LEDER SAMTALENE: Tidligere spesialrådgiver i amerikansk UD, Robert Einhorn, her sammen med Sør-Koreas utenriksminister Kim Sung-hwan, skal være på plass i Oslo i forbindelse med samtalene med Nord-Korea. Foto: AP

Slik foregår de hemmelige Nord-Korea-samtalene i Oslo

Samtalene i Oslo er det femte hemmelige møtet mellom representanter for USA og Nord-Korea det siste året - i et forsøk på å opprette ny dialog mellom landene.

  • Alf Bjarne Johnsen
  • Erlend Skevik

Artikkelen er over tre år gammel

Den hemmelige bak-kanalen mellom USA og Nord-Korea skal ha blitt etablert sommeren 2016. Denne uken har partene møttes i nærheten av Oslo.

Talsmann for det svenske utenriksdepartementet Rasmus Eljanskog, bekrefter overfor VG at de har opplysninger om et slikt møte, men presiserer at de ikke kan bekrefte at møtet faktisk har funnet sted.

Rundt bordet sitter blant annet tidligere amerikanske tjenestemenn som var sentrale i atomforhandlingene med Iran.

Møtet i Oslo skal være det femte møtet mellom partene, i en såkalt Track 2-dialog, med personer som ikke direkte representerer de to lands myndigheter.

Sterke anklager: Nord-Korea anklager USA for «ond drapsplan»

Tidligere har partene møttes i Berlin, Singapore, Beijing og Geneve, ifølge Washington Post.

Det forrige dialogmøtet ble holdt i november i fjor, like etter presidentvalget i USA.

Tidligere toppdiplomat

Medier i Sør-Korea har meldt at den amerikanske delegasjonen i Oslo ledes av den tidligere toppdiplomaten Robert Einhorn.

Fanget i Nord-Korea: Faren ber Trump om hjelp

Inntil i 2013 var Einhorn spesialrådgiver for nedrustning i president Barack Obamas administrasjon. Han ble hentet til amerikansk UD at tidligere utenriksminister Hillary Clinton. Nå jobber han for tenketanken Brookings Institute i Washington.

Einhorn var sentral i utformingen av USAs politikk rundt Irans atomprogram og i forhandlingene mellom Iran og de faste medlemslandene i FNs Sikkerhetsråd, som førte fram til atomavtalen med Iran i 2015.

VG har foreløpig ikke lyktes med komme i kontakt med Einhorn.

Trump bekymrer: Hyller totalitære ledere

På andre siden av bordet sitter trolig direktør for Nord-Amerika-avdelingen i det nordkoreanske utenriksdepartementet, Choe Son-hui.

Avisen Korea Herald peker i tillegg ut Suzanne DiMaggio fra tenketanken New America, som en viktig aktør i den amerikanske delegasjonen. Også Di Maggio var sentral i dialogen rundt atomavtalen med Iran, og har tidligere tatt til orde for å etablere en bak-kanal med Nord-Korea etter samme mønster som Iran-samtalene.

DiMaggio bekrefter overfor det svenske nyhetsbyrået TT at hun er i Norge, men ønsker ikke å kommentere samtalene.

Distanserer seg

Amerikansk UD forsøker imidlertid å distansere seg fra samtalene, og viser til at det er snakk om uoffisielle møter, uten tilknytning til regjeringen. Fra amerikansk side deltar tidligere diplomater, men Nord-Korea skal altså ha sendt toppembetsmenn til møtene.

– Slike møter holdes rutinemessig rundt i verden om en rekke ulike temaer, og skjer uavhengige av den amerikanske regjeringen, sier en talsmann for amerikansk UD til Reuters.

Nye trusler: Nord-Korea vil trappe opp atomprogrammet til «det maksimale»

Et forsøk på å holde et møte i New York i begynnelsen av mars strandet etter drapet på Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam i mars og Nord-Koreas oppskyting av fire ballistiske missiler, skriver Washington Post.

– Kina håper samtalene vil gi et positivt bidrag til forholdet mellom de to landene, sier en talsmann for Kinas utenriksminister Shi Xiang, ifølge det japanske nyhetsbyrået TBS News.

Besøkte Oslo

Sist fredag var en annen av USAs aller fremste Nord-Korea eksperter i Oslo. Christopher Hill var i mange år USAs ambassadør i Sør-Korea. I 2005 ledet han forhandlingene på vegne av USA, da verdenssamfunnet forsøkte å få lederskapet i Nord-Korea til å oppgi sine atomprogrammer.

Les mer om Hill: Bekymret for Trumps Nord-Korea politikk

Hill deltok i et åpent møte på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI. Det er uklart om timingen var tilfeldig, eller om han også har et formelt eller uformelt oppdrag i kontakten med Nord-Korea.

Får svensk fange-hjelp

De siste månedene er ordkrigen mellom Nord-Korea og USAtrappet kraftig opp. Nylig uttalte president Donald Trump, at en «stor, stor konflikt» med Nord-Korea ikke kan utelukkes. Trump har gjort det klart at han ikke vil nøle med å gå til militært angrep på Nord-Korea dersom ikke landet slutter å true USA.

Pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus bekrefter samtidig at USA har bedt Sverige om hjelp til å få løslatt fire amerikanere som nå sitter fengslet i Nord-Korea.

– Sverige har et konsulært oppdrag for USA i Nord-Korea. Jeg kan bekrefte at vi har opplysninger om et møte i Oslo, men ikke at møtet har funnet sted. Det er ikke vi som er ansvarlig for møtet i Norge, sier Rasmus Eljanskog.

PS: Denne artikkelen er oppdatert med en korrigering om at svensk UD ikke kan bekrefte selve møtet, men bekrefter at de har opplysninger om et slikt møte.

Les også

Mer om

  1. Nord-Korea
  2. USA

Flere artikler

  1. Trump gikk inn i Nord-Korea - møtte Kim Jong-un

  2. Forsker om hemmelig møte: Trump tester ut Kim

  3. Nord-Korea anklager USA for drapskomplott mot Kim

  4. Donald Trump sier USA er på plass i Nord-Korea for å forberede møte

  5. Fredsforsker: Dette er Kims plan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder