BOMMET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og USAs tidligere visepresident Al Gore presenterte en tallblemme under mandagens tale. Her fra et møte i Tromsø i april i år. Foto: SCANPIX

Støre og Gore la frem gale tall

(VG Nett) Det var en ubehagelig sannhet for både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og USAs tidligere visepresident Al Gore da det i dag ble kjent at noen av tallene de presenterte under mandagens pressekonferanse ikke stemte.

Hanne Kristine Fjellheim
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

På en stor pressekonferanse i Bella-senteret mandag la Støre og Gore frem rapporten «Melting snow and ice. A call for action» på FNs klimakonferanse i København.

Under fremleggelsen av rapporten sa den tidligere visepresidenten at ferske undersøkelser viser at nordpolen kan være fullstendig isfri i løpet av fem år.

- Dette er ferske tall. Noen av tallene indikerer til Dr [Wieslav] Maslowski at det er en 75 prosent sjanse for at hele nordpolen kan, i sommermånedene, være fullstendig isfri fra fem til åtte år, sa Gore ifølge britiske The Times.

LES OGSÅ:Støre: - Man må være merkelig skrudd sammen hvis man ikke skjønner at dette er alvor

- Spekulerte

Men nå viser det seg at forskeren som Gore henviser til, overhodet ikke vil stå for tallene som blir presentert.

- Jeg vet ikke hvor disse tallene kommer fra. Jeg ville aldri ha anslått noe så nøyaktig som dette, sier klimaforskeren Maslowski.

Ifølge The Times har Gores medarbeidere nå gått ut og innrømmet at tallet var feil. De sier at anslaget om at det er en 75 prosent sjanse for at nordpolen smelter fra fem til åtte år, var spekulasjoner fra Maslowskis side i en samtale med Gore for mange år siden.

LES OGSÅ:Gore og Støre slår klimaalarm

«Climagate»

Den pinlige feilen kommer i kjølvannet av «Climategate», der tusenvis av e-poster og dokumenter kom på avveie fra University of East Anglia i England. Dokumentene er blitt trukket frem av klimaskeptikere som indisier på forskningsjuks, og FNs klimapanel har nå satt ned en granskingskommisjon som skal etterforske «Climategate».

Skrekkrapporten har fått et omfattende fokus på grunn av at Gore i 2007 fikk Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel. Den tidligere presidentkandidaten er i dag en av verdens ledende klimapolitikere.

- Dette er alvor

Men i tillegg til den pinlige tallbommerten anslår rapporten de dystre konsekvensene av issmelting globalt, og tar for seg smelting av alt fra Grønlands-isen, Antarktis, Himalaya, Andesfjellene - samt konsekvensene av at permafrosten forsvinner.

- Denne rapporten har et klart budskap: Effekten av at jordas snø og is smelter, gjør at havet stiger mer enn tidligere forutsett. Det vil ha konsekvenser for millioner av mennesker, sa Støre mandag.

Han presiserer at det er alvorlige saker som fremlegges i rapporten.

- Nå skal jeg sende ut denne rapporten til alle statsledere og ministere. De vil få den av meg. Og man må være merkelig skrudd sammen hvis man ikke skjønner at dette er alvor, sa Støre til VG Nett etter presentasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder