1 av 6GIGANT: Denne oversikten viser størrelse- og vektsammenlikninger med andre dinosaurer og verdens mest brukte passasjerfly, Boeing 737. Foto: Kenneth Lacovara

Dette skal være tidenes største landdyr: Gigant-dinosaur funnet i Argentina

UTENRIKS

Den veide mer enn et Boeing 737-fly, og var 26 meter
lang fra hale til snute. Forskere har gravd frem skjelettet av det som kan være verdens største landdyr noensinne funnet.

  • Eirik Landsend Henriksen
Publisert: Oppdatert: 04.09.14 23:27

Dinosauren, som har fått navnet Dreadnoughtus Schrani, levde for rundt 77 millioner år siden, og skal ha veid 65 tonn. Det er tyngre enn et Boeing 737-fly, eller like mye som 12 fullvoksne afrikanske elefanter. Ifølge forskerne var den massive dinosauren 26 meter lang målt fra hodet til enden av halen.

Hele 70 prosent av skjelettet ble funnet i relativt god forfatning, sammenlignet med andre etterlevninger som er funnet av kjempedinosaurer tidligere, skriver CBS News.

Dermed får forskerne en unik mulighet til å lære mer om anatomien og den evolusjonære historien til et av de største dyrene som noensinne er funnet.

Forskerne fant skjelettet under et større utgravningsprosjekt i Argentina mellom 2005 og 2009, hvor også et mindre eksemplar av samme art ble funnet. Funnet har imididlertid ikke blitt publisert før nå.

Ikke ferdig utvokst

– Drednoughtus Schrani var forbløffende stor. Den veide like mye som tolv afrikanske elefanter, eller syv T-rex, sier Kenneth Lacovara, som ledet utgravningene.

Mest forbløffende av alt er kanskje at forskerne ikke engang tror at dinosauren var ferdig utvokst.

– Det er soleklart det beste eksemplaret vi har av noen av de mest gigantiske skapningene som noen gang har levd på denne planeten, sier Lacovara.

Forskerne gravde frem rundt 100 ben av skjelettet, der nesten hele den 10 meter lange halen, en tann, og en klo blant annet var intakt.

Hadde lite å frykte

Dinosauren, som skal ha vært en planteeter, fikk fornavnet Dreadnoughtus fordi Lacovara tror den ikke hadde noe særlig å frykte da den levde.

– Med en kropp på størrelse med et hus, vekten av en flokk med elefanter og et våpen av en hale ville den ikke fryktet noe som helst.

Ifølge forskeren assosierer han dette med det britiske krigsskipet «Dreadnoughts», som dominerte havet i starten av 1900-tallet.

Dinosauren tilhører en gruppe kalt titanosaurus, som levde i sørlige strøk for mellom 66 og 100 millioner år siden.

– Titanosaurus er en bemerkelsesverdig gruppe dinosaurer, med arter som spenner fra vekten av en ku til vekten av en spermhval eller mer, sier Matthew Lamanna, som også deltok i utgravningene.

Men de største artene har alltid vært et mysterium fordi fossilene i nesten alle tilfeller er svært ufullstendige, sier han.

Her kan du lese mer om