DRAP FRA LUFTEN: Ekstreme islamister fra Den islamske staten (IS) treffes av et amerikanskledet luftangrep i Syria, ikke langt fra den tyrkiske grensen. Fotografen sto på den andre siden av grensen. Foto:Bulent Kilic,Afp

CNN: USA-ledet koalisjon har drept over 6000 IS-krigere

– Den islamske staten har innført allmenn verneplikt

Teller nå mellom 9000 og 18.000 IS-krigere, ifølge USAs etterretning

Den USA-ledede militærkoalisjonen skal ha drept over 6000
terrorister fra den Islamske staten (IS) siden luftangrepene mot Irak og Syria startet i september, melder CNN. IS svarer med å innføre tvungen verneplikt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Anslaget på antall drepte kommer fra den amerikanske ambassadøren i Irak, som til TV-kanalen Al Arabiya sier at angrepene har hatt en «ødeleggende effekt» på terrorgruppen, melder CNN.

Samtidig kommer meldingen om at IS har innført tvungen verneplikt i noen av områdene de har overtatt i Irak, opplyser utenriksminister Børge Brende (H), ifølge NTB.

USAs etterretningstjenester anslår at ISIS sine styrker er på mellom 9.000 og 18.000 krigere. Men det er også tatt høyde for at styrken på det meste kan telle hele 31.000 krigere, ifølge den amerikanske nyhetskanalen.

En nyinnført verneplikt i IS kan øke tallet ytterligere.

Den kan gjøre kampen mot den ytterliggående gruppa enda mer komplisert, mener den norske utenriksministeren.

DISKUTERTE IS-TRUSSELEN: Utenriksminister Børge Brende møtte representanter for de andre koalisjonslandene for å diskutere IS-utfordringen i London torsdag. Foto:Reuters,

– Ganske unge gutter blir tvunget til å avtjene verneplikt for ISIL, sier Brende om Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL.

Opplysningen kom fram da Brende torsdag deltok på et møte i London for cirka 20 land som deltar i krigen mot IS.

Det er uklart om gruppen har innført tvungen verneplikt i alle områdene den kontrollerer i Syria og Irak.

Sunnier i hæren

Ifølge Brende er det nå svært viktig at Iraks sunnimuslimske minoritet inkluderes i den irakiske hæren.

– Skal vi lykkes med å bekjempe ISIL, må det bli en reell inkludering av Iraks 25 prosent sunnier i hæren. Det må være tydelige spor av sunnier også i ledelsen, sier Brende til NTB.

Mange av innbyggerne i de IS-kontrollerte områdene er sunnimuslimer som i utgangspunktet deler IS' motstand mot regjeringen i Bagdad. Hvis landets sjiaer ikke lar sunniene slippe til, er det sannsynlig at mange sunnimuslimer fortsatt vil se IS som et bedre alternativ enn regjeringen i hovedstaden.

Ideologisk kamp

Et annet viktig tema i London var hvordan IS skal hindres i å rekruttere stadig flere fremmedkrigere, ikke minst på nettet.

– Vi må erkjenne at antall fremmedkrigere vil vokse hvis vi ikke slår IS tilbake, sier Brende.

– Vi må også ta det ideologiske oppgjøret. ISIL har en omfattende bruk av sosiale medier og rekrutterer på den måten mange nye krigere. Vi må finne måter å stanse dette på, sier han.

Inntil 17.000 fremmedkrigere skal ha reist fra vestlige land for å krige for IS, i tillegg kommer tusenvis fra muslimske land i Asia, Midtøsten og Afrika.

Fem komiteer

Koalisjonen har nå nedsatt fem komiteer som skal jobbe videre med hvordan IS skal bekjempes på bred front: Den militære innsatsen skal trappes opp, fremmedkrigerne stanses, finansieringen av IS strupes, i tillegg til at ideologien og propagandaen fra ISIL skal bekjempes. Dessuten trenger hele 5 millioner irakere akutt humanitær hjelp.

IS' framgang i Irak er stanset, ifølge Brende. Men hvor lang tid det vil ta å nedkjempe gruppen, er helt uvisst. I Syria, der IS kjemper mot et regime som også Vesten er imot, er situasjonen enda mer komplisert.

– Det er fortsatt en lang vei å gå. Den irakiske hæren har ikke kapasitet til å gjenerobre Mosul, og vi trenger økt kapasitetsbygging, framholder Brende.

Koalisjons-landet Norge har besluttet å sende 120 soldater til Irak for å trene landets soldater, men disse er ennå ikke på plass.

KAMPER VED MOSUL: Røyk stiger opp og vitner om kamper mellom kurdiske Peshmerga-soldater og IS-krigere utenfor Mosul i Irak onsdag. Foto:Reuters,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder