Metro-terror i St. Petersburg: Mulig gjerningsmann fanget på film

En person skal være ettersøkt etter eksplosjonen på t-banen i St. Petersburg. En mann skal være fanget opp av et overvåkningskamera, melder Interfax.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den ene personen skal ha satt en koffert med eksplosiver på vognen og som eksploderte, mens den andre satte igjen eksplosivene på metrostasjonen Plosjad Vosstanija, der bomben ikke ble detonert.

Skjalg (17) var på nabostasjonen: Det luktet enormt med gass

En lokal nettavis har publisert bilde av mannen, som ifølge politiet skal ha gått på t-banen på stasjonen Petrogradskaja rundt 20 minutter før det smalt.

Mandag ettermiddag ble det meldt at to personer var ettersøkt. Sent på kvelden, skriver flere russiske medier at en av dem skal ha meldt seg for politiet, og hevdet sin uskyld.

Kritisk skadet

Den kraftige eksplosjonen skjedde mellom to t-banestasjoner klokken 13.40 mandag ettermiddag, ifølge den nasjonale antiterrorkomiteen.

Russiske myndigheter omtaler eksplosjonen som et terrorangrep. Nøyaktig hvor mange som er rammet er foreløpig uklart. Det offisielle tallet på drepte er fortsatt ti, men Fontanka.ru siterer anonyme kilder som oppgir at 14 personer har mistet livet.

Mellom 40 og 50 mennesker skal være skadet. Seks av de skadede er i en kritisk tilstand, melder det russiske helsedepartementets Veronika Skvortsova, ifølge Tass.

Pressevakten i Utenriksdepartementet opplyser at de foreløpig ikke har fått meldinger om nordmenn som er direkte berørt.

Kort tid etter eksplosjonen ble ytterligere en utetonert bombe oppdaget på en stasjon i nærheten. Den ble senere uskadeliggjort. Ifølge Interfax skal bomben ha blitt forsøkt skjult i et brannslokningsapparat. Denne bomben tilsvarte 1 kilo TNT og var tre til fem ganger sterkere enn den som eksploderte.

«Eksplosiv gjenstand»

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev sier eksplosjonen som rammet T-banen i St. Petersburg, var et terrorangrep. Ifølge nyhetsbyrået RIA var det trolig en hjemmelaget sprengladning fylt med nagler eller splinter som eksploderte.

Sputnik News meldte tidlig at det dreier seg om to eksplosjoner.

«Ofrene for terroraksjonen på St. Petersburgs metro vil få all nødvendig hjelp», skriver Medvedev på Facebook.

Det nasjonale antiterror-komiteen sier imidlertid at det dreier seg om én eksplosjon som skal ha skjedd mellom de to stasjonene.

– Etter eksplosjonen i St. Petersburg vil det bli satt inn ekstra sikkerhetstiltak på all transport og infrastruktur i Russland, heter det i en uttalelse fra den nasjonale antiterrorkomiteen

Putin kondolerer

Ifølge pressesjef Dmitrij Peskov er president Vladimir Putin orientert om eksplosjonene. Putin har selv vært i St. Petersburg i dag. Han deltok på et forum, og møtte siden Hviterusslands president Aleksander Lukasjenko.

EKSPLOSJON: Flere er drept og skadet eter eksplosjonen på t-banen i St. Petersburg mandag ettermiddag. Foto: AP

Putin befinner seg i øyeblikket i Strelna, utenfor St. Petersburg. Han sier at myndighetene vurderer alle mulige forklaringer på eksplosjonen på t-banen, inkludert terrorisme, ifølge Sky News.

– Etterforskningen vil snart gi oss et svar på hva som har skjedd, sier Putin.

St. Petersburgs metro ble åpnet i 1955. Den blir stadig bygget ut, og det er i dag fem linjer og 67 stasjoner. Årlig er det rundt 740 millioner passasjerer, noe som gjør den til en av verdens travleste t-baner.

Økt terrortrussel

Den russiske islam-eksperten Roman Silantjev sier til Komsomolskaja Pravda at terrortrusselen mot St. Petersburg har økt den siste tiden.

– Dessverre er det trolig at det var IS som sto bak. De har stått bak de aller fleste terroraksjoner - eller forsøkt på det - den siste tiden, sier han.

Sist fredag ble minst seks russiske soldater drept under angrepet på en militærforlegning i Tsjetsjenia. IS tok på seg skylden for denne aksjonen, ifølge nyhetsbyrået Amaq, som er kjent for sine forbindelser til IS. Angriperne klarte ikke å komme inn på forlegningen, men det var væpnet kamp mellom dem og soldatene i timesvis.

Fordømmer angrepet

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov sier at det er en «uhyrlig terrorhandling».

– De som har planlagt og gjennomført dette må tas og få den aller strengeste straff. Forholdet til disse bandittene bør ikke bare være tøff, men grusom.

Kadyrov mener at det er umulig å overbevise «disse ikke -menneskene».

– Terrorister forsøker å dominere verden ved spre frykt, kaos og usikkerhet. Svaret bør være å stå sammen med en felles fiende, sier Kadyrov i en uttalelse som er gjengitt av RIA Novosti.

Det er en kjent sak at mange av fremmedkrigerne som har dratt fra Russland for å delta på IS’ side i Syria, kommer fra Tsjetsjenia og andre muslimske republikker i Nord-Kaukasus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder