GOD STEMNING: Demonstranter ville klemme politiet under demonstrasjoner i Barcelona mot uavhengighet for Catalonia 8. oktober. Foto: Harald Henden VG

Spanias ambassadør om Catalonia:  – De har fortsatt tid på seg til å følge loven

Spanias ambassadør til Norge avviser i dette intervjuet med VG at Catalonia ikke har fått gjennomslag for krav om større selvstyre.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

Fredag stemmer det spanske senatet over å avsette presidenten og den politiske ledelsen i Catalonia, og erstatte dem med personer utpekt av sentralmyndighetene. Regjeringen ønsker dette, og det er forventet at de får flertall for det om det stemmes over.

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont var invitert til å forklare seg i senatet torsdag ettermiddag, med frist til å svare om han ville delta innen klokken 10.00 torsdag morgen.

– Han kommer verken til å reise torsdag eller fredag, opplyser en talskvinne for regionsmyndighetene i Catalonia onsdag ettermiddag, ifølge AFP.

En halvtime etter fristen torsdag mottok senatet likevel et brev fra regionpresidenten, der han ber regjeringen la en delegat fra regionregjeringen representere ham på møtet, skriver El Pais.

Regjeringen bestemte seg på lørdag: Vil frata Catalonia selvstendigheten.

- Bare regjeringen som fjernes

AMBASSADØR: Maria Isabel Vicandi mener Catalonia må la være å erklære selvstendighet. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

– Hvis han ikke kommer og innser at han jobber mot interessene til Catalonia og loven, så vil senatet stemme over det, før vi fortsetter, sier Maria Isabel Vicandi, Spanias ambassadør til Norge til VG.

Senatet stemmer over om de skal iverksette tiltakene under artikkel 155 fredag den 27. oktober.

– Det er den regionale regjeringen som vil fjernes. Så krever forslaget nyvalg innen seks måneder. Jeg vil understreke at det bare er regjeringsmedlemmer som byttes ut - resten av administrasjonen fungerer som normalt, med mindre noen selv velger å forlate stillingene sine eller ikke følge konstitusjonen.

Catalonias utenriksminister sa i et eksklusivt intervju med VG at han vil nekte å bli avsatt av statsminister Rajoy, og ikke finner seg i et påtvunget nyvalg i regionen.

– Vi får se. Staten har makt til å avsette ham, så uansett om han vil det eller ikke må han forlate posisjonen sin til slutt, sier ambassadøren.

Catalonia: Familier splittes i synet på uavhengighet

Det er forventet at det vil oppstå store opptøyer når senatet har fattet sin beslutning tirsdag. Spania-ekspert Jose Maria Izquierdo mener det kan bli en «ekstremt farlig» situasjon.

Les hva forskerne mener om veien videre her.

I EN ANNEN SAL: Regionpresident Puigdemont skal torsdag i et møte i det regionale parlamentet og diskutere en uavhengighetserklæring, i stedet for å møte i senatet i Madrid. Spanias regjering vil fortsatt at han skal krype til korset. Foto: Josep Lago AFP

– Jeg aksepterer ikke argumentet

En av de viktigste grunnene til at mange katalanere har stemt for uavhengighet, er at de føler at deres krav om mer autonomi, blant annet et eget skattesystem, ikke har blitt tatt på alvor, sa den spanske statsviteren Miriam Juan-Torres tidligere til VG.

– Catalonia en rik region i Spania og ønsker et annet skattesystem, som det baskerne har. Regjeringspartiet PP tok loven om katalanernes autonomi til grunnlovsdomstolen i 2010, der flere punkter ble avvist. Det ble oppfattet som et angrep fra mange, kombinert med PPs politikk og retorikk, og det har styrket det katalanske uavhengighetskravet kraftig, sa hun.

Bakgrunnshistorien: Derfor er det stor uro i Catalonia.

Ambassadøren avviser at Catalonia ikke har fått nok autonomi, og peker også på at Catalonia mottar store summer i EU-midler, selv om de betaler skatt til sentralregjeringen.

AVGJØR CATALONIAS FREMTID: I denne salen skal medlemmene i senatet stemme over iverksettelsen av artikkel 155. Foto: Sergio Perez Reuters

– Jeg aksepterer ikke argumentet om at deres behov ikke har blitt møtt. Vi er det mest desentraliserte landet i hele Europa. Dessuten forplikter loven om solidaritet i konstitusjonen rike regioner til å bidra til utviklingen av landet, sier Vicandi.

– Ingen kan heve seg over loven

– Kunne ikke dette problemet ha vært unngått om det ble holdt en lovlig, organisert folkeavstemning?

– Problemet er at konstitusjonen ikke tillater en folkeavstemning som går på Spanias territorielle integritet. I tillegg kan en folkeavstemning bare bli satt i gang av det nasjonale parlamentet. Hvis vi skulle organisert en folkeavstemning, ville vi måttet endre grunnloven, sier Vicandi.

– Ingenting står skrevet i stein. Regjeringen har nedsatt en kommisjon i parlamentet for å studere mulige endringer, legger hun til.

– Dette skjedde etter at Catalonia allerede hadde avholdt folkeavstemningen?

– Ja, men det er vanskelig å si hva som ville skjedd om de ikke ville avholdt folkeavstemningen. De skulle ikke ha gjort det. De har fortsatt tid på seg til å følge loven.

Spania-ekspert: – Partiet PP forårsaket konflikten, men nå ligger ballen hos nasjonalistene.

Vicandi hevder også at politivolden som oppstod under folkeavstemningen den 1. oktober var uplanlagt, og sier det var veldig beklagelig. Samtidig mener hun rapportene om hundrevis av skadde er svært overdrevet. Hun hevder kun fire personer ble innlagt på sykehus.

– Det var ikke en overdreven maktbruk, det var svar på provokasjoner fra noen av demonstrantene, fastslår hun.

Les også

 1. Catalonia: Familier splittes i synet på uavhengighet

  BARCELONA (VG) Konflikten i Catalonia ødelegger vennskap, parforhold og familier.
 2. Katalansk minister til VG: Jeg fortsetter uansett hva Rajoy sier

  BARCELONA (VG) Catalonias utenriksminister vil nekte å bli avsatt av statsminister Rajoy, og finner seg ikke i et…
 3. Catalonias president: – Det verste angrepet utført av regjeringen siden Franco

  BARCELONA (VG) Catalonias president nekter å akseptere oppløsningen av regionens regjering, og sammenligner situasjonen…
 4. Rasende katalanere protesterer mot at presidenten avsettes: – Et statskupp

  BARCELONA (VG) 450.000 mennesker protesterer i gatene etter at Madrid har besluttet å oppløse den katalanske…

Mer om

 1. Spania

Flere artikler

 1. Catalonias president: Utlyser ikke nyvalg

 2. Slik kan den politiske krisen i Spania ende

 3. Catalonia: Har erklært løsrivelse fra Spania

 4. Inviterer Catalonias regjering til å styre i eksil

 5. Catalonias president utsetter uavhengighetserklæringen

Fra andre aviser

 1. Rajoy avsetter Catalonias regjering

  Bergens Tidende
 2. Katalanske folkevalgte vil svare på Madrids siste trekk torsdag

  Bergens Tidende
 3. Spanias statsminister vil ha nyvalg i Catalonia og frata regionen selvstyret

  Aftenposten
 4. Krisemøte om Catalonia i Madrid

  Aftenposten
 5. Spania varsler nyvalg i Catalonia

  Bergens Tidende
 6. Spanske myndigheter vil også ta kontroll over media, politi og finans. Ekspert spår voldelige sammenstøt.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder