I FENGSEL: Advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Mahienour el-Massry (30) sitter nå i fengslet av det egyptiske regimet. Foto: Free Mahienour ,

Fem år siden opptøyene startet: Her er de unge egypterne som er fengslet av regimet

For fem år siden tok de til gatene med et ønske om større politisk frihet. Nå er de unge, liberale egypterne fengslet av en
autoritær stat som frykter dem. Her er deres historier.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I januar 2011 sto advokat Ahmed Ezzat på Tahrir-torget i sentrum av Kairo, og trodde ikke sine egne øyne:

– Det var en stor, magisk og spontan hendelse der de undertrykte konfronterte undertrykkerne, sier han til VG.

På mandag har det gått fem år siden starten på opptøyene som felte diktator Hosni Mubarak. Et demokratisk valg i 2012, der Det muslimske brorskapet kom til makten, ble ett år senere verdiløst da militæret kuppet makten. Generalen bak kuppet, Abdel Fattah al-Sisi, er nå president.

Kontra-revolusjonen har ført til at mange egyptere ser dagens regime som mer undertrykkende enn det de hadde før revolusjonen i 2011.

– Dagens regime er bare en forlengelse av Mubaraks maktbruk, og regimet er totalt avhengig av undertrykkelse som styringsmetode, sier Ezzat i dag.

Omlagt 40.000 egyptere er fengslet etter at det nye regimet tok makten, ifølge en rekke menneskerettsorganisasjoner. Blant dem er liberale aktivister, menneskerettighetsforkjempere og journalister.

Les mer: Dødsdømt egyptisk professor til VG: –Vestens ledere glemmer demokratiet

KREVDE FRIHET: I 2011 krevde demostantene «brød, frihet og sosial rettferdighet». Fem år senere sies regimet å være mer autoritært, enn under tidligere president Hosni Mubarak. Foto: Misam Saleh , Afp

Derfor deltok jeg i revolusjonen

Ahmed Ezzat er en av Egypts ledende menneskerettighetsadvokater, og kjemper for de fengslede politiske fangene.

– Jeg demonstrerte i 2011 fordi brutaliteten til politiet, rettsapparatet og de byråkratiske institusjonene fungerer som en felle for å gripe inn i folks liv. Å holde makten i Egypt en som å ha en lisens til å sabotere andres liv, og gjøre livene deres vanskeligere, sier Ezzat.

I uken som har gått før femårs-markeringen for revolusjonen i Egypt, har politiet raidet en rekke hjem i sentrum av Kairo. Sikkerhetsstyrker har tvunget unge til å vise dem deres Facebook-aktivitet, og flere aktivister er fengslet de siste dagene.

Bak lås og slå sitter allerede en rekke av Egypts unge håpefulle, som hadde et mål om å endre landet deres til det bedre. Her er noen av dem:

LIVSTID: Den egyptiske aktvisten Ahmed Douma smiler i buret han ble plassert i under en rettssak i 2013. Han er fortsatt i fengsel. Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Navn: Ahmed Douma

Dom: Livstid i fengsel

Douma spilte en nøkkelrolle i demonstrasjonene mot diktator Hosni Mubarak i 2011, og har siden blitt fengslet under både det demokratisk valgte Muslimske brorskap, og militærregimet som kuppet makten i 2013. I fengselet har han sultestreiket, og tilstanden hans har til tider vært svært alvorlig. Blant mange unge ses han på som et revolusjonært ikon.

I februar 2015 ble Douma dømt til livstid i fengsel fordi regimet mente han hadde «oppfordret til opptøyer». Han ble dømt i en masserettssak, sammen med 230 andre mennesker.

Douma hadde allerede da en tre år lang dom for brudd på Egypts svært strenge lov mot offentlig protester, der myndighetene må forhåndsgodkjenne enhver form for protest i landet.

ADVOKAT I FENGSEL: Mahienour el-Massry har i en årrekke kjempet for økte sosiale rettigheter fra hennes hjemby Alexandria. Hun holdes fengslet av regimet. Foto: Free Mahinour ,

Navn: Mahienour el-Massry

Dom: 15 måneder

Mahienour el-Massry har blitt en av Egypts mest kjente politiske fanger. 30-åringen fra Alexandria har vært en tydelig stemme for økte politiske rettigheter siden midten av 2000-tallet. Hun er en prisbelønt advokat og har kjempet for rettighetene til arbeidere og flyktninger. Hun har vært dømt flere ganger siden 2013, og er nå i fengsel for å ha demonstrert, i tillegg til å ha «fornærmet innenriksministeriet».

Den uavhengige egyptiske avisen Mada Masr har publisert et brev Massry skrev fra fengsel i 2014:

– Jeg nekter all form for amnesti. Jeg nekter å forlate fengsel før protestloven er fjernet. Ned med alle svikere, ned med militærjuntaen, ned med det muslimske brorskaps, skrev hun den gangen.

Hun sitter fortsatt i fengsel.

Les også: Unge egyptere til VG: Derfor boikotter vi valget

FENGSLET: I februar 2015 ble Alaa Abdel-Fattah, et ikon fra revolusjonsdagene i 2011, dømt til fem års fengsel av den egyptiske regimet. Foto: Nariman El-mofty , Ap

Navn: Alaa Abd el Fattah

Dom: Fem år

I 2013 ble Alaa Abd el-Fattah pågrepet da han deltok i en fredelig demonstrasjon mot økt makt til militæret, i Kairo. I februar i fjor ble han dømt til fem år i fengsel. Da var el-Fattah allerede kjent som en liberal politisk stemme i Egypt, og han ble også fengslet under Brorskapets regime før kuppet i 2013.

I et brev skrevet fra fengsel, smuglet ut av Mada Masr, sier Fattah før femårsmarkeringen:

Det var kanskje naivt å tro at våre drømmer kunne bli virkelighet, men det var ikke idioti å tro at en annen verden for egypterne var mulig. Det var virkelig ikke det. Det er i hvertfall slik jeg husker at jeg tenkte.

Les hele brevet fra fengselet her.

Les også: Slik gikk det med landene fra «den arabiske våren»

FENGSLET FOR FOTOGRAFERING AV MASSAKRE: I mai i fjor møtte fotojournalisten Mahmoud Abou Zeid i retten, etter å ha sittet over 600 dager i varetekt. Han ble fengslet da han jobbet som fotojournalist under en protestaksjon. Foto: Lobna Tarek , Ap

Navn: Mahmoud Abu Zeid

Dom: To år i varetekt

Mahmoud Abu Zeid, oftest kalt Shawkan, har ifølge Amnesty International blitt torturet og holdt i varetekt siden august 2013. Han ble arrestert da han fotograferte da sikkerhetsstyrkene drepe opp mot 1000 demonstranter ved Rabaa-torget i Kairo.

I et brev smuglet ut fra fengsel i desember 2015, skriver fotografen:

– Etter mer enn 850 dager i et svart hull, uten noe rettferdighet, er jeg fanget i en limbo. Jeg gjorde bare jobben min som fotograf. Jeg er i fengsel uten å vite grunnen. Jeg er nå en person fylt av håpløshet.

Han avslutter brevet slik:

– Fortsett å rope det ut: Journalistikk er ikke kriminalitet.

Advokat: Revolusjonen den eneste løsningen

Menneskerettighetsadvokaten Ahmed Ezzat er svært kritisk til president Abdel Fattah al-Sisis regime. Han påpeker at presidenten fengsler deltakere fra de fredelige demonstrasjonene i 2011, og lar lederne fra Mubarak-tiden gå fri for deres kriminalitet. Han fengsler journalister, forbyr protester og angriper menneskerettighetsgrupper.

– Opptøyene i 2011 er fortsatt et mareritt for fiendene av sosial og politisk utvikling i Egypt. Dagens ulovlige fengslinger, tortur, drap på demonstranter og andre systematiske overgrep, er bare en manifestasjon på at revolusjonen var, og fortsatt er, den eneste løsningen for å bedre forholdene for det egyptiske folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder