GÅR AV: Boligminister Mehmet Kaplan (MP) fortalte på en pressekonferanse mandag om hvorfor han nå trekker seg fra ministerposten. Foto: Jessica Gow/tt NTB scanpix

Svensk boligminister går av etter Israel-kritikk

Mehmet Kaplan fra Miljøpartiet går av etter avsløringene om at han har hatt kontakt med høyreekstreme.

Det forteller statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse i Stockholm mandag.

– Mehmet Kaplan har levert sin avskjedssøknad, og jeg har innvilget den, sa statsminister Löfven til pressen.

Sveriges boligminister Mehmet Kaplan sammenlignet i 2009 israeleres behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder, ifølge et videoopptak Svenska Dagbladet har fått tak i.

Fikk du med deg? Svensk politi anmeldte seg selv etter skandale – Under nazitysklands hets på 1930-tallet håndterte man mennesker som ble sett på som avvikende, slik at de hele tiden måtte forsvare hvorfor de levde som de gjorde, sier Kaplan i videoen, og utdyper:

– Det som er interessant, og som jeg skal komme tilbake til, er at israelere i dag behandler palestinere veldig likt som slik man behandlet jøder på det tyske 1930-tallet.

På pressekonferansen mandag sier Kaplan at han tar avstand fra alle typer ekstremisme. Han sier at går av fordi han står i en situasjon der det stilles spørsmål om hvem han er og hva han står for. – Som statsråd skal man utsettes for granskning, men la meg være tydelig – det her er ikke en bekreftelse av de opplysninger om meg som jeg anser for å være feilaktige, sier han og takker sine kolleger.

Aftonbladet skriver at partikollega Per Bohlund tar over ministerposten på ubestemt tid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder