DEMONSTRASJON: Rundt 20.000 mennesker demonstrerte søndag mot militærregimet i Burma. Mandag deltar mer enn 50.000 mennesker i en gigantisk protestmarsj. Foto: AP

Gigantisk protestmarsj mot militærregimet: - 100.000 demonstrerer i Burma

(VG Nett) - 100.000 mennesker, blant dem mange studenter og buddhistmunker, demonstrerer mot landets militærregime i gatene i Rangoon, forteller øyenvitner.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Flere og flere slutter seg til demonstrasjonene mot militærregimet i Burma, blant annet mange studenter. Nå deltar mer enn 100.000 mennesker i en protestmarsj som strekker seg over åtte kilometer, forteller øyenvitner ifølge nyhetsbyrået AP.

Dette er den største protesten mot militærregimet siden det mislykkede opprøret i 1988.

Demonstrantene skal ha marsjert forbi kontorene til partiet til opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og universitetet, som har vært midtpunktet for mange tidligere demonstrasjoner.

Tidligere i dag ble det meldt at tusenvis av buddhistmunker hadde samlet seg utenfor Burmas største helligdom, Shwedagon-pagoden i landets største by Rangoon, for å fortsette protestene mot landets militærjunta.

Minst 15.000 munker ledet an da demonstrantene gikk fra pagoden og ut i gatene. Munkene messet bønner for fred, mens opposisjonstilhengere kom ut på fortauet, klappet i hendene og bøyde hodet i respekt for munkene for deretter å slutte seg til demonstrasjonstoget, melder NTB.

LES OGSÅ:Rørt Suu Kyi møtte munker i Burma

Overraskende tilbakeholdne

Rundt 20.000 mennesker i Rangoon deltok søndag i en demonstrasjon mot militærregimet i Burma. Dette var den sjette dagen på rad at de burmesiske buddhistmunkene trekker ut i gatene i protest mot landets militærjunta. De har hittil fått protestere uten at det har vært sammenstøt med politiet eller hæren.

Diplomater og analytikere sier at militærregimet viser overraskende stor tilbakeholdenhet i å slå ned på demonstrantene. Årsaken: press fra landets viktigste handelspartner, Kina.

- De burmesiske styresmaktene tolererer protestene og setter ikke i verk tiltak mot munkene på grunn av press fra Kina, sier en diplomat fra et land i Sørøst-Asia til nyhetsbyrået AP.

- Beijing er vertskap for OL neste sommer. Alle vet at Kina støtter juntaen, så hvis styresmaktene foretar seg noe drastisk, vil det påvirke bildet av Kina, sier diplomaten.

Opposisjonen frykter imidlertid at de militære vil slå til snart.

LES OGSÅ:Brukte tåregass mot demonstrerende munker

- 218 arrestert

Ifølge en menneskerettighetsgruppe med base i Thailand har 218 personer blitt arrestert siden demonstrasjonene startet for fem uker siden.

- Aktivistene har ikke bare blitt slått mens de har vært i varetekt, de har også blitt utsatt for ekstrem psykisk og mental tortur, sier Bo Kyi, leder for Støttegruppen for politiske fanger i Burma.

Ifølge gruppen er de aller fleste som er arrestert, medlemmer av opposisjonspartiet NLD.

Meget spent

Daglig leder Inger Lise Husøy i Den norske Burmakomité sa søndag til NTB at situasjonen i landet er alvorlig og spent. Vurderingene er gjort på grunnlag av kontakter som komiteen har med kilder i landet.

Mange frykter at de militære kan komme til å slå til mandag, da det er varslet en større demonstrasjon enn søndagens.

Sykehus er gjort klare til å ta imot et større antall nødstilfeller, har hun fått opplyst.

- Det kan tyde på at de militære vil gå til angrep på demonstrantene. Alle venter på militærjuntaens neste trekk, sa hun til NTB.

LES OGSÅ:Massedemonstrasjon i Burma

Lokal kjendis-støtte

Mandag delte to lokale kjendiser ut vann og mat til rundt 600 munker, før det som er ventet å bli den sjuende dagen med demonstrasjoner mot landets militærregime. Dette er den første offentlige støtten som lokale kjendiser viser den pågående protesten, som er den største på to tiår.

Senere samlet 3000 munker seg ved den forgylte Shwedagon-pagoden for å forberede det de sier vil bli den største protestmarsjen siden protestbølgen startet forrige måned.

- Vi er buddhister. Alle buddhister må støtte denne bevegelsen, sier en berømt skuespiller i landet, Kyaw Thu:

- Vi vil gjøre det som trengs for å ta vare på munkene. De gjør en stor jobb på vegne av folket.

VGTV:Massive demonstrasjoner mot militærregimet i Burma

- Tårer i øynene

Lørdag ettermiddag åpnet politi gaten som går forbi huset til Aung San Suu Kyi.

Fredsprisvinneren kom til porten ved huset der hun sitter i husarrest, og hun hilste gruppen på om lag 500 munker med tårer i øynene, fortalte øyenvitner. Suu Kyi har sittet i husarrest og vært isolert fra omverdenen i flere år.

MUNKELAND: På gatene i Rangoon møter du flokker av munker på vei mellom templene, som vier år av sitt liv til spartansk livsførsel, meditasjon og bønn. Foto: AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder