Slått til mot flere adresser i natt

JAKTER: Svensk innsatspoliti har aksjonert mot flere adresser i natt. Foto: Andreas Bardell / Aftonbladet

Politiet: Avviser at ny person er pågrepet etter Stockholm-terror

STOCKHOLM/OSLO (VG) Svensk politi kan ikke bekrefte at ytterligere en mann skal være pågrepet etter terroraksjonen i Stockholm.

 • Jostein Matre
 • Erlend Skevik
 • Hilde Kristine Misje
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over tre år gammel

Natt til lørdag rapporterte flere medier at to menn var pågrepet etter lastebilangrepet, og at det skulle være en forbindelse mellom de to.

Lørdag morgen sier Stockholmspolisens presstalsmann Mats Eriksson til VG at politiet kun har opplysninger om at mannen som ble pågrepet fredag kveld, er siktet i saken.

Overfor Aftonbladet bekrefter Eriksson dette.

– Det er ingen informasjon jeg har. Jeg har at en person er pågrepet og at han senere ble siktet, sier han til den svenske avisen.

Har hentet inn flere

Ifølge Aftonbladet har svensk politiet aksjonert mot flere leiligheter i Stockholm natt til lørdag. Klokken 05.00 var innsatsstyrken, utstyrt med blant annet skjold og rambukk, på plass ved en adresse sør i byen.

Eriksson bekreftet overfor VG at politiet i natt har hentet flere personer fra hele Stockholmsregionen inn til avhør.

– Dette gjør vi for å kunne komme videre i etterforskningen. Det betyr ikke at de er mistenkt i saken, sier Eriksson.

Han vil ikke si hvor mange personer som er tatt inn til avhør, eller om de har tilknytning til den pågrepne 39-åringen som skal ha tilstått å ha kjørt lastebilen som drepte fire personer og skadet 15.

Ifølge Eriksson har Stockholmspolitiet i dag satt inn ekstra ressurser for å skape trygghet blant publikum i den svenske hovedstaden.

Har forsterket ressursene

– Vi har forsterket ressursene, og det er nå flere politifolk i Stockholm enn på en vanlig lørdag. Vi legger vekt på å være tilstede der det oppholder seg mye folk, slik at vi kan svare på spørsmål publikum måtte ha, sier Eriksson.

Pressetalskvinne Towe Hägg ved Stockholms-politiet har overfor Aftonbladet kommentert rykteflommen etter terrorangrepet.

– Det er veldig mange rykter i andre aviser og sider, men vi kommenterer ikke hva vi gjør og hvordan vi arbeider nå. Det kan ødelegge for etterforskningen, sier Hägg.

AKSJON: Svensk innsatspoliti sett gjennom vinduene i en av boligene der de aksjonerer. Foto: Andreas Bardell / Aftonbladet

DIREKTE: Få siste nytt om Stockholm-angrepet

– Pågrepet for terrorhandling

Like etter klokken 20.00 fredag, aksjonerte politiet i Märsta, ikke langt fra flyplassen Arlanda, nord for Stockholm. Der ble det som skal være en 39-år gammel firebarnsfar fra Usbekistan, med IS-sympatier, pågrepet etter at han skal ha oppført seg mistenkelig.

På en pressekonferanse fredag kveld bekreftet politiet at denne mannen ligner på mannen de tidligere på dagen hadde frigitt overvåkningsbilder av. De kunne likevel ikke slå klart fast at det var samme mann, ei heller at mannen på overvåkningsbildene var sjåføren av lastebilen som i høy fart suste gjennom gågata Drottninggatan.

Saken fortsetter under bildegalleriet

Igjen lå fire døde og 15 skadde personer. Tidlig lørdag morgen melder helsemyndighetene i byen at seks er utskrevet fra sykehus. Åtte vokrsne og ett barn er fremdeles innlagt ved tre ulike akuttposter.

Få oversikt: Dette vet vi om angrepet

Saken fortsetter under bildet

KRASJET: Først natt til lørdag, mange timer etter angrepet, ble lastebilen trekt ut fra bygget den braste inn i midt i Stockholm sentrum. Foto: Helge Mikalsen VG

Det eneste sikre politiet fredag kveld kunne si om mannen på bildene var at han var på åstedet på det aktuelle tidspunktet. Ifølge Aftonbladet har den pågrepne mannen fortalt at han er skyldig i det dødelige angrepet i Stockholm sentrum.

– Han er pågrepet for terrorhandling, sier Towe Hägg klokken 02.45 natt til lørdag.

Rundt en halvtime senere kom det melding om at han var formelt siktet i saken. I motsetning til i Norge blir man ikke automatisk siktet ved pågripelser i Sverige.

Innen tirsdag klokken 12 må man avgjøre om 39-åringen skal varetektsfengsles.

Saken fortsetter under videoen

Barnegråt

Den andre pågripelsen skjedde i 23-23.30-tiden i Hjulsta i nordvestre Stockholm.

Expressen skriver at 10-12 politibiler og var til stede. En mann ble lagt i håndjern og pågrepet av den nasjonale innsatsstyrken.

Löfven: Terrorister kan aldri vinne

En nabo forteller Aftonbladet at innsatsstyrken gikk inn i en leilighet i bygningen. Naboen hørte et kraftig smell og barnegråt. Etter hvert kom politifolkene ut med mannen, som altså ble ført bort.

VG var sent fredag kveld utenfor et hus i Hjulsta der den første pågrepne skal ha enten sin egen post. Boligen ble ransaket av politiet.

Saken fortsetter under videoen

Fjernet lastebilen i natt

Utover natten var det forholdsvis stille i sentrum av Stockholm, men det krevende bergingsarbeidet fortsatte utover natten på åstedet.

VG var til stede da arbeidet med å frakte bort lastebilen, som ble brukt i terrorangrepet, ble avsluttet kort tid etter klokken 03.00. Denne er nå tatt med til teknisk undersøkelse.

Les også: Prøvde å stoppe maskert mann

Et stort område rundt kjøpesenteret er fortsatt sperret av. Politet opplyser at slik kommer det til å forbli så lenge man finner det nødvendig for åstedsundersøkelser.

Et stort antall tungt bevæpnede politifolk er utplassert i sentrum av Stockholm gjennom natten.

Mer om

 1. Lastebilangrep i Stockholm
 2. Stockholm
 3. Sverige

Flere artikler

 1. Tidligere arbeidskamerat av siktet 39-åring: – Helt uvirkelig

 2. Dette vet vi om lastebilangrepet

 3. SVT om angrepet i Sverige: Fant sprengstoff i lastebilen

 4. Naboen knyttes til terror: – Det føles skremmende nært

 5. Her er Stockholm-terroristen bare to timer før lastebilangrepet

Fra andre aviser

 1. Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld

  Bergens Tidende
 2. Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld

  Aftenposten
 3. Svensk politi stadig sikrere på at de har gjerningsmannen: Dette vet vi om terroristen i Stockholm

  Bergens Tidende
 4. 39-åring mistenkes for terrorangrep i Stockholm

  Fædrelandsvennen
 5. IS-sympatisør (39) er pågrepet etter Stockholm-attentatet

  Fædrelandsvennen
 6. Dette vet vi om gjerningsmannen bak Stockholm-angrepet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder