PÅ TERRORIST-JAKT: Denne pakistanske soldaten leter etter al-Qaida-medlemmer i fjellområdene på grensen til Afghanistan. Bildet er tatt i oktober 2003. Foto: Terje Bringedal/VG
PÅ TERRORIST-JAKT: Denne pakistanske soldaten leter etter al-Qaida-medlemmer i fjellområdene på grensen til Afghanistan. Bildet er tatt i oktober 2003. Foto: Terje Bringedal/VG

- Trente norske muslimer for al-Qaida

UTENRIKS

(VG Nett) I snart et år har to norske muslimer blitt trent opp til å fungere som kontakter for terroristorganisasjonen al-Qaida, skriver Newsweek.

Publisert: Oppdatert: 17.12.06 20:15

I siste utgave av nyhetsmagasinet Newsweek hevder en mann under dekknavnet Omar Farooqi at han i fem uker har trent en gruppe på 12 menn fra Vesten til å fungere som kontakter for al-Qaida. To av disse skal være norske muslimer, ifølge artikkelen.

Fikk bombetrening

Farooqi sier selv at han hadde ansvaret for å indoktrinere og trene opp rekruttene, som foruten de to nordmennene består av én australier og ni britiske statsborgere. Opplæringen var svært variert, og besto blant annet av følgende:

* Religiøs og ideologisk indoktrinering
* Trening i å håndtere eksplosiver, herunder konstruksjon av bilbomber og bombevester til bruk i selvmordsaksjoner
* Trening i å motivere selvmordsbombere
* Kommunikasjonstrening

De 12 skal ikke brukes som selvmordsbombere, men i stedet fungere som kontakter og organisatorer for al-Qaida i sine respektive hjemland, fremkommer det i artikkelen.

- Det er ikke meningen at de skal delta i selvmordsaksjoner selv. De er altfor verdifulle til det, sier Farooqi.

Han hevder dessuten at opplæringen, som har pågått i omtrent ett år i fjellområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan, snart er ferdig.

Trener i fjellene

Det er i en liten hytte i dette fjellandskapet at Newsweek har møtt Farooqi. Området kontrolleres av terrororganisasjoner.

Ifølge en rapport fra International Crisis Group (ICG) har Pakistans militære innsats for å svekke terrororganisasjoner i området vært mislykket. I stedet har radikale grupper fått tilnærmet fritt spillerom, og de har nærmest opprettet en egen Taliban-lignende fristat, skriver ICG.

Ønsker 1000 agenter i Europa

Mannen som altså kommer med de oppsiktsvekkende påstandene, Omar Farooqi, skal ha bakgrunn som regional etterretningssjef for Taliban. Nå fungerer han som kontaktledd mellom Taliban og al-Qaida. Terroristene tenker langsiktig, røper Farooqi overfor Newsweek.

Han påstår at organisasjonen har som mål å plassere 1000 agenter i Europa i løpet av de neste 10 årene. Kun 10 prosent av disse skal så langt være på plass.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere opplysningene som fremkommer i det amerikanske nyhetsmagasinet.
- Er PST kjent med opplysningene om at norske statsborgere skal være under opptrening av al-Qaida i Afgahnistan?

- Naturlig nok er det et av områdene vi jobber med. Men jeg ønsker ikke å kommentere artikkelen i Newsweek og har heller ikke sett artikkelen, sier avdelingsdirektør Roger Berg i PST.

Informasjonsrådgiver Martin Bernsen er også sparsom med opplysninger.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det finnes grupperinger og personer i Norge som vi har fokus på, sier han VG Nett.

Her kan du lese mer om