LAS VEGAS-SKYTTER: Reporter Mark Lehman ved fjernsynsstasjonen News 6 i Orlando, Florida, sier til VG at Eric Paddock identifiserer sin bror Stephen på dette 15 år gamle bildet. Foto: Privat

Las Vegas-skytteren hadde satt opp kameraer utenfor hotellrommet

LAS VEGAS (VG) Stephen Craig Paddock (64) hadde skjult et kamera i en matvogn i korridoren.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I tillegg til ytterligere et kamera utenfor hotellrommet, hadde han også satt opp et kamera i kikkhullet på døren til den aktuelle toroms-suiten i 32. etasje. Politiet sier de ikke kjenner til om noe ble sendt direkte, men bekrefter at FBI jobber med å gjennomgå materialet.

– Jeg regner med at han lette etter noen som ville arrestere ham, sier sheriff Joseph Lombardo på en pressekonferanse.

Opplysningene er de siste i rekken om det som vitner om et svært planlagt angrep. Dager i forveien sjekket 64-åringen inn på rom 32135 på Mandalay Bay Hotel, hvor han hadde uforstyrret utsikt utover området der 21.000 personer var samlet til festival.

Minst 59 personer ble drept: Dette er ofrene

Utsikten kan du selv se i denne videoen:

Ifølge politiet bar 64-åringen over flere dager opp ti kofferter med til sammen 23 skytevåpen til det aktuelle hotellrommet, uten at noen slo alarm. Før han åpnet ild mot festivaldeltakerne, brukte han en hammer for å knuse to vinduer.

Solgte våpen til gjerningsmannen: – Jeg har dårlig samvittighet

Politiet bekrefter at han skjøt uhindret i mellom ni og ti minutter, noe som er nesten dobbelt så lenge som de tidligere har oppgitt. Deretter skjøt han seg selv før store politistyrker stormet rommet.

Videoen fra Las Vegas-politiets kroppskameraer viser situasjonen da politiet først ankommer Mandalay Bay området:

Politiet bekrefter natt til onsdag norsk tid at de til sammen har beslaglagt 47 skytevåpen, deriblant rifler, pistoler og hagler. Tolv av dem hadde såkalte «bump stock», som gjorde at de fungerte som automatvåpen.

I en rekke bilder publisert i avisen Daily Mail, ligger våpen spredd på det avisen mener er gjerningsmannens hotellrom. Bildene viser våpenmagasiner spredt over hele gulvet på rommet, der også det som skal være gjerningsmannens døde kropp, ligger.

Amerikansk TV-stasjon: Dette er de første bildene fra massedrapmannens hotellrom

Døren inn er tydelig sprengt i stykker av SWAT-styrkene som tok seg inn. Et bilde skal også vise matvognen like utenfor døren, der Paddock hadde skjult et kamera, trolig for å holde utkikk etter politiets styrker.

MODIFISERT: En rifle, modifisert med en såkalt «bump stock», som setter deler av våpenet på en fjærladet skinne, som bruker rekylen til å skyve det frem og tilbake mot fingeren på avtrekkeren Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: ALLEN BREED, AP

Våpenekspert Leif Magne Lervik forklarer at innretningen gjør det mulig å lure avtrekksmekanismen.

– Vanligvis, på et halvautomatisk våpen, må du trykke inn fingeren for hvert skudd. Men en «bump-stock» sørger for at våpenet automatisk lader neste skudd. I praksis gjør den om et halvautomatisk våpen til et helautomatisk, sier han til VG.

Danny ble vitne til massakren: – Det var som i en skrekkfilm

VG var natt til onsdag norsk tid ved åstedet, hvor man kunne se mennesker inne på hotellrommet 64-åringen skjøt fra. I hvert av vinduene som 64-åringen knuste før massakren, er det nå satt opp to sponplater i nedre halvdel.

Inne på hotellets kasinoområde er det roligere enn normalt, og ved inngangene til hotellet henger det små skilt som forteller at skytevåpen ikke er lovlig.

SATT OPP PLATER: Politiet satte natt til onsdag opp sponplater på nedre halvdel av hvert av vinduene, hvor 64-åringen åpnet ild fra. Foto: Thomas Nilsson, VG

Politiet sier at motivet fortsatt er uklart, men at de «forventer å kunne ha mye mer informasjon i løpet av de neste 48 timene».

– Men denne personen var åpenbart forberedt. Med tanke på at han hadde det antallet og den typen våpen inne på rommet, så er det tydelig at det var godt planlagt. Jeg er ganske sikker på at han evaluerte alt han gjorde, sa sheriff Joseph Lombardo.

Forskere: Derfor kalles ikke massakren terror

På direkte spørsmål om gjerningsmannen drev med våpentrening før massakren, svarer politiet at de kjenner til opplysningene, men at de ikke kan bekrefte det på nåværende tidspunkt.

Under pressekonferansen spilte de også av en dramatisk video, som viser kaoset som oppsto da 64-åringen åpnet ild. «Kom deg ned! Gå den veien, den veien!», roper politiet, og i bakgrunnen hører man folk som skriker.

I den såkalte «bodycam»-videoen blir også en av politifolkene skutt idet de søker dekning bak en bil.

– På dette tidspunktet prøver de fortsatt å avklare hvor skuddene kommer fra, oppsummerer politiet på pressekonferansen.

Samtidig sier politiet at 64-åringens australske samboer, som for tiden befinner seg på Filippinene, er en «person av interesse». Sheriffen utdyper ikke hva de baserer dette på, men understreker at de er i dialog med henne, og at hun trolig kommer til USA onsdag.

Ifølge nyhetsbyrået AP og NBC News overførte 64-åringen 100.000 dollar til en konto på Filippinene, som er kjærestens fødeland, i uken før massakren. På direkte spørsmål om dette, sier politiet at de ikke kan bekrefte opplysningene, men at dette er en aktiv del av deres etterforskning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder