Mødre vil ha fred i Tsjetsjenia

Møtte talsmann for opprørerne i London

UTENRIKS

(VG Nett) Komiteen av russiske soldatmødre sitter i dag i møte med representanter for tsjetsjenske separatister i London - til russiske myndigheters store forargelse.

  • Christian F. Brændshøi
Publisert:

Skjær i sjøen
Møtet mellom soldatmødrene og Zakajev har vært planlagt og forsøkt gjennomført i lang tid. Russiske myndigheter har jobbet iherdig i kulissene for å stanse møtet, men det lyktes til sist for partene å få til et møte i London.

Også Norge har etter det VG Nett kjenner til vært diskutert som en mulig arena for møtet, etter at planlagte fredssamtaler i Belgia gikk i vasken i fjor høst da belgiske myndigheter på kort varsel ikke innvilget soldatmødrenes representanter visum.

I går kveld møttes lederen for soldatmødrene, Valentina Melnikova, og Zakajev på Waldorf Hilton Hotel i London. Der fikk Melnikova overlevert et brev inneholdende opprørernes oppfatning av hva som skal til for å få en slutt på krigen som har herjet i Tsjetsjenia siden 1999.

Hemmelig
Brevet holdes strengt hemmelig. I ettermiddag skal partene møtes på ny etter at soldatmødrene har fått tid til å vurdere utspillet fra opprørerne.

I et intervju med Reuters uttrykte Zakajev sitt håp om at en mulig fredsavtale med soldatmødrene ville bli formidlet ikke bare til russiske myndigheter, men også til det russiske samfunnet.

Russland har forsøkt å få Zakajev utlevert, først fra Danmark, så fra Storbritannia. En britisk domstol slo imidlertid fast at bevis som ble fremlagt for å understøtte anklagene om massemord og terrorisme var falske og hadde fremkommet under tortur.

Da det kom for en dag at Zakajev hadde vært i Norge i desember i fjor ga russiske myndigheter uttrykk for at var skuffet over at han ikke hadde blitt pågrepet.

Zakajev representerer Aslan Maskhadov, som i 1997 ble valgt til president i Tsjetsjenia i et valg som ble anerkjent av russiske myndigheter og overvåket av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

President Vladimir Putin besluttet imidlertid i år 2000 ikke lenger å anerkjenne Maskhadov, og har i ettertid fått innsatt en russisk-vennlig tsjetsjensk administrasjon ledet av statsminister Alu Alkhanov.

Heltemodige mødre
De russiske soldatmødrene har i løpet av de to krigene i Tsjetsjenia blitt en viktig organisasjon, som driver menneskerettighetsarbeid på flere fronter.

Beskrivelsene av hvordan russiske mødre på egen hånd tok seg inn bak de tsjetsjenske linjene og hentet ut sine skadde og døde sønner mens kampene pågikk, har gjort enormt inntrykk og gitt organisasjonen en helt spesiell status.
Mødrene arbeider for å finne en fredelig løsning på krigen i Tsjetsjenia, og for å bedre forholdene for sine sønner i det russiske militæret, som ofte behandles svært dårlig.

I forrige uke la soldatmødrene frem statistikk som viser at det russiske militæres offisielle tall på døde soldater er alt for lavt. Mødrene mener rundt 3000 soldater dør årlig, og at dobbelt så mange mister livet i Moskva-distriktet som i Tsjetsjenia.

PS! Ifølge Mosnews har det russiske utenriksdepartementet gitt en uttalelse i forbindelse med møtet i London der de ber soldatmødrene kreve at opprørerne frivillig legger ned våpnene og stanser alle terroraksjoner.

Her kan du lese mer om