Terrorangrepet i Brussel: Eksperter: Pågripelsen av Abdeslam kan ha utløst terror

Salah Abdeslam planla å sprenge seg selv utenfor Stade de France i fjor. Søndag fortalte han belgiske etterforskere om planene for en ny terroraksjon i Brussel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Abdeslam (26) regnes som en av hovedmennene bak terrorangrepet i Paris 13. november. Fredag ble han skutt i kneet av politiet, og deretter pågrepet uten å ha gjort motstand. Da hadde han vært Europas med ettersøkte mann i fire måneder.

I etterkant har belgiske myndigheter uttrykt frykt for at pågripelsen kan utløse reaksjoner fra terrorceller i Europa.

Ifølge myndighetene skal Abdeslam i avhør ha fortalt om sine planer om nye terrorangrep i Brussel. Den belgiske utenriksministeren viser blant annet til at politiet fant mange og tunge våpen underveis i etterforskningen, og at de har avdekket et nytt nettverk rundt den nå arresterte terroristen.

Ekspertene tror ikke at terroristene kan ha bråbestemt seg for å lage bomber etter arrestasjonen. Hvis det har sammenheng med Abdeslam-pågripelsen, er det i så fall som en utløsende faktor.

I en analyse i online-magasinet New Statesman advarer terrorforskeren Shiraz Maher om å tillegge arrestasjonen av Salah Abdeslam for stor betydning.

– Bredt terrornettverk

– Det er utenkelig at en celle ville ha vært i stand til å gå til aksjon så hurtig og konstruere så kraftige bomber på så kort tid. Det er mye mer bekymringsverdig at dagens angrep indikerer eksistensen av et bredt terrornettverk i Belgia – et nettverk som allerede var dannet og parat til å angripe i lang tid før politiet tok Abdeslam, sier Maher, som er forsker ved King's College i London.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp er av samme oppfatning:

– Det er ikke bare-bare å fremstille så kraftige bomber. Det krever at du planlegger hvilket sprengstoff man skal bruke, at man får tak i det, og at man vet hvordan bombene skal fremstilles.

– Gjerningsmennene må ha sagt til seg selv at tiden var kommet til å gå til angrep. Både flyplassen og metrostasjonen er enkle å komme til. Mens det har krevd planlegging å lage bombene, har gjennomføringen av angrepene ikke vært særlig vanskelige, sier Ranstorp til Politiken.

– Når du har våpen og terrorister på samme plass, så betyr det at noen planlegger et angrep, sa Belgias innenriksminister Jan Jambon til radiokanalen RTL i helgen.

Glad for å bli tatt: – Jeg orket ikke mer

Terror i Brussel

Tirsdag morgen ble to selvmordsbomber utløst i innsjekkingsområdet på flyplassen i Brussel. Kort tid etterpå gikk det av en eksplosjon på undergrunnen i den belgiske hovedstaden. Totalt kan så mange som 43 mennesker være drept.

– Vi fryktet et terroristangrep og det er nå kommet. Vårt land og våre borgere er truffet av et blindt, voldelig og feigt angrep. På Zaventeem og i Brussel sentrum har terrorister i dag utført mord, sier statsminister Charles Michel ifølge Standaard.

Nordmann var på flyplassen: – Noen skrek «bombe», og da løp hele flyplassen

Statsministeren opplyser samtidig at myndighetene ikke har informasjon som setter Brussel-angrepet i forbindelse med arrestasjonen av Salah Abdeslam.

– Vi har ikke noe informasjon om det, sier han på en pressekonferanse tirsdag.

Peker på Abdeslam

Magnus Ranstorp, som er forskningsleder ved Senter for asymmetriske trusler ved Forsvarshøyskolen i Sverige, mener likevel det er overveiende sannsynlig at terroraksjonene i Brussel er knyttet til Paris-terroren.

– Det er en stor sannsynlighet for at dette har en sammenheng med det som har skjedd de siste dagene i Brussel - aksjonene mot nettverket rundt Salah Abdeslam, sier han til Nettavisen.

Medhjelper bak terroren: Belgiske myndigheter etterlyser Laachaoui (24)

Han kaller angrepet en hevnaksjon, og sier det har involvert flere terrorister på flere steder.

– Det finnes alltid et overraskelsesmoment. De bestemmer seg for å gjennomføre en aksjon nå som saken rulles opp. Og da slår de til mot de lette målene. Politiaksjonen mot den terrorsiktede Salah Abdeslam har fått terroristene til å handle, enten fordi de trodde de var i ferd med å bli pågrepet selv eller som en respons på aksjonen mot Abdeslam, sier han til avisen.

TATT: Salah Abdeslam (26) er for tiden i avhør med belgisk politi, og ønsker ikke å utleveres til Frankrike. Foto: AP

Motsetter seg utlevering

Lørdag ble Abdeslam fraktet til et høysikkerhetsfengsel nordøst i den belgiske byen Brugge, ifølge AFP. Frankrike har bedt om å få terroristen utlevert fra Belgia, noe han motsetter seg.

Innenriksminister: Har avverget flere terrorangrep

Abdeslams forsvarer, Sven Mary, sier til avisen Le Soir at bakgrunnen for hans klients ønske om ikke å utleveres til Frankrike, er at en fransk aktor skal ha lekket detaljene fra det første avhøret til journalister lørdag, ifølge AFP.

– Jeg forstår ikke hvorfor en aktor i Paris må uttale seg på dette stadiet om en etterforskning som pågår i Belgia, sier Mary til den franske avisen.

Mary mente at Abdeslam har samarbeidet godt med politiet, og at han ikke benytter seg av retten til ikke å snakke. Han har også bekreftet at en av hans oppgaver i terrorangrepet var «sprenge seg selv på Stade de France», ifølge aktor François Molins.

Drakk og røyket mye

Abdeslam vokste opp i Molenbeek i Belgia, der han blant annet jobbet i to år som jernbanemekaniker, ifølge The Independent. I tillegg jobbet han i en periode i en bar som hans bror Brahmin hadde startet opp. Flere medier skriver om en løssluppen livsstil med mye alkohol og cannabis. Venner av han forteller også at han var glad i TV-spill og populær blant jentene, skriver The Independent.

En av hans nærmeste venner, Abdel Ben Alal (27), har fortalt avisen at han aldri kunne se noen tegn til personlighetsforandringen som skulle komme. I ettertid vet vi likevel at Abdeslam allerede på den tiden var del av et farlig nettverk.

Sammen med Abdelhamid Abaaoud, hjernen bak Paris-angrepet, ble Abdeslam for fem år siden arrestert for væpnet ran, ifølge The Independent. Om det var i fengselet han for alvor ble radikalisert, vites ikke.

Les om alle terroristene i VGs spesial her.

Uansett skal han ha hatt en sentral rolle i organiseringen av angrepet 13. november, blant annet gjennom å forberede angrepet og å smugle andre terrorister til Europa på reiser til Italia, Hella, Ungarn, Østerrike og Frankrike sommeren og høsten 2015.

Han skal også ha kjøpt utstyr som ble brukt til å lage bombebeltene som ble brukt på konsertlokalet Bataclan og andre terrormål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder