BILBOMBER: Flere bilbomber rammet Afghanistans hovedstad Kabul mandag. Foto: AFP

Afghanere sendt ut av Norge - rammet av bombeangrep i Kabul

For tre dager siden ble Murtaza Shirjan (18) sendt ut etter å
ha fått avslag på asylsøknad i Norge. Mandag ble hotellet der han er innlosjert i Kabul rammet av et kraftig bombeangrep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SKREMT: Murtaza Shirjan viser frem skadene på hotellrommet i Kabul der han er innlosjert etter å ha blitt utvist fra Norge. Foto: Privat

Minst 41 mennesker ble drept og 110 andre såret da den afghanske hovedstaden ble rammet av to kraftige bilbomber mandag formiddag. Senere ble et tredje bombeangrep gjennomført nær kontoret til landets tidligere etterretningssjef, og røyken sto til værs i den velstående bydelen Shar-e Naw, melder NTB.

Taliban har påtatt seg skylden for angrepene, som fordømmes av Afghanistans president Ashraf Ghani.

Kuttskader

En av bombene gikk av rundt 500 meter fra hotell Roshan plaza der en gruppe afghanere som nylig ble utvist fra Norge befinner seg. Trykket fra bomben førte til omfattende materielle skader på hotellet, og minst to personer skal ha fått mindre kuttskader da vinduene ble blåst inn.

VGTV-dokumentar: Dette er Kabul

Maral Houshmand var representant for den mindreårige asylsøkeren da han var i Norge. Hun ble varslet om angrepet mandag.

– Murtaza var helt hysterisk på telefonen. Flere av rommene deres er ødelagt, strømmen har vært borte i natt og det er knust glass overalt. De er naturlig nok veldig skremte. Det er akkurat noe slikt som dette de har fryktet. Norske myndigheter har fortalt dem at det er trygt å returnere til Kabul, så skjer noe slikt bare noen dager etter at de har kommet tilbake, sier hun.

Bekymret samboer

Samboeren til en av de andre afghanerne som befant seg på hotellet snakket med mannen på Viber da det plutselig hørtes en kraftig eksplosjon. Mannen ble utvist for halvannen uke siden etter å ha vært i Norge i ti år. Nå frykter hun hva som vil skje.

– Jeg er veldig bekymret for han. Jeg har ikke sovet i natt, og må sjekke telefonen hele tiden. De er veldig redde og holder seg sammen, men de vet ikke hva de skal gjøre når de må flytte ut av hotellet, sier hun.

Les også: Masoud (7) skulle feire bursdag. Hentet av politiet natten før.

Mannen er opprinnelig fra den urolige provinsen Kunduz nord i Afghanistan. Nå må han skape seg et nytt liv i hovedstaden.

– Han skulle egentlig brukt disse dagene på å finne seg et sted å bo, men nå må de holde seg inne på grunn av uroen, sier samboeren.

Har fått avslag

De utviste afghanerne blir innlosjert på hotellet i Kabul mens de etablerer seg på nytt. Regningen betales av norske myndigheter som en del av returavtalen.

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI understreker at ingen kom alvorlig til skade i angrepet.

– Bomben skal ha gått av rundt 500 meter fra hotellet. Vi har hatt folk på stedet i dag, og kan bekrefte at alle er i god behold, sier hun.

– Dette er personer som har fått avslag på sine asylsøknader fordi det ikke foreligger noe beskyttelsesbehov. Vi har dermed ikke noe ansvar for disse, men vi bidrar til å finansiere et midlertidig botilbud, sier Grimsmo.

Bakgrunn: Strammer inn overfor mindreårige

De siste ukene har det vært flere alvorlige angrep i Afghanistan. For to uker siden ble minst 15 mennesker drept da det amerikanske universitetet i Kabul ble angrepet. Maral Houshmand reagerer kraftig på at Norge fortsetter å sende folk tilbake til Afghanistan, til tross for urolighetene i hovedstaden.

– Nå må norske myndigheter ta inn over seg at det ikke er trygt i Kabul. De kan ikke overse det som skjer, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder