Trump i tale til Kongressen: – La oss forene krefter

WASHINGTON D.C. (VG) President Donald Trump inntok en helt ny tone i sin første tale til Kongressen i USA og ba det amerikanske folket forene seg.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg er her i kveld for å levere en beskjed om samhold og styrke. Og det er et budskap som kommer fra dypt i mitt hjerte. Ekte kjærlighet til folket krever at vi finner felles grunnlag og jobber for vårt felles beste og samarbeider på vegne av alle amerikanere som fortjener en bedre fremtid.

Slik åpnet presidenten da han for første gang inntok talerstolen klokken 03 natt til onsdag norsk tid.

Les også: Demokrater kledde seg i hvitt i protest

I en drøy time holdt han seg stort sett til manus da han snakket om kjente temaer, men tonen og stilen var langt mer dempet enn vi har sett tidligere. Selv det karakteristiske røde slipset var byttet ut med et blått med striper.

– Tiden for å tenke smått er over. Tiden for trivielle krangler er bak oss, sa Trump.

Amerikanske medier: Trump åpner for at ulovlige innvandrere får bli

– Problemer kan bli løst

I talen inviterte han opposisjonspartiet Demokratene til å være med på å utforme erstatningen til Obamas helsereform og en ny reform som skal gi familier i USA en fødselspermisjon.

– Alt som er ødelagt i landet vårt kan bli fikset. Alle problemer kan bli løst, sa Trump da han snakket om hvordan han vil skrote Obamacare og erstatte det med en ny reform hvor man blant annet kan kjøpe helseforsikring på tvers av delstatsgrenser.

– Obamacare kollapser og vi må handle for å beskytte alle amerikanere. Handling er ikke et valg - det er en nødvendighet, sa Trump.

Trump lovet videre å bruke én billion dollar på investeringer i infrastruktur og at han skal utslette terrorgruppen IS - med hjelp fra allierte.

Les også: USA-kjennere tror Trump får trøbbel med å få budsjettet godkjent

Etterlyste NATO-penger

Og da Trump snakket om de allierte i forsvarsalliansen NATO, som Norge er en del av, hevdet at han allerede er i ferd med å få resultater.

– Vi støtter sterkt NATO. En allianse som har bekjempet fascisme og ekstremisme. Men de andre landene må også bidra. Og nå, takket være våre åpne og ærlige samtaler, flommer pengene inn, sa Trump.

Les også: Se her, Trump! Nå bruker Europa mer på forsvar

En viktig del av Trumps tale var også hans nye innvandringspolitikk. Trump gjentok løftet om å bygge en mur langs USAs grense til Mexico, og å gjennomføre en reform for innvandringspolitikken.

VG på grensen: Disse ønsker Trumps mur hjertelig velkommen

Det eneste punktet i talen hvor Trump fikk noe buing fra salen var da han annonserte nyheten om en nytt kontor for ofre for kriminalitet begått av innvandrere.

– Jeg har bedt departementet for innenriks sikkerhet om å opprette en avdeling som skal ta hånd om amerikanske ofre. Avdelingen skal hete VOICE - ofre for innvandringskriminalitet («victims of immigration crime engagement» red.anm.), sa Trump.

Lest denne? Catalina (28) frykter å bli deportert av Trump

God respons

Ifølge en CNN-måling falt talen i god smak: 78 prosent av dem som fulgte talen sier de reagerte «svært eller litt positivt» på det de så.

Flere analytikere påpeker at den fortsatt forholdsvis ferske presidenten har grunn til å være svært fornøyd med det resultatet.

CNNs politiske senioranalytiker Stephen Moore sammenligner det med målinger som viser at bare litt over halvparten så mange – rundt 44 prosent – er fornøyd med jobben Trump gjør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder