DRAPSHOVEDSTADEN: Busspassasjeren Miguel var på vei inn mot sentrum av Caracas da væpnede menn angrep bussen han satt på. Dermed endte han livet liggende på en motorvei i verdens dødeligste by, som ett av de 3946 drapsofrene i Venezuelas hovedstad i fjor.

DRAPSHOVEDSTADEN: Busspassasjeren Miguel var på vei inn mot sentrum av Caracas da væpnede menn angrep bussen han satt på. Dermed endte han livet liggende på en motorvei i verdens dødeligste by, som ett av de 3946 drapsofrene i Venezuelas hovedstad i fjor. Foto: Christian Veron , Reuters

Dette er verdens farligste byer

21 byer i samme land – se hele listen i interaktiv VG-grafikk

Verden har fått en ny drapshovedstad: For første gang på
flere år kan ikke San Pedro Sula skryte av å være verdens farligste by.

  • Rune Thomas Ege
  • Sondre Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«I Venezuela blir det drept et menneske hvert 21. minutt. En av dem var 20 år gamle José Guillén.»

Slik starter VGs reportasje fra Caracas – som i månedene etter at reportasjen ble skrevet i fjor vår har skutt seg inn på førsteplass over verdens farligste byer.

VG+: Les hele reportasjen fra drapshovedstaden Caracas

– Bortsett fra Honduras, har Venezuela blitt det landet med mest urban vold i verden, slår Citizen’s Council for Public Security and Criminal Justice fast i sin årlige oversikt over farlige byer.

Caracas troner alene på toppen av listen med 3946 drap i året som gikk.

Fikk du med deg denne? Verdens farligste og fredligste land

Det betyr solide 119,7 drap per 100.000 innbyggere.

I Norge er det tilsvarende tallet 0,6.

– Det sier litt om hvor stort problemet er, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen (PHS) til VG.

Under kan du bla deg gjennom listen over verdens 50 farligste byer, som bader i en dødelig cocktail av gjengkriger, dop, korrupsjon og henrettelser.

Artikkelen fortsetter under listen

Listen er basert på antall drap per 100.000 innbyggere. Den inneholder kun byer med 300.000 eller flere innbyggere. Krigssoner er utelatt.

– Gitt at bakgrunnstallene er korrekte, og det må vi anta, vil en slik «hot spot-analyse» gi et godt bilde av situasjonen i landene. Men i samfunn preget av så mye vold, vil det trolig også være store mørketall, sier Bjørnebekk.

21 byer i Brasil

VELKOMMEN TIL BRASIL: Bare måneder før OL bader Brasil i problemer. Zikaviruset er ett av dem. Kriminaliteten et annet. Her ruller et pansred kjøretøy med tungt bevæpnede soldater gjennom et slumområde i Rio de Janeiro. Foto: Leo Correa , Ap

** Oversikten viser at Sør- og Mellom-Amerika har mer enn zikaviruset å bekymre seg over: 41 av de 50 byene er fra kontinentet. 21 av dem ligger i OL-landet Brasil – langt flere enn for bare få år siden.

** Og aller øverst: Caracas, der drap, ran midt på lyse dagen og såkalte «secuestros express» en relativt ny form for kidnappinger der gjerningsmennene holder ofrene i mindre enn 48 timer, har skapt en form for selvpålagt portforbud i store deler av byen. Flere av Caracas’ mer velstående bydeler er som spøkelsesbyer etter mørkets frembrudd.

– De få bilene som er å se, har tillatelse til å kjøre på rødt lys for å sikre seg mot potensielle bilkapringer, står det i VGs reportasje fra byen.

**Mens den tidligere drapshovedstaden San Pedro Sula har hatt «en bratt nedgang i antall drap» og «raser» ned til andreplassen på listen, går det motsatt vei med flere andre byer.

Gjengoppgjør gir krigstilstander

**Aller verst har det gått i San Salvador. Her har antall drap økt med mellom 70 og 80 prosent det siste året - og nærmer seg drapstallene under borgerkrigen som herjet det lille landet på 1980-tallet.

Årsaken er landets opp til 10.000 gjengmedlemmer og en blodig gjengkrig mellom de berømte og beryktede gjengene MS-13 og Mara 18.

VG+: På patrulje med politiet som jakter verdens verste gjeng

**Andre gjengangere, som Juarez i Mexico og Medellin i Colombia – som på et tidspunkt hadde 400 drap per 100.000 innbyggere - er på fritt fall nedover listen, etter at antall drap faller kraftig for fjerde år på rad.

**USA har også fire byer på listen, St. Louis, Baltimore (der det var store opptøyer i fjor), den forfalne bilbyen Detroit og New Orleans.

– I USA har antall drap i flere byer gått ned, nettopp med utgangspunkt i undersøkelser som dette. Politiet kan gå inn og gjøre aktive, forebyggende tiltak, sier Bjørnebekk.

– Men det forutsetter at det er et fungerende samfunn med en fungerende politistyrke og ikke minst en vilje til å gjøre noe med problemet, sier hun.

GJENGTRØBBEL: Maskerte gjengmedlemmer holder pressekonferanse i fengselet i San Pedro Sula i Honduras - byen som i en årrekke har tronet på toppen av listen over verdens farligste byer. Foto: Esteban Felix , Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder