KAN MÅTTE STENGE: Hotelldirektør Javier Perez i VP Jardín de Recoletos Hotel i Madrid er bekymret for fremtiden, og frykter at de må stenge dørene. Foto: Nacho Hernandez

Krise for turismen i Madrid: − Kan ikke bli verre

MADRID (VG) Da hotelldirektør Javier Perez satt sammen med familien og så de nye restriksjonene i byen bli presentert på TV, skjønte han at det ville bli tøffe tider. – Sønnen min spurte meg «Gråter du, pappa?»

 • Thea Rosef
 • Nacho Hernandez (foto)

– Jeg må være veldig sterk, for folk kommer til meg på jobb og gråter. I tillegg må jeg være sterk for familien min. Det er hardt, sier hotelldirektør Javier Perez i VP Jardín de Recoletos Hotel i Madrid.

Inne på hotellet hans er det ikke et menneske å se. Etter at de nye restriksjonene i Madrid trådte i kraft for en uke siden, er det blant annet ikke lov til å reise inn og ut av byen med mindre det er nødvendige, godkjente reiser – som til jobb, skole eller på medisinsk grunnlag.

Turistene utgjør vanligvis 95 prosent av gjestene på hotellet til Perez, men nå uteblir de helt. Mesteparten av reservasjonene ble brått avbestilt, og hotellet taper 500.000 euro i måneden, sier han.

– Dette er den verste perioden i karrieren min. Jeg har aldri opplevd lignende, det er forferdelig, sier hotelldirektøren, sittende mutters alene i hotellrestauranten.

Da familien satt hjemme i stuen og så myndighetene presentere de nye restriksjonene i Spanias hovedstad, rant det over for Perez.

– Sønnen min spurte meg “Gråter du, pappa?”. Og jeg ble litt overrasket selv også, for jeg gråter aldri.

– Situasjonen er grusom

Vanligvis er Madrid stappfullt av turister, men på grunn av de høye smittetallene har myndighetene bestemt at byen skal holdes lukket i minst en uke til.

Det går kraftig utover turistnæringen, og svært mange hoteller i byen har måttet stenge dørene.

– Vi er en flott turistby, men akkurat nå får vi ikke utnyttet det, sier Perez.

les også

Slik er hverdagen i hardt rammede Madrid

Fredag registrerte Spania rekordhøye 15.186 nye smittetilfeller. Dødstallene stiger også, med 222 nye dødsfall det foregående døgnet.

– Fremtiden er usikker, for vi vet ikke hva som vil skje videre med restriksjonene. Nå må vi se om unntakstilstanden videreføres, og da må vi eventuelt stenge hotellet. Vi forbereder oss på det verste, sier Perez.

Et av Madrid sentrums største hoteller åpnet i fjor, og ble med en gang fullbooket i langt tid. Nå sliter RIU Hotel Madrid med å holde åpent.

– Situasjonen er grusom. Hotellet åpnet for bare et år siden, og vi har jobbet så hardt, sier hotelldirektør Manuel Jaile.

STORE TAP: Hotelldirektør ved RUI Hotel Madrid Manuel Jaile forteller at de har tapt rundt 90 prosent av omsetningen, sammenlignet med oktober i fjor. Foto: Nacho Hernandez

Han sitter på hotellets takterrasse, som er blant de mest luftige i byen. Hit pleier rundt 4000 besøkende på en dag å komme for å oppleve utsikten over hovedstaden, men i dag har det kun vært 220 innom.

les også

Nå starter portforbudet i Paris: – Galskap her i kveld

Tap på 90 prosent

Før pandemien var det normalt sett 60–70 prosent turister på hotellet, nå er det 1–2 prosent, sier direktøren.

– Sammenlignet med oktober i fjor, har vi tapt rundt 90 prosent av omsetningen. Vi prøver å holde åpent, men det er vanskelig uten turistene, sier Jaile.

Han forteller at de tar en dag av gangen, og at det nå avhenger av politikerne.

