drept på grunn av deres religion.

LES OGSÅ: Obama væpner kurdiske styrker

Obama holdt pressekonferanse

USA VIL HJELPE: USAs president Barack Obama er for tiden på ferie på Martha's Vineyard i Massachusetts, men holdt mandag en pressekonferanse om situasjonen i Irak. Foto:Nicholas Kamm,Afp

Mandag holdt USAs president Barack Obama en pressekonferanse hvor han sa at USA vil fortsette å jobbe sammen med irakiske myndigheter for å oppnå en fredelig avtale mellom alle partene i konflikten.

– Det har vært noen vanskelige dager for folk i Irak, og USA vil fortsette å hjelpe til i kampen mot terroristene. Det vil ikke bli aktuelt for oss å gå inn med bakkestyrker, men vi vil fortsette å sende humanitær bistand og hjelp til regjeringen, sa presidenten.

USA planlegger ikke å utvide luftangrepene, men vil bistå kurderne med våpen og annet utstyr.

Redningsaksjon på Sinjar-fjellet

Mandag kveld fortok det irakiske luftforsvaret en dramatisk redningsaksjon på Sinjar-fjellet. Et helikopter tok med mat, melk, bleier og vann til de desperate menneskene på fjellet.

– De kom løpende mot oss mens de kastet ungene sine inn i helikopteret. Vi prøvde å redde så mange av dem som mulig, fortalte CNN journalist Ivan Watson til kanalen.

– Det var et totalt kaos. Vi klarte bare å redde rundt 20 stykker.

Amerikanske bombefly beskytter den kurdiske provinshovedstaden Erbil nordøst i Irak. USA har mye av sitt militærpersonell i Irak plassert i denne byen.

USA prøver også å hindre folkemord på yezidiene, og mange av disse har flyktet til Erbil. De som ikke kom seg til byen, søkte tilflukt på Sinjar-fjellet.

Maten og drikken de drasset med seg opp på fjellet varte ikke lenge, og bare de første to dagene minst 40 barn livet som følge av dehydrering.

USA bistår med droner og angrepsfly

ISIL har den siste tiden gjort store fremrykk i Irak og tatt kontroll over viktige byer, samt elektriske anlegg og vanntårn.

På søndag så det midlertidig ut til at situasjonen kan ha snudd noe:

Med hjelp fra USA rykket de kurdiske peshmerga-styrkene fremover i Irak i helgen. De fikk hjelp fra amerikanske angrepsfly og droner, som har bomber flere sentrale ISIL-mål.

FLYKTNINGER: Kurdiske peshmerga-soldater deler ut vann til irakere fra Yezidi-minoriteten i grenseområdet mellom Irak og Syria. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

USAs forsvarsminister Chuck Hagel gikk mandag ut og kommenterte utviklingen:

– Operasjonene har vært veldig effektive, viser rapporter vi har mottatt fra bakken, sa Hagel under et besøk i Australia.

De 15 amerikanske luftangrepene er de første angrepene fra USA på irakisk jord siden bakkestyrkene ble trukket ut av landet i 2011. Håpet var den gangen at den voldelige krigen skulle ta slutt, men nå er situasjonene trolig verre enn noen gang.

Ny statsminister i Irak

Utnevnelsen av ny statsminister i Irak er et lovende steg i riktig retning, mener USAs president Barack Obama.

Iraks president Fouad Masoums utnevnte mandag Haider al-Abadi til statsminister, til sterke protester fra sittende statsminister Nouri al-Maliki.

Selv om utnevnelsen har fått kritikk i Irak, kaller Obama det et fremskritt.

– Denne nye ledelsen står overfor en vanskelig oppgave når de nå skal forsøke å gjenvinne folkets tillit ved å regjere på et inkluderende vis, sier Obama.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder