I RETTEN: Bildet er fra da Aleksej Navalnyj møtte i retten i juni. Nå skal han være pågrepet igjen. Foto: Andrey BORODULIN AFP/NTB SCANPIX

AFP: Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er pågrepet

Bare måneder etter at han slapp ut av fengsel, er Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj pågrepet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I juli ble den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj løslatt etter å ha sonet 25 dager i fengsel som følge av en straff han ble idømt for å ha satt i gang ulovlige protester.

Fredag morgen melder nyhetsbyrået AFP at han igjen er pågrepet. Han skal ha blitt pågrepet utenfor hjemmet sitt i hovedstaden Moskva i forkant av at han skulle delta på en demonstrasjon senere i dag.

Ifølge Independent har han meldt på Twitter at han ikke vet hvor han har blitt fraktet. Reuters skriver at politiet fortalte ham under pågripelsen at de skulle fortelle ham noe, men ikke var hva det var, eller om han er siktet for noe.

Navalnyj har de siste årene blitt regnet som en de krasseste kritikerne av Russlands mektige president Vladimir Putin.

Bli oppdatert: Dette er Aleksej Navalnyj

Kritiker i lang tid

Navalnyj har blant annet i flere år anklaget den sittende russiske regjeringen for å være korrupt. Ved flere anledninger har han blitt funnet skyldig i å ha brutt loven om offentlige forsamlinger.

Også i mars i år satt regimekritikeren i fengsel, også den gang for å ha organisert ulovlige protester.

Ifølge avisen Financial Times dro han blant annet i gang protester mot regjeringen i over 100 byer i Russland i etterkant av at en video om en korrupsjonsetterforskning han delte på YouTube fikk over 20 millioner visninger.

Fikk du med deg VGTVs eksklusive intervju med Vladimir Putin?

Fikk ikke stille til valg

Den russiske valgkommisjonen konkluderte i juni med at Navalnyj ikke er kvalifisert til å stille som presidentkandidat i 2018.

– Per dags dato er ikke Aleksej Navalnyj kvalifisert til å stille i et presidentvalg, het det i en uttalelse fra valgkommisjonen.

Avgjørelsen ble begrunnet med at han på det tidspunktet sonet en femårig betinget fengselsstraff for korrupsjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder