Frykter at mislykket kupp gjør Erdogan farligere

Kurdiske bydeler preget av uro

ISTANBUL (VG) I Gazi-bydelen bor kurdere, religiøse minoriteter og marxister tett-i-tett. De frykter angrep fra Erdogans islamister.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etterdønningene av det forvirrende kuppforsøket i Tyrkia, som ble slått ned på noen blodige timer natt til lørdag, bringer gamle konflikter til overflaten.

Mens politiet strammer grepet mot rettsvesenet og har arrestert nær tre tusen dommere, og president Erdogan lover å «rense hæren for forrædere», har det vært en rekke mindre sammenstøt mellom sivile grupper.

To netter på rad har minoriteter og opposisjonelle i bydelen Gazi i Istanbul blitt angrepet av islamister og nasjonalister fra nærliggende nabolag.

– Etter det mislykkede kuppet har Erdogan bedt sine tilhengere ta til gatene, men for oss er det blitt veldig farlig. Vi blir angrepet og truet, sier Welat Karataz (45), som selv flyktet til Istanbul fra den urolige byen Diyarbakir i Øst-Tyrkia for tolv år siden.

INTERN FLUKT: Welat Karatas (45), selv flyktning fra Diyarbakar, er en av samfunnslederne i bydelen. På armen har han tatovert det kurdiske ordet for «NOK». Foto: HARALD HENDEN VG

– Falske rykter gir oss skylden for kuppet, selv om vi ikke hadde noe med det å gjøre. Folk i Gazi angripes fordi vi er kurdere, fordi vi er politiske motstandere av det tyrkiske regimet, og fordi vi ikke lar oss tvinge til å gjøre som staten vil, fortsetter han.

Les også: Erdogans tilhengere tar til gatene: – Vi har tatt tilbake demokratiet

Motstandsgrupper

Mens Erdogans tilhengere har hyllet sine drepte slektninger som martyrer, og presidenten selv har besøkt begravelsene og sagt at han vil vurdere å gjeninnføre dødsstraff, frykter etniske og religiøse grupper, og politiske opposisjonelle, at det mislykkede kuppet vil gi Erdogan og hans islamistparti AKP mer makt.

Gazi-nabolaget er som en smeltedigel av opposisjonelle grupperinger, der skriften på veggen bokstavelig talt viser at du er i en helt annen del av Istanbul:

Her er omtrent halvparten av gatene merket med bokstavene til den forbudte kurdiske geriljaen PKK, som er stemplet som en terrororganisasjon, eller med bokstavene HDP, for det kurdervennlige partiet.

I de øvrige gatene er sigd og hammer symboler skrevet på vegg etter vegg, for å vise støtten til det forbudte tyrkiske marxistpartiet DHKP. Og på endevegger er det store bilder av dem som har mistet livet i kampen for én eller begge av disse gruppene.

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Kurdiske Omer Siner (26) guider VG gjennom det urolige nabolaget Gazi, der støtten til det forbudte PKK, er synlig på hvert gatehjørne. Foto: HARALD HENDEN VG

Gazi-nabolaget ble i 2009 slått sammen med to nabobydeler til distriktet Sultangazi, med en halv million innbyggere. Men i de to andre nabolagene er det enten islamistpartiet AKP som dominerer, eller det tyrkiske nasjonalistpartiet MHP. Og for dem som støtter disse to partiene, er både kurdere og sosialister ansett som fiender.

I tillegg tilhører svært mange av dem som bor i Gazi den tyrkiske, religiøse minoriteten alevitter, som er en særegen gren av sjiaretningen innen islam. Mange sunnimuslimer anser alevitter for å være «urene og vantro».

Opptøyer og uro

Kombinasjonen av de mange marginaliserte gruppene har gjort Gazi til Tyrkias mest opposisjonelle nabolag. I 1995 var det store opptøyer her, der 23 mennesker ble drept og over 1.400 ble skadet.

Mange av innbyggerne er skeptiske til å la seg intervjue, og sier til VG at de bor i andre bydeler. Men blant de yngste og de politisk aktive er det både kampvilje, og muligens overmot.

UNGE KURDERE: Folk i Gazi-bydelen står samlet, forklarer ungdomsleder og sosialist Mehmet Aslan (18) (t.v.) sammen med vennen og ungdomsleder for alevittene, Arda Ozdal (17). Foto: Harald Henden VG

– Vi som bor her stemples som terrorister. Før kuppet ble vi jevnlig angrepet av politiet. Nå er det bråkmakere fra andre bydeler som kommer for å provosere oss. Vi skal forsvare vårt nabolag, sier Zehra Kelepce (19), som er både kurdisk, alevitt og sosialist.

Ungdomslederen for sosialistpartiet ESP, Mehmhet Aslan, og ungdomsleder for den revolusjonære alevittbevegelsen DKH, Arda Özda, sier begge at de vil bruke sivil ulydighet for å hindre at befolkningen i Gazi blir presset.

– Alle i denne bydelen har en felles forståelse av at vi er under et voldsomt press, så vi står sterkere samlet enn noen gang, sier Mehmet (18).

Lokalleder i marxistpartiet, Ahmet Zuran (36), sier at hans støttespillere også er klare til å slåss om nødvendig.

– Det bli farligere nå. De leter etter grunner til arrestere folk og til å slå til mot motstanden her i Gazi, sier han.

MARXISTER: Tatoverte Ahmet Zuran (36) er marxist og medlem i partiet Halk Cephesi, avlegger av forbudte DHKC. Han tror kampene i bydelen bare blir hardere fremover. Foto: Harald Henden VG

Farlig situasjon

De to kurdiske journalistene Ertuz Bözkurt og Selahatin Aslan har begge blitt dømt til fengsel for sin dekning av den kurdiske konflikten, og forsøker å forklare hvorfor Gazi er et så spesielt område:

– I Gazi er mange små grupper samlet, og hele nabolaget har vært i opposisjon til den tyrkiske staten i flere tiår, også før Erdogan kom til makten, sier Bözkurt.

– Etter at Erdogan intensiverte konflikten med kurderne i Øst-Tyrkia, er situasjonen forverret. Nå blir det enda farligere, fordi man vil drive ut alle grupper som kan tenkes å være motstandere av regimet, legger Aslan til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder