Sorgen tok taleevnen til Tavanaish

(VG Nett) Indiske Tavanaish mistet sin ektemann og flere andre familiemedlemmer da flodbølgen rev i stykker livet hennes. Nå har hun mistet evnen til å snakke.

Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

STUM: Tavanaish er traumatisert og klarer ikke å snakke lenger. Foto: HEGE OPSETH, KIRKENS NØDHJELP

- Kvinnen som er navngitt Tavanaish, har mistet sin ektemann og flere familiemedlemmer. Hun er tydelig traumatisert og klarer ikke å snakke lenger. Hun gestikulerer med hendene for å forklare hvordan bølgene kom og rev i stykker livet hennes, rapporterer Hege Opseth i Kirkens Nødhjelp til VG Nett.

Tør ikke sove

Bildene som Kirkens Nødhjelp har sendt VG Nett, viser området Nagapattima.

- Det sies at rundt 6000 døde i dette området. Halvparten barn som ikke klarte å løpe fra bølgene, melder Opseth.

- Det som har skjedd, gjør at de som overlevde verken tør å spise fisk eller sove i området om natten. Som dere ser bildene er ødeleggelsene enorme - helt surrealistisk. Fiskebåtene er fraktet fra dyp sjø og innpå land.

STRANDET: Fiskebåtene er fraktet fra dyp sjø og innpå land. Foto: HEGE OPSETH, KIRKENS NØDHJELP

Hjelpearbeidere frykter at sykdommer kan spre seg også i India.

- Her er det akutt mangel på drikkevann og medisiner, sier kaptein John Raman i Frelsesarmeen til AP.

Kirkens Nødhjelp har besøkt området Nagapattima i India.

- Det området som vi besøkte, er et regelrett mareritt, som tatt ut fra en skrekkfilm. Det hersker stor kaos og det er vanskelig å koordinere hjelpearbeidet. Men der nødhjelpsdistribusjonen fungerer betyr det et lite håp og et snev av normalitet i en ellers trøstesløs situasjon, sier utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Knut Christiansen, i en rapport til VG Nett.

Halv million fordrevne

Nærmere 640.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine i India og nesten 580.000 bor nå i flyktningleire, skriver The Times of India.

I RUINER: Menneskene prøver å leve et normalt liv i ruinene. Disse kvinnene fikser håret. Foto: HEGE OPSETH, KIRKENS NØDHJELP

Dette er den hardest rammede regionen. Minst 500 landsbyer i Tamil Nadu ble feid på sjøen av flodbølgen søndag.

De indiske øyene Andaman-øyene og Nicobarene er også hardt rammet. Ifølge BBC er mer enn 6000 mennesker registrert som omkommet eller savnet på øyene, men skjebnen til flere tusen andre er uklar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder