FÅR SKRYT: Britiske myndigheter og forskere mener japanske myndigheter har gjort en ekstremt god jobb med å sikre befolkningen fra en potensiell atomkatastrofe. Foto: AP Photo

- Japan har gjort alt riktig

(VG Nett) Britiske eksperter og myndigheter er imponerte over Japans respons på den voldsomme krisen de nå står overfor.

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Eksperter skryter av Japans reaksjon på krisen:

- Japan er veldig godt kjent med atomfaren, og de vet hvilke tiltak man skal sette inn hvis uhellet først er ute. Og det er nøyaktig hva de har gjort, sier professor Gerry Thomas ved Imperial college i London til BBC.

SAMLESIDE: Les alt om utviklingen i Japan

Hun har i årevis forsket på konsekvensene av Tsjernobyl-ulykken, og mener det som skjer i Japan nå på ingen måte kan sammenlignes med den gigantiske katastrofen som fant sted i 1986.

- Verden følger med

- Det ville være dumt av de japanske myndighetene ikke å fortelle hele sannheten om det som skjer. De vet at verdens øyne hviler på dem nå, sa Thomas.

SISTE: Ny brann ved Fukushima-anlegget nå

Hun mener de japanske myndighetene har gjort alt riktig i sin håndtering av den dramatiske situasjonen som nå har oppstått, og dermed sørget for at sjansen for store stråleskader på befolkningen er unngått.

- De har beskyttet folket fra det verste utfallet. Dette er ikke et nytt Tsjernobyl. Selv om det skulle bli en en atomsky, så har japanske myndigheter allerede gjort alt de skal gjøre for å unngå at befolkningen blir utsatt for storstilt stråling, fortsetter Gerry.

- Tiltakene passer

Også det offisielle Storbritannia uttrykker respekt for det arbeidet japanske myndigheter har utført etter at det verst tenkelige har skjedd.

Den øverste vitenskapelige rådgiveren til statsminister David Cameron, professor John Beddington, mener myndighetene i Japan har gjort alt riktig for å hindre en enda større katastrofe.

FORSVARET I NORGE: Bedt om å forberede evakuering fra Japan

Da han briefet den britiske regjeringssjefen understreket han at statsminister Naoto Kan og hans regjering har truffet de riktige avgjørelsene, og at tiltakene er proporsjonale med størrelsen på krisen.

Saken fortsetter under bildet

STOR RO: Japans statsminister, Naoto Kan, har fått ekstrem kritikk, men høster nå skryt for jobben han har gjort midt i krisen som nå rammer landet han styrer. Foto: AFP Photo

- Det er veldig virkelig å forstå hva det verste som kan skje er. Selve reaktorkjernen er omringet av et beskyttende skall. Inntil tirsdag morgen så det ut til å holde. Nå er det mer usikkert. Nå kan det være at en av reaktorenes beskyttende skall ikke her elt lenger. Det verste som kan skje er at de ikke klarer å holde temperaturen nede, samtidig som man har en lekkasje. Da vil temperaturen stige, og man kan få en nedsmelting, sier Beddington til BBC.

- Kan eksplodere

- Hvis det skjer, og brenselsstavene kommer i kontakt med betongen under reaktoren, så kan man få en eksplosjon. Selv da vil det radioaktive materialet bare bli kastet 500 meter opp i luften. I Tsjernobyl kastet den store eksplosjonen det radioaktive materialet 30.000 fot opp i luften. Så dette er noe helt annet, sier Beddington.

Han understreker at det vil ha store konsekvenser for det nærliggende området, men sier at den evakuerte sonen, som har en radius på 30 kilometer, vil være nok.

KRANGEL: Uenige om hvor alvorlig katastrofen er

- Alle tiltakene som er gjort er helt proporsjonale, og riktige i forhold til risikoen man står overfor, sier Beddington.

Skryt fra G8

Utenriksministerene som deltar på G8-møtet har også skrytt av måten Japan har håndtert krisen. Den franske utenriksministeren, Alain Juppe, skrøt både av myndighetene, og folkets, reaksjon på krisen, ifølge Nikkei.

- Vi uttrykte vår beundring for den verdigheten og motet som det japanske folket viser i denne ekstreme situasjonen. Vi ga uttrykk for vår tillit til den videre håndteringen av etterspillet etter de store krisene som de japanske myndighetene har stått overfor. De har håndtert det med en effektivitet som er uten sammenligning, sa Juppe, ifølge BBC.

Dødstallene stiger

Det samlede tallet på døde og savnede etter fredagens jordskjelv og tsunami i Japan er nå over 10.000.

Det bekreftede tallet på omkomne fra politiet var tirsdag 3.373, mens 6.746 personer er savnet. I tillegg er 1.897 skadd.

Les også: 50 mann skal stoppe atomkatastrofen

Dødstallene er ventet å overstige 10.000. Japanske myndigheter har en liste på over 15.000 mennesker som de fortsatt ikke har fått kontakt med.

Søndag sa politisjefen i det hardt rammede Miyagi-området at han regner med at antall omkomne i hans region alene vil bli på over 10.000.
Mandag ble det funnet 2.000 døde på strendene i Miyagi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder