DREPTE FRA LUKSUSSUITE: Bildene fra innsiden av hotellrommet viser hvordan Stephen Paddock oppbevarte minst 23 skytevåpen.
DREPTE FRA LUKSUSSUITE: Bildene fra innsiden av hotellrommet viser hvordan Stephen Paddock oppbevarte minst 23 skytevåpen.

Fra denne luksussuiten drepte Las Vegas-skytteren 59 og skadet 527

UTENRIKS

Stephen Paddock (64) sjekket inn på hotellrommet på Mandalay Bay torsdag i forrige uke. De neste fire dagene brukte han på møysommelige forberedelser til skyteangrepet som tok 59 liv.

Publisert: Oppdatert: 04.10.17 17:04

Mandalay Bay Hotel i Las Vegas er kjent for sin luksus. Casinoet har speilsaler, en sports- og underholdningsarena med plass til 12.000 tilskuere, flere spa-områder, et bassenganlegg med sandstrand og bølger, flere restauranter med livemusikk og mye mer. Den som kommer hit vil slå ut håret og bade i luksus - men det ville tilsynelatende ikke Stephen Paddock (64), som sjekket inn på hotellet torsdag i forrige uke.

Hotellet ligger helt sør på Las Vegas Boulevard, rett overfor området hvor «Route 91 Harvest Festival» fant sted.

Paddock tok inn i en såkalt Vista-suite, nærmere bestemt rom 135 i hotellets 32. etasje. Her finner du 158 kvadratmeter privat luksus, med flere flatskjermer, egen bar, king-size seng, dampbadstu og badekar.

Les om gjerningsmannen: Mysteriet Stephen Paddock

Flere automatvåpen

Fra vinduene, som går fra gulv til tak, har man god utsikt over hovedgaten i Las Vegas, «The Strip», og fjellene rundt byen - samt uhindret sikt mot festivalområdet.

Ifølge hotellets nettsider koster suiten mellom 656 og 820 dollar per natt.

Paddock skal ha brukt de neste dagene på å gjøre forberedelsene til den grusomme massakren. Litt etter litt skal han ha fraktet våpen til suiten, og ifølge politiet hadde han til slutt et arsenal på i alt 23 skytevåpen.

Flere av våpnene hadde påmontert kikkertsikte og støttebein. Blant våpnene som ble brukt til ugjerningen var en halvautomatisk rifle av typen AR-15, som har en effektiv rekkevidde på 550 meter. Politiet fant også modifiserte våpen med helautomatisk skytefunksjon, med en effektiv rekkevidde på opptil 600 meter. Ifølge kommunikasjonen på politiets samband, kunne en politimann høre et helautomatisk våpen bli avfyrt inne i bygningen, ifølge New York Times.

Brukte god tid

Det er ikke mulig å åpne vinduene i suiten i 32. etasje, men Paddock hadde med seg en hammer, som han skal ha brukt til å knuse hull med. Dessuten hadde satt opp et kamera i kikkhullet på døren til den aktuelle toroms-suiten.

Han solgte våpen til massedrapsmannen: – Jeg har dårlig samvittighet

Han skal også ha satt opp overvåkningskameraer utenfor suiten, slik at han skulle ha oversikt over når politiet kom frem.

Saken fortsetter under videoen.

Countryfestivalen startet på fredag, og skulle vare til søndag. Paddock hadde da tid til å observere fra suiten sin, og velge ut skyteposisjoner. Søndag kveld, rundt klokken 22 lokal tid, slår han hull i to vinduer. Noen få minutter senere, klokken 22.08 ifølge New York Times, fyrer han løs mot de rundt 30.000 festivaldeltakerne, som forteller at det kom runde etter runde med ild.

– Skytingen holdt på i minst ti minutter, sier Jake Owen, en countryartist som sto på scenen da skytingen startet, til New York Times.

Forskere om Las Vegas-skytingen: Derfor kalles ikke massakren terror

Panikk

Mange faller, mens andre flykter i panikk. Ingen vet hva som skjer, eller hvor skuddene kommer fra. Politiet greier til slutt å lokalisere skytteren fordi kruttrøyken utløser røykvarsleren.

Saken fortsetter under videoen som viser de dramatiske lydopptakene:

Klokken 22.25 kommer politiet frem til 32. etasje på Mandalay Bay Hotel. Ifølge tyske Bild Zeitung kommer det til en skuddveksling, og flere kuler trenger igjennom døren. Ifølge New York Times meldes det klokken 22.28 om at en av hotellets sikkerhetsvakter er skutt.

De neste 50 minuttene sikrer politiet etasjen, og flere lag med spesialstyrker gjør seg klare til å aksjonere. Når politiets spesialstyrker sprenger døren inn til suiten, finner de Stephen Paddock død. Klokken 23.58 melder spesialstyrkene over sambandet at den mistenkte ligger på gulvet. Han har rettet et våpen mot seg selv, og tatt sitt eget liv.

32. etasjer nedenfor er 58 mennesker blitt drept og 527 skadet i det som er en av de verste masseskytingene i amerikansk historie.

Her kan du lese mer om