NY AVGJØRELSE: Donald Trump mener det bør være opp til den enkelte delstaten å avgjøre hvilke retningslinjer som skal gjelde.

NY AVGJØRELSE: Donald Trump mener det bør være opp til den enkelte delstaten å avgjøre hvilke retningslinjer som skal gjelde. Foto: Saul Loeb AFP

Trump opphever toalett-direktiv for transkjønnede elever

USAs president Donald Trump har opphevet direktivet som tillater transelever å bruke det toalettet de selv ønsker.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det kommer fram i en felles uttalelse fra justis- og utdanningsdepartementene.

Talsmann i Det hvite hus, Sean Spicer, sier at Trump mener det bør være opp til den enkelte delstaten å avgjøre hvilke retningslinjer som skal gjelde, uten at føderale myndigheter blander seg inn.

Les også: Raser mot omstridt toalettlov

Protester

I et brev sendt til landets offentlige skoler begrunner Trumps administrasjon beslutningen med at det tidligere direktivet skapte forvirring, som igjen førte til rettssaker.

Barack Obama ga i mai beskjed om at alle skoler skal la transkjønnede benytte de toalettene som stemmer overens med det kjønnet de identifiserer seg med, ikke det kjønnet de er født med.

Direktivet var ikke juridisk bindende, men Obama-administrasjonen advarte skoler om at de risikerte å miste offentlig støtte hvis de ikke fulgte de nye retningslinjene.

Onsdagens beslutning har allerede utløst nye protester mot Trump og hans politikk. Flere hundre var samlet foran Det hvite hus i Washington D. C. for å vise sin misnøye.

Mange viftet med regnbuefargede flagg og sang «ingen hat, ingen frykt, transkjønnede er velkomne her».

Les også: Russisk regel: Transseksuelle får ikke førerkort

Nord-Carolina skapte enorm debatt

I fjor vedtok Nord-Carolina en «toalettlov» som pålegger transpersoner å benytte offentlige toaletter som samsvarer med deres biologiske kjønn.

Justisdepartementet mente loven bryter med Civil Rights Act fra 1964, den banebrytende loven som ble vedtatt for å forby rasisme og sikre like rettigheter for alle amerikanere.

Les også: «The» Boss avlyser konsert i politisk protest

Loven skapte enorm debatt over hele landet. Delstaten fikk da pålegg fra sentrale myndigheter om å omgjøre den.

I stedet valgte delstaten å saksøke myndighetene. Obama-administrasjonen svarte med motsøksmål for å få en domstol til å erklære loven for diskriminerende.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder