VIL HA HAM DØMT: En kvinne holder opp bilde av sin sønn som ble drept under opprøret i Egypt i fjor. Mange pårørende frykter at den avsatte presidenten Hosni Mubarak vil bli frikjent for drapstiltalen. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix Foto:

Dommens dag for Mubarak

Lørdag får Egypts avsatte president Hosni Mubarak, flere tidligere nære medarbeidere samt hans to sønner vite om de er kjent skyldige i drap og korrupsjon.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mubarak, hans innenriksminister Habib al-Adly og seks andre tidligere sikkerhetssjefer er tiltalt for å ha gitt ordre om drap på hundrevis av demonstranter under opprøret i Egypt i fjor.

Opprøret endte med at Mubarak ble tvunget til å gå av.
De to sønnene Alaa og Gamal er ikke tiltalt for drap men for flere tilfeller av grov korrupsjon.

Krever dødsstraff

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om dødsstraff ved henging for Mubarak og flere av de andre tiltalte.

Mange egyptere mener det vil være en fortjent skjebne for mennene som sto bak skytingen som kostet anslagsvis 850 demonstranter livet i den dramatiske tiden fram til regimets fall.

Mubarak selv har hele tiden hevdet sin uskyld og nekter for å ha gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte demonstranter.

Men kritikere frykter at dommene ikke vil bli rettferdig, blant annet på grunn av mangel på bevis og et mangelfullt rettssystem.

HEVDER SIN USKYLD: Egypts tidligere president, Hosni Mubarak. Foto: Ap

Den 82 år gamle avsatte presidenten sliter angivelig med dårlig helse, og har hver dag rettssaken har pågått blitt trillet inn i rettssalen på båre.

Kan bli frikjent

Mange egyptere har fulgt rettssaken med stor interesse. Men mange av de pårørende etter demonstrantene som ble drept, frykter at Mubarak og de andre tiltalte vil bli frikjent.

Mange vitner, blant annet polititjenestemenn som deltok i sammenstøtene med demonstrantene på Tahrir-plassen avviser at de fikk ordre om å skyte. Flere har også sagt at de fikk ordre om ikke å bære skytevåpen.

Bistandsadvokater som representerer flere av de etterlatte har hevdet at vitneførselen er preget av kameraderi med den gamle ledelsen.

- Selv aktoratets vitner er i virkeligheten forsvarets vitner, murrer en av bistandsadvokatene.

Store endringer

Siden Mubarak ble fengslet i fjor vår har Egypt gjennomgått store endringer.

Islamister, som tidligere var fengslet eller som hadde forbud mot å drive religiøs politikk, leder nå an i politikken etter å ha vunnet mange plasser i valget på ny nasjonalforsamling.

FALMET: En gutt går forbi et falmet bilde av Egypts tidligere president Hosni Mubarak. Kjennelsen i rettssaken mot den avsatte presidenten ventes lørdag. Han er tiltalt for blant annet drap og korrupsjon. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix Foto:

Og i den kommende andre runden av presidentvalget møter en tidligere Mubarak-medarbeider en islamist fra Det muslimske brorskap, organisasjonen som var forbudt under Mubaraks styre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder