NY DEMONSTRASJON: Demonstranter roper slagord på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad Kairo fredag morgen. I løpet av natten samlet folk seg på Tahrir til ny demonstrasjon mot de militære makthaverne i Egypt. Noe endelig resultat i presidentvalget forelå ennå ikke. Foto: Asmaa Waguih/ NTB Scanpix

Egypts militære truer med maktbruk

Støre: Viktig at fristen for overgang til sivilt styre holdes

Generalene i Egypt sier de vil bruke makt hvis de mener den offentlige sikkerheten settes i fare. Titusener av demonstranter på Tahrir-plassen svarer med å kreve at de militære gir fra seg makten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det styrende militærrådet sendte fredag ut en kunngjøring der det het at egypterne står fritt til å holde fredelige protestmarkeringer. Generalene krevde samtidig at kandidatene i presidentvalget slutter å gjøre krav på seieren og anklage hverandre for fusk.

Militærrådet understreket også at det opprettholder sin beslutning om å begrense den påtroppende presidentens fullmakter. Mange egyptere mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at dette betyr at rådet vil bli sittende ved makten en god stund framover.

- Særskilt ansvar

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) slo fredag kveld fast at det er viktig at fristen for overgang til sivilt styre i Egypt 1. juli overholdes.

Han ber om at alle klager behandles raskt og effektivt, slik at de ikke skaper unødig usikkerhet om valgresultatet.

- Vi har store forventninger til Egypts reformprosess fram mot reell maktdeling mellom folkevalgte institusjoner basert på en demokratisk grunnlov. Militærrådet har et særskilt ansvar for denne overgangen, sier Støre.
Titusener på Tahrir

MENER FRISTEN FOR SIVILT STYRE MÅ OVERHOLDES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kristofer Sandberg/VG


Fredag samlet titusener av mennesker seg til ny protestaksjon på Tahrir i sentrum av den egyptiske hovedstaden Kairo. Kravet var igjen at de militære snarest må vike plass for et sivilt styre.

Hundrevis av mennesker hadde tilbrakt natten på plassen, og utover dagen økte strømmen av mennesker til Tahrir. Både Det muslimske brorskap, Egypts best organiserte bevegelse, og flere ikke-religiøse grupper hadde varslet deltakelse.

- Vi vil snart kunngjøre et nasjonalt prosjekt for å redde revolusjonen, kunngjorde brorskapets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet.

Ventingen på et offisielt resultat fra presidentvalget i Egypt fortsetter.

Sikker på seier

Den avsatte presidenten Hosni Mubaraks siste statsminister Ahmed Shafik nekter å godta at Brorskapets kandidat Mohamed Morsy har vunnet valget. Shafik sier han føler seg sikker på at han vil bli erklært som lovlig valgt president.

Men den sentrale valgkommisjonen i Kairo har ennå ikke utpekt noen seierherre. Torsdag ble det meldt at offentliggjøringen av resultatet måtte utsettes, fordi begge kandidater har lagt inn klager på det de mener er valgfusk.

Egypterne kan dermed trolig vente seg to nye dager med usikkerhet og utveksling av fornærmelser mellom kandidatene. Men det har hittil ikke vært noen tegn til at Morsys eller Shafiks tilhengere vil gripe til vold.

Morsy advarer mot alle former for tukling med valgresultatet, men legger til at Det muslimske brorskap verken ønsker konfrontasjoner eller voldsbruk.

- Det forventede resultatet er kjent for alle. Vi forventer at resultatet på en sannferdig måte vil gjenspeile folkets vilje, som vi alle kjenner, sier Morsy.

- Stadig mer makt

Human Rights Watch (HRW) sier seg ifølge nettstedet Al Jazeera bekymret for at de militære lederne kan komme til å gå tilbake på sine løfter om å la sivile overta makten. Tvert om ser det ut til at generalene får stadig mer makt, mener menneskerettighetsorganisasjonen.

- Generalene utvider nådeløst sin makt, og tiltar seg nå retten til å arrestere sivile, stille dem for retten og dømme dem. Dette gjør dem langt mektigere enn under Mubarak, sier HRWs Midtøsten-sjef Joe Stork.

Muslimsk brorskap har advart de militære om at de risikerer «konfrontasjon med folket», hvis de ikke viker plass for et sivilt styre. Og det må være et styre med Mohamed Morsy som president, sier talsmenn for brorskapet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder