Tusenvis i kvinnemarsj mot Donald Trump

WASHINGTON D.C. (VG) Lørdag marsjerer tusenvis av amerikanere i protest mot Donald Trump og nomineringen av Amy Coney Barrett som høyesterettsdommer.

 • Stig Øystein Schmidt
 • Patrik Eian Fjeldstad
 • Oline Birgitte Nave

– Jeg er her for å vise at vi har en stemme, og at våre stemmer trenger å bli hørt, sier Rochelle, som har reist hele veien fra California for å delta på demonstrasjonen.

Det er forventet at mellom 6000 og 10.000 personer vil møte opp i kvinnemarsjen i Washington D.C. lørdag kveld norsk tid.

Det er andre gang sykepleierne Jamie og Rochelle reiser til Washington D.C. for å delta på kvinnemarsj. Sist de var til stede var etter Trumps innsettelse i 2017.

– Vi føler at vi er ved et nytt kritisk punkt med høyesteretts-nominasjonen, og jeg vil være her for å vise at vi må bli hørt, sier hun.

REIST FRA CALIFORNIA: Sykepleierne Jamie og Rochelle har reist fra San Francisco for å delta på kvinnemarsjen. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

– Abortloven står i fare

Demonstrantene ønsker å utsette innsettelsen av ny høyesterettsdommer til etter presidentvalget.

– Det er hyklersk av republikanerne å ikke la Obamas nominasjon gå gjennom høringer, samtidig som de nå prøver å forhaste prosessen, sier Rochelle.

Hun mener at retten til selvbestemt abort står i fare dersom Barrett blir innsatt som høyesterettsdommer.

– Som mor og sykepleier som jobber med kvinners helse, mener jeg at det er kvinnens rett å bestemme hva hun ønsker å gjøre med sin egen kropp. Og når abortloven står i fare, er det på tide at vi hever stemmen og sier at det må være et skille mellom regjeringen og hvilke valg kvinner har over egen kropp.

Les også: Barrett: Min religiøse overbevisning vil ikke påvirke mine høyesterettsavgjørelser

Foto: Patrik Eian Fjeldstad

Mener man går bakover i tid

Selv om det ble har blitt arrangert kvinnemarsj tidligere i år, arrangeres det nå på nytt. Flere av demonstrantene hyller den nå avdøde høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg.

– Jeg er redd for at mine rettigheter skal bli tatt fra meg av regjeringen, for eksempel ved at selvbestemt abort nå kan bli reversert, sier en av deltagerne i kvinnemarsjen til VG med plakaten «the future is female» i hendene.

Hun mener at det å erstatte Ruth Bader Ginsburg sitt sete i Høyesterett med Amy Coney Barret er å gå bakover i tid, i stedet for å gå fremover.

– Ruth Bader Ginsburg er hele grunnen til at jeg er i D.C. hvor jeg studerer statsvitenskap. Bare det hun har gjort for vår generasjon har hatt stor betydning, sier hun.

«FEMINIST VOTER»: Clara sier til VG at hun mener det vil være udemokratisk å innsette ny høyesterettsdommer før presidentvalget. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

– Hun er et idol for mange, fordi hun fikk til store endringer. I tillegg er hun blant de eneste kvinnene som har vært i Høyesterett, sier demonstrant Clara til VG.

– Jeg tror at Barretts avgjørelser kommer til å bli diktert av hva Trump vil, når det kommer til tema som kvinners rettigheter og klima, sier hun.

Det er planlagt minst 415 marsjer og arrangementer, fysisk og digitalt, over hele USA. Det er langt færre enn under den første kvinnemarsjen i 2017, hvor millioner møtte opp i rundt 700 marsjer over hele landet for å protestere mot innsettelsen av Donald Trump.

Les også: Hundretusener tok til gatene i Washington

Arrangørene for marsjen i Washington D.C. har oppfordret deltagere fra stater med høyt smittepress til å ikke reise til hovedstaden, men i stedet delta på lokale arrangement eller støtte marsjen digitalt, for å kunne opprettholde avstand under marsjen.

USA har de tre siste dagene registrert flere enn 60.000 coronatilfeller per dag, og smittetrenden er stigende i landet, viser VGs oversikt.

Emma stiller i kostyme fra TV-serien «Handmaid’s Tale» under demonstrasjonen i Washington D.C. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

«Handmaid’s Tale»-kostymer

Noen av demonstrantene i Washington D.C. er ikledd kostymer fra TV-serien «The Handmaid’s Tale».

Serien handler om det religiøse, totalitære samfunnet Gilead, hvor fruktbare kvinner blir tvunget til å bære frem barn for eliten.

En av de er Emma, som sier at de går med kostymene i protest mot det hun mener er en innføring av et kristent fascistisk byråkrati av Trump-administrasjonen.

– Barrett har sagt at loven er et middel for å tjene herredømme til Gud. Når hun ble spurt om hun ville støtte en fredelig overføring av makt, nektet hun å svare sier Emma, som er frivillig i aktivistorganisasjonen Refuse Fascism.

DEMONSTRASJON: Markeringen starter ved Freedom Plaza klokken 18 norsk tid, hvor det holdes appeller fra ulike feministiske organisasjoner. Deretter går marsjen til The National Mall. Foto: Stig Øystein Schmidt

SMS-aksjon

Etter marsjen er over, vil arrangørene holde en SMS-kampanje ved The National Mall, for å oppfordre kvinner til å stemme ved valget i november. Målet er å sende ut fem millioner tekstmeldinger i løpet av dagen.

Den konservative kvinneorganisasjonen Independent Women’s Forum har planlagt en motdemonstrasjon for å støtte innsettelse av Amy Coney Barrett som høyesterettsdommer.

– Dette har aldri handlet om kvinner. De vil ikke ha kvinner i maktposisjoner med mindre det er kvinner som står for deres agenda, sier leder for den konservative kvinneorganisasjonen, Carrie Lukas til The Washington Post.

Les også

 1. Mener smittevernet er for dårlig – nekter å møte i Barrett-høring

  Flere demokrater nekter å delta fysisk når Senatet starter høringen av Amy Coney Barrett, som er nominert til den ledige…

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Washington D.C.
 4. Høyesterett

Flere artikler

 1. Trump nominerer Amy Coney Barrett til høyesterettsdommer

 2. Amerikanske medier: Trump vil velge Barrett som ny høyesterettsdommer

 3. Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer

 4. Biden nekter å svare på om han vil utvide høyesterett

 5. Mener smittevernet er for dårlig – nekter å møte i Barrett-høring

Fra andre aviser

 1. Her er Trumps mest aktuelle dommerkandidater

  Bergens Tidende
 2. Trump regner med at Amy Coney Barrett raskt vil godkjennes av senatet

  Bergens Tidende
 3. Trump kunngjør at Amy Coney Barrett (48) er nominert til høyesterett

  Aftenposten
 4. Trump kunngjør kandidat til høyesterettsdommer lørdag

  Bergens Tidende
 5. Før støttet de henne. Nå kan Trumps kandidat miste viktige støttespillere.

  Aftenposten
 6. Obamas helsereform kan bli opphevet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no