– Vi kommer alle til å bli smittet av viruset – noen vil dø, og andre overleve. Men det verste er signalene vi sender utad, om mye politisk uenighet og konflikt om restriksjonene i landet.

På en terrasse noen etasjer nedenfor speider hotellets marked- og kommunikasjonssjef Virginia Casado utover det blikkstille bassenget. Alle solsengene rundt er tomme, utenom én.

– Om det er en gjest? Å ja, nei, det er badevakten, sier Casado.

RIU har hoteller flere steder i verden, men har aldri opplevd noe sånt som dette, sier Casado.

INGEN Å REDDE: Kun badevakten er å se rundt hotellets basseng i disse dager. Foto: Nacho Hernandez

– Vi har vært gjennom jordskjelv og stormer, men dette er det verst tenkelige scenario.

Hun forteller at de prøver å tilpasse seg situasjonen ved å sette ned prisene, og satse mer på arrangementer i hotellets konferansesaler.

– Det kan ikke bli verre enn dette, bortsett fra at vi alle blir smittet og må stenge, selvfølgelig.

les også

Slik stenges Europa ned for andre gang

Ensom Picasso

Også Spanias nasjonalmuseum Renia Sofia har fått kjenne på unntakstilstanden i byen. Kun to besøkende står og titter på Picassos kjente maleri «Guernica», med trippelt så mange sikkerhetsvakter gående rundt.

– Vi håper og tror dette vil endre seg snart, men man vet aldri i denne sårbare situasjonen, sier kunstnerisk visedirektør Mabel Tapia.

Museet er Madrids mest besøkte, men har opplevd en nedgang i antall besøkende forrige måned på 53 prosent, sammenlignet med fjoråret.

Vanligvis er 65 prosent av gjestene turister, og museet prøver derfor nå å sikte seg mer inn på lokalbefolkningen.

– Vi er nødt til å glemme massepublikumet og heller bygge opp en litt ny relasjon. Vi har også måttet tenke digitalt, og det positive er at vi aldri før har hatt så mange på digital visning som nå, sier Tapia.

Luksushotellet The Westin Palace prøver også å tilpasse seg det nye markedet. Hotellet huser til vanlig ofte velstående turister fra USA, England og Tyskland, men må nå appellere mer til lokalbefolkningen.

– Det er stille her nå, det er helt annerledes. Det pleier å komme mange i forbindelse med jobb hit, og folk har viktige lunsjmøter. Nå må vi tiltrekke oss lokale, for det er det eneste alternativet vi har, sier marked- og kommunikasjonssjef Paloma García.

Et av tiltakene som er satt i gang er live opera på hotellet hver søndag, noe som er svært populært i Madrid, sier García.

– Jeg tror det kommer til å endre seg med restriksjonene. Men vi er realistiske, så vi vet at det ikke kommer til å bli som i fjor, men jeg tror vi skal klare dette.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hotell
 3. Jobb
 4. Spania
 5. Madrid
 6. Turisme

Flere artikler

 1. Slik er hverdagen i hardt rammede Madrid

 2. Slår alarm om turismen i Bergen: – Vi trenger hjelp

 3. Høstferien var bedre enn vanlig: – Nå går vi inn i en ny fase

 4. Slik stenges Europa ned for andre gang

 5. Kamala Harris har testet negativt på coronavirus

Fra andre aviser

 1. Konferansehotell ser mørkt på høsten: – Det kommer avlysninger hver dag

  Aftenposten
 2. Da hotellet åpnet igjen, ble 20 personer ansatt på et blunk. Nå ser de tilbake på en sommer med millionvekst.

  Fædrelandsvennen
 3. Slår alarm om turismen i Bergen: – Vi trenger hjelp

  Aftenposten
 4. Den andre koronabølgen skyller over Europa. Med den kommer korona-fatigue.

  Aftenposten
 5. Thon-sjef varsler økende krise: – Nå kommer oppsigelsene

  Aftenposten
 6. Høstferie med historisk sus? De første utenlandske turistene dro til disse stedene.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no