TV: Kanalen ABC vil lage miniserie om terrorangrepene på World Trade Center. Foto: EPA

50 advarsler før 11. september

(VG Nett) Amerikanske luftfartsmyndigheter skal ha fått over 50 advarsler om en forestående angrep før 11. september.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I månedene før september strømmet det på med advarsler om at al-Qaida ville prøve å kapre fly, kommer det frem i en ny rapport som har gransket 11. september. Rapporten ble lagt frem torsdag og retter stor kritikk mot amerikanske luftfartsmyndigheter. Den beskriver den påfallende falske tryggheten som dominerte i den sivile luftfarten før terrorangrepene.

I rapporten står det at:
«Gjennom 2001, fokuserte ledelsen i FAA på opphopning og forsinkelser innenfor systemet og det alltid tilstedeværende trygghetsspørsmålet, men de fokuserte aldri på sikkerheten.»

Rapporten fra 11.september-kommisjonen, som egentlig var ferdig i august, beskriver fire konkrete sikkerhetsadvarsler mot al-Qaidas trening på flykapring og to rapporter som omhandlet selvmordsaksjoner, men ikke i forbindelse med luftfart. Det hører også med til saken at ingen av de rapporterte advarslene forutså hva som skulle skje 11. september.

«Likevel hadde FAA vurdert muligheten for at terrorister ville kapre et fly og bruke det som våpen» , står det i rapporten fra kommisjonen, ifølge Reuters.

I alt skal det ha vært 52 etterretnings-rapporter som advarte mot enten Osama bin Laden eller al-Qaida mellom 1. april 2001 og 10. september 2001.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder