ENORME ØDELEGGELSER: Kampene mellom tyrkiske styrker og PKK har ført til store materielle ødeleggelser, som her i Cizre. Foto: Ilyas Akengin Afp

FN advarer om sivile dødsfall i kurdiske byer i Tyrkia

Nå snur Tyrkia: Vil invitere FN på inspeksjon

ISTANBUL (VG) Over hundre sivile skal ha blitt brent inne i en kjeller, og kvinner og barn blir beskutt av snikskyttere i kurdiskbefolkede byer i Tyrkia, advarer FN.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FNs menneskerettighetskommisjonær Zeid Raad al-Hussein tegner et mørkt bilde av hvordan sivile lider av å være fanget i kryssilden mellom den tyrkiske hæren og den forbudte, kurdiske PKK-geriljaen.

I byer som Cizre, Sirnak og Diyarbakir, der den kurdiske minoriteten i Tyrkia er i flertall, har harde kamper, og lange perioder med portforbud, preget sivile i de ti månedene som har gått siden våpenhvilen mellom PKK og regjeringen brøt sammen.

– Det er essensielt at myndighetene respekterer menneskerettighetene samtidig som man gjennomfører sikkerhets- og antiterroraksjoner, sier FN-toppen, ifølge BBC.

– Det er dypt urovekkende at vi nå i 2016 opplever en mangel på informasjon om hva som skjer i et stort og geografisk utilgjengelig område, utdyper han.

Blant de groveste eksemplene FN tar opp er en rapport om at over hundre personer skal ha brent i hjel mens de skjulte seg i tre ulike kjellere i Cizre; at kvinner og barn er blitt ofre for snikskyttere; og at regjeringshærens aksjoner har forårsaket enorme materielle skader.

TILBAKE TIL ØDELAGT BY: En kurdisk kvinne kikker ut av vinduet sitt i Cizre i mars, kort etter portforbudet ble løftet. Foto: Ilyas Akengin Afp

– Den mest urovekkende rapporten er at de sivile som brant til døde befant seg i kjellere som var omringet av tyrkiske sikkerhetsstyrker, sier Zeid.

Han hevder FNs forespørsler om å få gjennomføre inspeksjoner er blitt avvist, og legger til at dette er alvorlig også fordi de da ikke får undersøkt de mange rapportene som går på grove overgrep begått av «gruppene som kjemper mot sikkerhetsstyrkene».

Påstandene tilbakevises på det kraftigste av Tyrkia. Talsmann i utenriksministeriet Tanju Bilgiç uttaler i en pressemelding gjengitt i storavisen Hüriyet, at det ikke er riktig at Tyrkia har avvist forespørsler fra FN.

Talsmannen sier at FN-toppen skal få anledning til å besøke områdene, dersom han ønsker det. Men, det kommer også fram at forholdet mellom Tyrkia og FN er anstrengt på dette området:

– Zeid's uttalelser, som ikke er representative for samarbeidet mellom FN og Tyrkia, er påvirket av en mangel på informasjon og på feilinformasjon fra fordomsfulle sirkler, sier den tyrkiske talsmannen.

SPENT SITUASJON: Tyrkiske militære er involvert i harde kamper mot PKK, og mange soldater har mistet livet i de ti månedene siden våpenhvilen raknet. Foto: Ilyas Akengin Afp

PKK, som Tyrkia og flere land, deriblant USA, anser som en terrororganisasjon, har iverksatt en rekke motangrep mot tyrkiske styrker, der hundrevis av liv har gått tapt.

Tirsdag ble tre personer drept og 42 såret av en bilbombe rettet mot politiet i den kurdiskdominerte byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia. 33 av de sårede var sivile.

Bomben rammet en pansret buss med tyrkiske politifolk og syv PKK-fanger, opplyser regionsguvernørens kontor i en pressemelding.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder