Våkenatt for norske turister

Det ble en lang natt for mange norske turister i Thailand. Ingen ville legge seg etter tsunamivarselet kom.

  • Mari Glans
  • Lasse Lønnebotn
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

EVAKUERTE GJESTER: Frode Haukås ved hotellet 2Vikings i Karon evakuerte i natt sine 44 gjester. Foto: KJARTAN KNAPP HARALDSEN

- Vi sitter her og ser på CNN, ingen tør å legge seg, fortalte den norske turisten Arnt Birger Svendsen (56), da VG snakket med ham kvart på tre på natten lokal tid. Svendsen var på påskeferie i Karon Beach i Phuket, og nøt en trivelig kveld på restaurant, da tsunamivarselet kom.

- Det brøt ut full panikk, folk løp for livet, fortalte turisten via mobiltelefon.

Sammen med kona, sin 23 år gamle datter og to kamerater søkte Svendsen tilflukt på en topp i nærheten rett etter at de fikk varselet.

Redde

- Stemningen var spent. Folk var redde. Bølgen eetter det forrige skjelvet var katastrofale, så man fryktet jo det verste, sa han.

Etter den verste panikken la seg, våget Svendsen og hans familie seg ned til hotellet sitt igjen.

Frode Haukås driver hotellet 2Vikings i Karon Beach ved Phuket, Thailand, som ligger 300 meter fra stranden.

- Fem minutter over midnatt lokal tid brøt de gjennom på alle nyhetssendinger med tsunamivarselet. Folk flyktet panisk opp i høyden, skremt av det de så og hørte på thailandsk TV. Der ble det sagt at 8,5 meter høye bølger var på vei inn.

- 44 nordmenn holder til ved vårt hotell. Vi fikk beskjed fra den norske ambassaden i Bangkok om å evakuere alle frem til klokken 04.00. Alle er nå evakuert opp i høyden, fortalte Haukås til VG i natt.

Panikk

Thomas Utegårdsløkken og kjæresten er på ferie på Phi Phi-øyene, og kunne fortelle at det brøt ut panikk da meldingen om jordskjelvet kom.

Lokalbefolkningen løp oppover mot fjellene mens de skrek «Tsunami 2! Tsunami 2!», forteller Utegårdsløkken. Han ringte VG rundt fire om morgenen lokal tid, fra en bungalow oppe i fjellene hvor han og kjæresten hadde søkt tilflukt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder