DRAPSDØMTE: Tjostolv Moland og Joshua French, her sammen med sin forsvarer André Kibambe, hevder at de har ny dokumentasjon som viser at de er uskyldige. Dette kan imidlertid ikke brukes i den kommende ankerettssaken. Foto: Jørgen Braastad

Kongo: Drapsdømte nordmenn nektes å legge frem nye bevis

... og Furuholmen får ikke være forsvarer

KISANGANI (VG) Joshua French og Tjostolv Moland hevder de har dokumentasjon som beviser at de er uskyldige, men får ikke legge det frem i retten.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ankesaken i Kisangani skal være en tro kopi av den første, men med nye dommere.

- Hverken aktoratet eller forsvaret kan legge frem eventuelle nye bevis i denne saken. Det er slik kongolesisk lov fungerer, sier hoveddommer i den militære retten, oberst Pascale Moliba.

Samleside:Les alt om kongodramaet her!

Lørdag fortalte Joshua French til VG at de sammen med sin norske advokat har skaffet seg mye dokumentasjon som skal bevise at de er uskyldige og at de vurderer å bruke det i retten.

Men dette kan de altså glemme nå.

Vil forklare seg

- De står selvsagt fritt til å forklare seg, det er det ingen som nekter dem. Men nye beviser kan de ikke legge frem, understreker Moliba.

I første rettsrunde valgte nordmennene å tie, men advokat Morten Furuholmen har anbefalt dem å forklare seg denne gangen.

Les også:Kongo-ekspert: - Dårlig taktikk å ikke snakke

Les også:Dødsdømte nordmenn trekker ikke anken

Foreløpig har French og Moland ikke svart på hva de velger å gjøre.

Må være fra Kongo

SKAPER FORVIRRING: Advokat Morten Furuholmen. Foto: SCANPIX

Furuholmen har sagt seg villig til å hjelpe mennene under ankesaken i Kisangani dersom han får økonomisk støtte fra Fylkesmannen i Akershus.

Les også:Dødsdømte nordmenn får advokathjelp fra Norge

Men å dra dit kan by på nye problemer. Ifølge kongolesisk lov er det kun kongolesere som kan være forsvarere i den militære retten.

- Hvis den norske advokaten kommer, skal jeg invitere ham til mitt kontor og lese opp loven for ham.

Den kongolesiske forsvareren kan spørre ham om råd, men han kan på ingen måte være aktiv i rettssaken, sier Moliba.

VG besøkte Tjostolv Moland og Joshua French i fengselet i går ettermiddag.

De ønsket ikke å kommentere saken.

- Håpløst

Også de gigantiske erstatningskravene skal tas opp i ankesaken, i den såkalte sivile delen. French, Moland og nasjonen Norge ble i første runde dømt til å betale gigantbeløp i amerikanske dollar, til den drepte sjåførens familie, vitnene, sjåførforbundet og Den demokratiske republikken Kongo.

- Hvis det er slik at man ikke får legge frem nye bevis i en ankesak, så det er i så fall et selvstendig ankepunkt mot hvor håpløs denne prosessen er, sier advokat Morten Furuholmen til VG. Han legger til at han ikke kjenner spesielt godt til de prosessuelle reglene i det kongolesiske rettssystemet.

Les også:- FN kan felle Kongo for menneskerettighetsbrudd mot nordmennene

Les også:Frykter opprør dersom de ikke soner i Kongo

- Men jeg har tidligere tilkjennegitt at jeg mener det må være lett å bevise at de ikke har skutt, sier Furuholmen.

Les også:- Jeg har ikke tro på å vinne en ankerunde i Kongo

Den norske advokaten har aldri sett for seg at han skal ha noen rolle i retten under ankesaken.

- Jeg ser for meg at min rolle vil være mer rettet mot å forberede den kongolesiske advokaten og de to nordmennene, sier han.

Furuholmen skal søke Fylkesmannen om midler til å reise ned igjen til Kongo før ankesaken starter, men vet foreløpig ingenting om en dato for en ny rettssak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder