UDETONERTE BOMBER ble funnet av indonesisk politi. Den norske studenten Carina Saksvik (innfelt)n har fått beskjed om at hun kan bevege seg ut, men at hun bør melde fra hvor hun skal. Foto: Scanpix/Reuters/Privat

Nye bomber funnet på Bali

Minst 25 drept av selvmordsbombere

(VG Nett) Terrorister med selvmordsvester drepte minst 25 mennesker da de detonerte sine bomber på turistrestauranter på Bali i går. Myndighetene har funnet flere bomber på ferieøya.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Det er funnet 4 bomber som ikke ble sprengt her i Jimbaran. Det fikk vi vite på møtet vi hadde i dag. De er funnet på strandområdet, og det er skummelt i og med at befolkningen er mye på stranden og at vi bor der, sier Carina Saksvik (20) fra Drammen til VG Nett.

Ifølge andre norske turister på øya skal beredskapen ha blitt høynet etter funnet av bombene.

I dag informerte den norske ambassadøren de norske studentene på øya om situasjonen, og norsk UD sendte i formiddag et kriseteam fra Oslo. I morgen kommer også Europeiske Reiseforsikring ned.

- Nå er stemningen litt mer dyster. Følelsene er veldig forskjellige, noen gråter, andre er sinte og noen vil være her, sier Carina.

Jakter på terrorister

Indonesisk politi jakter nå på to terrorister med koblinger til al-Qaida.

Gårsdagens eksplosjoner rammet to restauranter på stranden i Jimbaran og en tre-etasjes restaurant i turistbyen Kuta.

Flere dusintalls mennesker, de fleste indonesere, ventet i dag gråtende utenfor likhuset på Sanglah-sykehuset, nær øyens hovedstad Denpasar, på nyheter om venner og familiemedlemmer som har vært savnet etter bombene. Tolv indonesere er identifisert som drepte i angrepet, sammen med to australiere og en japaner. Ti andre omkomne er ennå ikke identifisert av sykehuset.

Av de 101 sårede var 49 indonesere, 17 australiere, seks koreanere, fire japanere og to amerikanere.

Selvmordsbomberne slo til klokken 20 på kvelden lokal tid (14 norsk tid), da tusener av turister og lokalbefolkningen strømmet til restaurantene i turistområdene på den populære ferieøyen.

Blod og kaos

Den indonesiske turisten Baradita Katoppo fra Jakarta, sier at en av bombene på Jimbaran gikk av i Nyoman Cafe, der han satt med sine venner. Fem minutter senere gikk en annen bombe av på en naborestaurant full av gjester.

- Det var blod på ansiktene og kroppene deres. Det var veldig kaotisk og forvirrende. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, sier han.

Et annet vitne, Wayan Kresna, sier til radiostasjonen El Shinta at han talte minst to døde nær angrepet, og at mange andre ble tatt til sykehuset.

- Jeg hjalp til med å bære kroppene. Det var blod overalt, sier han.

Nesten samtidig eksploderte en bombe i den tre etasjer store restauranten Raja i Kuta. I området ligger også hamburgerrestauranten KFC, flere klesbutikker og en turistkontor.

Røyken veltet ut fra bygningen.

Bomben gikk trolig av på restaurantens andre etasje, og en journalist fra Associated Press så minst tre døde og fem sårede etter eksplosjonen.

Hørte smellet

Thomas Mastereid fra Telemark satt på Hard Rock Cafe sammen med sin familie, da bomben smalt bare 100 meter unna.

«Vi hørte smellet og så røyken komme. Vi spurte en annsatt på Hard Rock hva det var, men han sa at det var en gass-eksplosjon fra et kjøkken i KCF, som ligger rett ved siden av Raja's,» skriver Thomas i en epost til VG Nett.

De fikk en telefon fra en norsk venninne som sa at de burde komme seg ut av Kuta, men familien ble beroliget av de ansatte på restauranten. Da de hadde startet å spise, kom sjåføren deres og sa at det hadde vært to bomber og at de burde komme seg ut.

«Vi stod og diskuterte litt og visste ikke helt hva vi skulle gjore, men så kom kjæresten til Lene og sa at det har vært tre bomber.»
Da gikk alvoret opp for dem.

«Vi løp gjennom byen med en som viste oss vei mellom gatene. Til slutt kom vi oss til sjåføren vår som kjørte oss til hotellet vårt i Nusa Dua. På veien dit var alt kaos, brannbiler, politibiler, sykebiler, alt var på vei til Jimbaran. Vi visste ikke helt om det var trygt på hotellet, men bestemte oss for å være her,» skriver Thomas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder