Brende møtte Trumps utenriksminister: – Et varmt møte

WASHINGTON D.C. (VG) Norges utenriksminister Børge Brende (H) snek i køen og var onsdag en av de første utenriksministrene til å møte Rex Tillerson.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er utrolig viktig for Norge å ha et godt forhold til USA, som er vår viktigste allierte på det sikkerhetspolitiske området. Det gode forholdet ble bekreftet i dette møtet, sier Børge Brende til VG etter møtet med USAs ferske utenriksminister.

Trumps store tale: Vi har sjekket hva som var fakta og ikke

Brende ble en svært nær kollega av den tidligere utenriksminister John Kerry under president Barack Obama og det var derfor knyttet spenning til hvilket forhold Brende ville få til den nye utenriksministeren.

Ifølge Brende selv har han allerede utviklet et nært forhold til Donald Trumps utenriksminister.

Bakgrunn: Dette er Donald Trumps utenriksminister

– Jeg synes at Tillerson og jeg allerede hadde fått en god start da vi møttes kort i Bonn, og i dag ble det enda bedre. Han synes også det er litt morsomt at jeg har sittet i styret i Statoil, så vi har en felles oljebakgrunn. Det gjorde han en liten morsomhet ut av, sier Brende.

– Gode oljekamerater?

– Vi forstår begge energipolitikk, sier han.

Ny toner: Trump åpner for mer liberal innvandringspolitikk

Ifølge Brende var Donald Trumps utenriksminister interessert i å høre Norges meninger om en rekke saker.

– Møtet var varmt, åpenhjertig og han viste en enorm interesse for Norges snyspunkter på Russland, nordområdene, Arktis og på hvordan vi skal rykke frem mot ISIL i Syria og Irak, sier Brende.

Rex Tillerson kom til jobben som utenriksminister etter å ha vært administrerende direktør for oljeselskapet ExoonMobile. Som en del av hans forrige jobb har Tillerson mange ganger besøkt Stavanger, og også deltatt på den årlige oljemessen der.

– Tillerson sier han ikke har tall på hvor mange ganger han har besøkt Norge, sier Brende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder