LEDER: Muammar Gaddafi under en TV-tale. Foto: AFP

Ber om øyeblikkelig våpenhvile i Libya

Clinton: - Gaddafi virker fast besluttet på å drepe så mange som mulig

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer til øyeblikkelig våpenhvile i Libya. Styrkene til Libyas leder Muammar Gaddafi rykker fram mot opprørsbyen Benghazi.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Ban er alvorlig bekymret for signaler om et forestående angrep på Benghazi fra regjeringsstyrkene, heter det i en uttalelse som onsdag ble lest opp av FN-talsmannen Martin Nesirky.

Et bombardement av byen vil «massivt sette siviles liv i fare», heter det i uttalelsen.

- Generalsekretæren oppfordrer alle parter i konflikten til å godta en øyeblikkelig våpenhvile.

Også USAs utenriksminister Hillary Clinton har vært på banen om Libya i dag. Hun mener Muammar Gaddafi virker fast besluttet på å drepe så mange som mulig i kampen for å gjenvinne kontrollen med hele landet.

- Det dere ser i dag er en anerkjennelse av at uansett hva FNs sikkerhetsråd beslutter, må det inkludere arabisk ledelse og arabisk deltakelse, sa Clinton til kringkastingsselskapet CBS.

- Mange forskjellige aksjoner vurderes, en flyforbudssone ja, men også andre som kan gjøre det mulig å beskytte libyske borgere mot sin egen leder som virker besluttet på å skru klokken tilbake og drepe så mange av dem som mulig, tilføyde hun.

Samtidig sier to av de større stammene i den opprørerkontrollerte byen Benghazi i Libya til libysk TV at de støtter Gaddafi.

- I en telefonsamtale med satellittkanalen gir stammene Tarhuna og Warfalla i Benghazi sin støtte til lederen, heter det i meldingen fra TV-kanalen.

Benghazi har vært hovedsenteret for opprørerne i Libya, men Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam sa onsdag at byen vil være erobret av regjeringsstyrker innen to dager.

Organisasjonen Leger Uten Grenser trekker sine hjelpearbeidere ut av Benghazi i Libya på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder