- FLUKTFORSØK: Joshua French og Tjostolv Moland skal ha forsøkt å grave seg ut av fengselet i Kongo. I hjørnet synes et hull i himlingen som gjør det mulig å se rett opp i murtaket. Foto: HELGE MIKALSEN

Fengselsdirektør: - Moland og French prøvde å rømme

De to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble onsdag avslørt i å forsøke å grave seg ut av fengselet i Kisangani i Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Lokale politifolk oppdaget onsdag morgen et mistenkelig merke på utsiden av fengselsmuren til sentralfengselet i Kisangani. Merket var like på utsiden av cella til de to dødsdømte nordmennene, skriver Dagbladet.

- Vi gikk inn på cella deres, og oppe i et rom mellom himlingen og murtaket kunne vi se at de hadde kommet langt i å grave seg ut gjennom muren, sier fengselsdirektør Kudura Ramazani.

De to nordmennene ble kalt inn til fengselsdirektøren der de skal ha bekreftet hullet og to jernstenger som fengselsvaktene fant oppunder taket.

Les også: French og Moland er ferdig med Norge

Benekter flukt

Overfor sin norske advokat Morten Furuholmen benekter de imidlertid for å ha planlagt å rømme.

- Jeg snakket med dem i går. Slik jeg tolker dem benekter de at de ville flykte, men jeg har ikke satt det på spissen. Hvis de har prøvd å flykte, kan jeg godt forstå det ut fra den desperate situasjonen de er i, sier Furuholmen til avisa.

Moland og French ble i fjor dømt til døden for drap og spionasje. De er nå flyttet til en annen celle i fengselet.

Venter på flytting

Nordmennene er dømt for drapet på Abedi Kasongo 5.mai i 2009. De er siden dømt til døden og sitter fengslet i Kisangani.

Med hjelp fra blant annet norsk utenrikstjeneste og fra evangelisten Rune Edvardsen er det forhandlet fram en avtale om at de to norske skal flyttes til Kinshasa, noe som kan gjøre det lettere å få dem overført til soning i hjemlandet.

Det er ennå uvisst når dette vil skje.

Moland og French har tidligere forklart VG at grunnen til at de har overlevd så lenge i det kongolesiske fengselet, skyldes deres evne til å ta hver dag som kommer.

Og hver dag åpner med at French galgenhumoristisk ønsker sin cellekamerat:

- Velkommen til en ny dag i helvete.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder