HAR FORLATT FLYPLASSEN: Edward Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena viser dokumentet som gir Snowden midlertidig opphold i Russland. Snowden kunne torsdag forlate flyplassen i Moskva der han har oppholdt seg i over en måned. Foto: AP

Advokat: Snowden har fått asyl i Russland

Varsleren Edward Snowden er innvilget asyl i Russland i ett år, sier advokaten hans. Han skal nå være på et trygt oppholdssted.

Artikkelen er over seks år gammel

Edward Snowden fikk torsdag de nødvendige papirene til å forlate Sjeremetjevo-flyplassen, hvor han har oppholdt seg i transittområdet i en måned.

Hans advokat sier ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti at Snowden har dratt fra flyplassen i Moskva.

- Jeg har akkurat gitt ham dokumenter fra den russiske migrasjonsmyndigheten, sier advokaten Anatolij Kutsjerena til nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge dokumentet kan Snowden oppholde seg i Russland til 31. juli 2014. Asylstatusen kan bli forlenget årlig, etter søknad.

Advokaten opplyser at Snowden er på et trygt oppholdssted, og at dette stedet ikke vil bli røpet.

- Jeg har akkurat sett ham av gårde. Sikkerheten er en alvorlig sak for ham, sier han, og legger til at Snowden selv bestemmer hvor han vil dra.

Snowden ønsker å snakke med pressen i Russland, men trenger minst en dag på å komme seg, sier Kutsjerena, og legger til at han forlot flyplassen i en normal drosje - alene. Wikileaks kommer imidlertid med en motstridende melding om at han har forlatt flyplassen sammen med Sarah Harrison fra Wikileaks.

- Vi vil takke det russiske folket og alle de andre som har hjulpet til med å beskytte Snowden. Vi har vunnet slaget - nå krigen, skriver Wikileaks i en Twitter-melding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DOKUMENTET: Dette dokumentet gir Edward Snowden midlertidig opphold i Russland. Foto: AP

Lekkasjer

Snowden er ettersøkt i USA etter å ha gitt dokumenter om amerikansk etterretningsvirksomhet til pressen. Gjennom aviser som britiske Guardian og amerikanske Washington Post har Snowden siden starten av juni offentliggjort opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk. Via Snowden er det også kommet fram informasjon om angivelig amerikansk spionasje rettet mot blant annet EU.

Putin har tidligere sagt at Snowden kunne få innvilget asyl på den betingelse at han stoppet å lekke amerikanske statshemmeligheter. Advokat Anatolij Kutsjerena sier ifølge nyhetsbyrået Associated Press at Snowden aksepterte denne betingelsen.

Advokaten understreker at den siste avsløringen som ble brakt av The Guardian onsdag var blitt overlevert til avisen før Snowden hadde lovet å stoppe lekkasjene.

Fast i transittområdet

Snowden har sittet i transittområdet på flyplassen i Moskva i over en måned - siden 23. juni.

Han har hele tiden oppholdt seg på transittområdet på flyplassen, fordi de amerikanske myndigheter har annulert Snowdens pass. Uten gyldig pass kunne han ikke reise videre eller inn i Russland.

Han ønsket i utgangspunktet ikke asyl i Russland, men sa under en pressekonferanse for en tid siden at han måtte akseptere Russlands tilbud om asyl fordi han ikke var i stand til å reise.

I utgangspunktet ønsket han seg til Sør-Amerika - der tre land har tilbudt han asyl, men har så langt slitt med å få en garanti om en trygg reise. Men et opphold i Russland legger også begrensninger på Snowden, som er forfulgt etter de omfattende overvåkingslekkasjene som avslørte massiv overvåking av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Han er siktet for spionasje i USA.

KAN FORLATE FLYPLASSEN: Etter en måned på Sjermetjevo-flyplassen i Moskva kan Snowden i dag forlate flyplassen, sier advokaten til Snowden. Foto: REUTERS

Vurderer permanent opphold

- Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut når jeg sier det som det er, men slik er det, har Russland president Vladimir Putin tidligere sagt.

Men selv om Snowden tidligere har ønsket seg et annet sted, skal han nå vurdere et permanent opphold i Russland.

- Han planlegger å få et liv her, og få en jobb. Jeg tror at alle hans fremtidige avgjørelser vil være basert på situasjonen ham selv er i, sa Snowdens russiske advokat til Russia Today, i forkant av at han fikk midlertidig opphold.

Vanskelig sak

Snowdens opphold på Moskva-flyplassen skapte en vanskelig situasjon for russiske myndigheter i forholdet til USA.

Men en russisk regjeringstjenestemann mener saken er «relativt uvesentlig», og dermed ikke å burde skade forholdet. Det har heller ikke kommet signaler fra USA om at president Barack Obamas besøk i Russland i september vil bli avlyst, sier han.

- Presidenten vår har flere ganger gitt uttrykk for håp om at dette ikke skal påvirke forholdets karakter, sier Jurij Usjakov.

Edward Snowden was granted temporary asylum in Russia for a year and has now left Moscow airport under the care of WikiLeaks' Sarah Harrison
— WikiLeaks (@wikileaks) August 1, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder